23 Αυγούστου 2017

Bild: Στροφή του Σόιμπλε στη διάθεση πόρων του ESM

Για σημαντική στροφή του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ζήτημα της μεταφοράς κεφαλαίων από τις χώρες του βορρά στον ευρωπαϊκό νότο κάνει σήμερα λόγο σε δημοσίευμά της η Bild, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σε σημερινό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Bild υπογραμμίζει ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε «ήταν ανέκαθεν κατά των κοινών χρεών (όπως τα ευρωομόλογα) αλλά και νέων επενδυτικών προγραμμάτων για το νότο. Όχι όμως πια».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild που δεν κατονομάζει τις πηγές της, ο Β. Σόιπμλε σχεδιάζει για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου τη δημιουργία ενός νέου ταμείου δισεκατομμυρίων «εν είδει γερμανικής υπαναχώρησης έναντι του γάλλου προέδρου Μακρόν».

Χρήματα για επενδύσεις και φυσικές καταστροφές

«Το σχέδιο: ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης ESM (διαθέτει 80 δις ευρώ, 22 εξ' αυτών χρήματα γερμανών φορολογουμένων) προτείνεται να γίνει ένα είδος πρόσθετου προϋπολογισμού της ΕΕ. Το νέο σε αυτή την πρόταση θα ήταν ότι οι χώρες μέλη θα μπορούν να τον αξιοποιούν όχι μόνον σε περιπτώσεις χρεοκοπίας, αλλά και για να δίνουν –σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες- ώθηση στην ανάπτυξη, όπως επίσης και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών!».

Σύμφωνα με την Bild, με τον τρόπο αυτό η Γερμανία θα διέθετε «από την πίσω πόρτα χρήματα φορολογούμενων, για να συνδράμει τις Ιταλία, Γαλλία κτλ. στο να επιτύχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Ασαφές παραμένει εάν και πότε θα πρέπει να επιστρέφονται αυτά τα χρήματα. Σε αντάλλαγμα ο Σόιμπλε θέλει να διασφαλίσει μέσω του ESM μεγαλύτερη επιρροή στους προϋπολογισμούς (χρέη και οικονομική πολιτική) των άλλων χωρών της Ευρωζώνης».

Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: Deutsche Welle 


Βερολίνο: «Όχι» σε ευρωομόλογο, «ναι» σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
Μετά το παραπάνω δημοσίευμα της Bild το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έδωσει, σύμφωνα με δημοσίευμα στη naftemporiki.gr, τις εξής διευκρινίσεις:
Η εκπρόσωπος του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να εναντιώνεται στην κοινή ανάληψη δημόσιου χρέους και στην έκδοση ευρωομολόγου. «Δεν σχεδιάζουμε καινούρια κονδύλια δισεκατομμυρίων» έσπευσε να προσθέσει.
«Αυτό που βρίσκεται σε συζήτηση, εδώ και καιρό, είναι η περαιτέρω εξέλιξη του ESM» συμπλήρωσε η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, σημειώνοντας ότι το Ταμείο έχει ήδη πολλές δυνατότητες, όπως η εκπόνηση προγραμμάτων βοήθειας.
«Παραμένει όμως, η αρχή ότι δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να απαλλάξουμε τα κράτη - μέλη από τη δική τους ευθύνη» υπογράμμισε, στο ίδιο πλαίσιο.
«Αυτό το οποίο συζητείται εδώ και κάποιον καιρό -και μάλλον υπάρχει κάποια σύγχυση- είναι η πρόταση του υπουργού Οικονομικών για περαιτέρω εξέλιξη του ESM ώστε να μπορεί, για παράδειγμα, να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη κρίσεων στην Ευρωζώνη» επεσήμανε, αναλυτικότερα.
Επί της αρχής, ωστόσο -επανέλαβε- είναι σαφές ότι «κάθε κράτος μέλος πρέπει να κάνει τις δικές του μεταρρυθμίσεις».
Η ίδια, παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο ESM δύναται να μετεξελιχθεί προς την κατεύθυνση ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», το οποίο θα μπορεί να διαδραματίσει ειδικό ρόλο στην πρόληψη των κρίσεων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, διευκρίνισε ότι «πρόκειται για πολύ πρόωρες συζητήσεις» και ότι «δεν αναμένονται άμεσα αποφάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου