18 Αυγούστου 2017

Εκτιμήσεις και μέτρα για τις καμένες εκτάσεις στη βορειοανατολική Αττική

Κάηκαν και πάλι χιλιάδες στρέμματα δάσους στη βορειοανατολική Αττική, αρκετές κατοικίες έγιναν στάχτη, κάποιες ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν, ενώ όσο η φωτιά έκαιγε οι αρμόδιοι και μη υπουργοί ανέπτυσσαν τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας "περί εμπρησμών με στόχο την αποσταθεροποήση της κυβέρνησης".

Όταν οι φωτιές έσβησαν εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός, που διέκοψε τις διακοπές του, να περπατά στου Καλάμου την ολόμαυρη ράχη και να κάνει τις συνήθεις δηλώσεις: Ότι θλίβεται για την καταστροφή, ότι η Πολιτεία θα αποζημιώσει τους πληγέντες από τις πυρκαγιές, ότι θα αναδασωθούν οι καμένες εκτάσεις και ότι δεν θα επιτρέψει να οικοδομηθεί ούτε ένα μέτρο καμένης γης...

Έγιναν και οι πρώτες εκτιμήσεις της καταστροφής. Σε 26.900 στρέμματα (2.690 εκτάρια) υπολόγισε χθες την καμένη έκταση στην περιοχή Καλάμου - Καπανδριτίου το Διαστημικό Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Έκταση πολύ μεγαλύτερη από όση αναφέρθηκε προηγουμένως σε δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε κάνει λόγο για 15.000 στρέμματα, ενώ εκτιμήσεις στελεχών της Περιφέρειας Αττικής μιλούσαν για 18.500 στρέμματα. Στην εκτίμηση των 15.000 στρεμμάτων αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει την έκταση και τις συνέπειες της πυρκαγιάς.

Τις επόμενες ημέρες θα περάσει πάνω από την περιοχή ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 με χωρική ανάλυση 10 μέτρων (ενώ στο σύστημα FireHub στο οποίο βασίστηκε η ανακοίνωση των ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου διαθέτει χωρική ανάλυση 375 μέτρων), οπότε θα υπάρξει μια πολύ πιο ασφαλής εκτίμηση των καμένων εκτάσεων.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εκτίμηση του BEYOND, οι καμένες περιοχές αποτελούνταν από:
11.710 στρέμματα μεταβατικές δασώδεις θαμνώδεις εκτάσεις,
3.630 στρ. δάσος κωνοφόρων,
3.650 στρ. με σκληροφυλλική βλάστηση,
5.180 στρ. από εκτάσεις κυρίως γεωργικές με σημαντικά τμήματα φυσικής βλάστησης,
2.670 στρ. αγροτική γη και
50 στρέμματα διακεκομμένη αστική δόμηση.
Συνολικά 26.890 στρέμματα καμένης γης.

Η αυστηρή οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων αποτελεί βασικό μέτρο για την άμεση παρέμβαση και τη μακρόχρονη επούλωση των πληγών από την πυρκαγιά. 

Με στόχο τη λήψη μέτρων για τις περιοχές που επλήγησαν, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου, της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Ωρωπού Θ. Ρούσση και υπηρεσιακών παραγόντων, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων: «Να εκπονηθεί η μελέτη μιας σχεδιασμένης αναδάσωσης, με μεσογειακά οικοσυστήματα, μη φιλικά προς την πυρκαγιά». Προβλέπεται επίσης επιδότηση ενοικίου, 300-500 ευρώ τον μήνα, για δύο έτη για τους ιδιοκτήτες και έξι μήνες για τους ενοικιαστές. Για την ανακατασκευή και επισκευή κατοικιών προβλέπεται αποζημίωση 1.000 ευρώ/τ.μ. (έως 150 τ.μ). Για τις επαγγελματικές στέγες το ποσό ανέρχεται σε 500 ευρώ/τ.μ. Επίσης, οι κατοικίες που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές θα απαλλαγούν από την καταβολή ΕΝΦΙΑ.

Όμως, οι μεγάλες πυρκαγιές αποτελούν, δυστυχώς, ένα μόνιμο φαινόμενο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη τη νότια Ευρώπη. Δεν βοηθά σε τίποτα να είμαστε η μόνη χώρα που επιστρατεύει θεωρίες συνωμοσίας για να δικαιολογήσει ελλείψεις ή λάθη, όπως επισημένεται σε κύριο άρθρο της Καθημερινής. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι ένα σοβαρό σχέδιο, διαρκείς συνεργασίες με άλλες χώρες και την Ε.Ε., αλλά και ο απόλυτος επαγγελματισμός των αρμόδιων υπηρεσιών του κεντρικού κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απειλή είναι εδώ και απαιτεί σοβαρότητα και επαγγελματισμό.

Πηγή: Με στοιχεία κυρίως από kathimerini.gr 

Διαβάστε και αυτό: Φωτιά στο κονάκι! Από το "Ζητιάνος" του Καρκαβίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου