24 Αυγούστου 2017

Μόνο 8 από τις 27 χώρες της ΕΕ συμμετείχαν στο συνέδριο της Εσθονίας;

(upd) 'Ηταν λάθος η πληροφόρηση, που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι "μόνο οκτώ από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν χθες στο συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων". Τελικά συνολικά 19 χώρες εκπροσωπήθηκαν σε αυτές τις εκδηλώσεις, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Εσθονίας.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι: Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ισπανία, Γερμανία, Ρουμανία και Αυστρία.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 23ης Αυγούστου στο Ταλίν, δεν περιελάμβανε μόνο το επίμαχο συνέδριο. Ξεκίνησε με υπουργική συνάντηση στις 09:00, ακολούθησε συνέντευξη τύπου στις 11:00, στις 12:00 έγινε αναμνηστική τελετή για τα θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού και στις 14:30 ακολούθησε το επίμαχο συνέδριο. Τέλος, στις 17:00 ακολούθησε επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο της χώρας.

Στο συγκεκριμένο συνέδριο για τα εγκλήματα από κομμουνιστικά καθεστώτα, όπως βλέπουμε και στην κοινή ανακοίνωση, ήταν λογικό να λάβουν μέρος μόνο οι χώρες που στο παρελθόν είχαν τέτοια καθεστώτα. Συμμετείχαν λοιπόν σε αυτό μόνο χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που υπήρξαν υπό σοβιετική επικυριαρχία μέχρι τη πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ευρώπη (Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία). Το ψήφισμά τους ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για την εξακρίβωση εγκλημάτων από τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα και την τιμωρία των ενόχων. Επομένως, είναι λογικό σε αυτό να λάβουν μέρος μόνο οι προαναφερόμενες χώρες που στο παρελθόν είχαν τέτοια καθεστώτα.


Ακολουθεί η αρχική μας, σήμερα το πρωί, ανάρτηση, όπου γράφαμε:

Μόνο οκτώ από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν χθες στο συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ*.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την έκδοση διακήρυξης την οποία υπογράφουν οι εκπρόσωποι των εξής χωρών:

Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Κραοτίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το αρμόδιο υπουργείο της Εσθονίας χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή στο συνέδριο.

Στα συμπεράσματα του συνεδρίου που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης της Εσθονίας και τα οποία υπογράφονται από τις αντιπροσωπείες μόνον των 8 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν, ουδεμία αναφορά γίνεται στα εγκλήματα του ναζισμού, σύμφωνα με το 
ΑΠΕ-ΜΠΕ,, αλλά γίνονται μόνο καταγγελίες κατά πρώην κομμουνιστικών καθεστώτων.

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια εξομοίωσης των εγκλημάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού στο συνέδριο αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αρνήθηκε να παραστεί στο συνέδριο καθώς επιχειρήθηκε ταύτιση του κομμουνισμού με τον ναζισμό. «Εμείς ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία, όπως ο ναζισμός» είπε ο Σταύρος Κοντονής. 


Θα απαντήσει γραπτώς ο Εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης

Την πρόθεσή του να απαντήσει γραπτώς στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και στην επιστολή με την οποία αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη διεθνή διάσκεψη που άνοιξε τις εργασίες χθες στην Εσθονία, με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού, γνωστοποίησε χθες ο Εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης Urmas Reinsalu**.

«Θα έλεγα ότι δεν είναι ένα πολιτικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα βασισμένο στις αξίες και νομικό. Η βάση του είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η οποία είναι αδιαίρετη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Εσθονός υπουργός, σε συνέντευξη Τύπου χθες.

Ο πρόεδρος της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης (PEMC) Goran Lindbland, που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι «δεν είναι απαραίτητο να συγκρίνουμε ή να εξισώνουμε διαφορετικά ολοκληρωτικά καθεστώτα. Δεν υπάρχει ανάγκη. Πρέπει απλώς να δούμε τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους. Δεν είναι σημαντικό για τους ανθρώπους τι είδους ιδεολογία είναι ο λόγος που σκοτώνονται».

Παρέμβαση 
Κομισιόν

Στη δημόσια συζήτηση που προκλήθηκε με αφορμή την επιστολή του κ. Στ. Κοντονή, παρενέβη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος έστειλε μέσω Τwitter το μήνυμα ότι «Στην ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα για τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών, της συνεργασίας και του πατριωτισμού. Να ποιοι είμαστε».

Επιπλέον, στο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού θέτει το ερώτημα «τι πρεσβεύει η Ε.Ε.», παραπέμπει στο άρθρο 2 της Συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο «η Ενωση έχει ιδρυθεί πάνω στις αξίες του σεβασμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

Παρέμβαση KKE

Τουλάχιστον υποκριτική χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την απόφαση της κυβέρνησης για αποχή από τις εκδηλώσεις της Εσθονίας καθώς η κυβέρνηση «είχε επίσημα εκπροσωπηθεί στις αντίστοιχες περυσινές στην Μπρατισλάβα». Σε σχετική ανακοίνωσή του, στις 22.08.2017, μεταξύ άλλων το ΚΚΕ αναφέρει***:

... «Στην Εσθονία και στις άλλες χώρες καταρρέουν τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα για τη δήθεν ‘'ΕΕ της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ασφάλειας, της αλληλεγγύης''.

Η άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συμμετέχει στις εκδηλώσεις στην Εσθονία είναι τουλάχιστον υποκριτική όχι μόνο γιατί επίσημα είχε εκπροσωπηθεί στις αντίστοιχες περσινές στην Μπρατισβάλα, αλλά και γιατί αθωώνει την ΕΕ των μονοπωλίων η οποία έχει κάνει σημαία της τον αντικομμουνισμό, την εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό. Άλλωστε η συκοφάντηση του σοσιαλισμού, ολόκληρης της σοσιαλιστικής πορείας της Σοβιετικής Ένωσης, από το ΣΥΡΙΖΑ σιγοντάρει τον χυδαίο ακραίο αντικομμουνισμό της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών κολαούζων, μαζί φυσικά με τη δολοφονική ναζιστική Χρυσή Αυγή, έτσι όπως αυτός εκφράστηκε κυρίως τις τελευταίες μέρες»...


Πηγές: Στοιχεία από *ΑΠΕ-ΜΠΕ , **kathimerini.gr , ***kke.gr και athensvoice.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Κοντονής στην Εσθονική προεδρία: Δεν συμμετέχουμε σε συνέδριο για «εγκλήματα από κομμουνιστικά καθεστώτα»
Αντιδράσεις στην απόφαση της Κυβέρνησης για μη συμμετοχή στο “Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαική ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού”
Ακύρωση της επίμαχης συνόδου στο Ταλίν ζητά η Ευρωομάδα της Αριστεράς
Κ. Χρυσόγονος: Ο κομμουνισμός δεν μπορεί να εξισώνεται με τον σταλινισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου