20 Νοεμβρίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 20.11.2015

Τουλάχιστον τρεις νεκροί σε εισβολή Ισλαμιστών σε ξενοδοχείο στο Μάλι. Τουλάχιστον δύο ένοπλοι εισέβαλλαν το πρωί της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Radisson Blu, στο Μπαμάκο, την πρωτεύουσα του Μάλι, κρατώντας ομήρους 140 πελάτες και 30 μέλη του προσωπικού. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί, ενώ όσοι από τους ομήρους μπορούν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι, αφήνονται ελεύθεροι. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν απελευθερωθεί 50 άτομα.

Μειώνεται δραστικά η συμμετοχή του Δημοσίου στις Τράπεζες μετά τις ΑΜΚ. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από ιδιωτικά κεφάλαια μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ενισχύει σημαντικά τη συμμετοχή των ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες και παράλληλα μειώνει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο 33% έως και 2,4%, από σχεδόν 67% έως 35,4% που ήταν προ της έναρξης των bookbuilding.  


Ολοκληρώνεται η πιο αιματηρή Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών που έγινε ποτέ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ETE όρισε την τιμή διάθεσης στα €0,02 ανά προσφερόμενη Νέα Μετοχή, ενώ για τις Alpha Bank και Eurobank ορίστηκε τιμή διαθέσεως σε ευρώ 0,04 και 0,01 αντίστοιχα ανά νέα μετοχή. 

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2016. Φόροι €49 δισ. με νέα μέτρα €5,7 δισ, 0,7% η ύφεση και 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Ψηφοφορία στη Βουλή στις 5 Δεκεμβρίου.

Παυλόπουλος-Τσίπρας: Εθνική συννενόηση σε μείζονα θέματα στρατηγικής. Την ανάγκη πολιτικής συνεννόησης των κομμάτων για τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων υπογράμμισαν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη διάρκεια των δηλώσεων που έκαναν κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή.


ΕΦΚ στο κρασί αντί ΦΠΑ σε ιδιωτικά. Η κυβέρνηση για να αμβλύνει τις αντιδράσεις μείωσε στο μισό τον ειδικό φόρο στο κρασί, που καθορίστηκε τελικά στα 20 λεπτά/λίτρο. Παράλληλα, με τροπολογία κατάργησε και επισήμως τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Ρωγμή στην κυβερνητική πλειοψηφία. Σημαντικές ρωγμές στην κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή επέφερε η χθεσινή ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πλέον τη στήριξη μόλις 153 βουλευτών, μετά τη διαγραφή του κ. Σ. Παναγούλη από τον πρωθυπουργό και του κ. Ν. Νικολόπουλου από τον κ. Π. Καμμένο.

Στο στόχαστρο ο Ν. Βούτσης για την Επιτροπη Αλήθειας. Τη δυσαρέσκειά του “για τη φρασεολογία” της κυρίας Σακοράφα εξέφρασε ο Ν. Βούτσης, μετά τη σφοδρή επίθεση της για την απόφαση του Προέδρου της Βουλής να δώσει τέλος στις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους. 


Και η Bosch στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ για το σκάνδαλο VWΟ αμερικανικές υπηρεσίες επεκτείνουν τους ελέγχους τους και στην Bosch, προμηθευτή σημαντικών τμημάτων των κινητήρων της Volkswagen, προσπαθώντας να διαλευκάνουν κατά πόσο η πρώτη συμμετείχε ή έστω γνώριζε τους χειρισμούς της δεύτερης. 

Ο θερμότερος Οκτώβρης φέτος στη Γή. H μέση θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη για τον μήνα Οκτώβριο ανέβηκε κατά 0,98 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο του Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου