16 Αυγούστου 2017

Σύρος: Φυσικό πλατό για κινηματογραφικές παραγωγές

«Είναι ένα θαύμα που καταφέραμε στην Ελλάδα σε μόλις εννέα μήνες να ψηφιστεί η νομοθεσία για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών παραγωγών», λέει στην «Καθημερινή» περιχαρής, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ο Pierre Economacos, που ως Ελληνοαμερικανός γνωρίζει τη δαιδαλώδη ελληνική γραφειοκρατία.

Όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Pierre συνάντησε στη Μύκονο Ελληνοαμερικανό φίλο του, ο οποίος ετοίμαζε με τη βοήθεια του κινηματογραφιστή Steven Bernstein από το Χόλιγουντ το σενάριο για ένα πολιτικό θρίλερ. «Ετοιμάζονταν να επισκεφθούν τη Βουλγαρία, για να συζητήσουν εκεί την προοπτική να γυρίσουν την ταινία», θυμάται. «Τότε, μεμιάς, τους σταμάτησα και τους έπεισα να έρθουν πρώτα στη γειτονική Σύρο». 



«Τέσσερις μέρες αργότερα τους υποδεχόμουν στο λιμάνι Σύρου», διηγείται ο Pierre. «Τους κάναμε μια πολύ λεπτομερή ξενάγηση στο νησί», περιγράφει. Ο Αμερικανός κινηματογραφιστής είχε μαγευτεί, καθώς περπατούσε στην Ερμούπολη. Το φως της Σύρου κέρδισε τις εντυπώσεις του Bernstein, τον οποίο φαίνεται να ενέπνευσε και το ναυπηγείο ως πιθανός χώρος γυρισμάτων. Εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε μια ιδέα στον βραβευμένο Αμερικανό παραγωγό: Να ιδρυθεί στη Σύρο μιας σχολή κινηματογράφου, στην οποία θα διδάσκει ο ίδιος με την ομάδα του, όπως και να κατασκευαστούν στο νησί δύο μόνιμα στούντιο για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.


«Τα φιλόδοξα, όμως, σχέδιά μας σταματούσε η απουσία νομοθετικού πλαισίου για πραγματοποίηση οπτικοακουστικού υλικού στη χώρα μας», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, που αγκάλιασε την πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία και ανέλαβε προσωπικά να την προωθήσει. «Επειτα από σειρά συναντήσεων και συζητήσεων καταθέσαμε μαζί με την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά την πρόταση τον Νοέμβριο του 2016», εξιστορεί ο κ. Λεονταρίτης.

«Κινηματογραφικοί» παράδεισοι υπάρχουν, βέβαια, και εκτός Ε.Ε., όπως στην Κόστα Ρίκα αλλά και στη γειτονική Τουρκία. «Με την προ ημερών ψήφιση, η χώρα μας εναρμονίζεται νομικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη», σημειώνει ο κ. Economacos. 



«Τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση ταινιών επί ελληνικού εδάφους δεν χρειάζεται καν να τα αναφέρουμε», σημειώνει με νόημα ο κ. Λεονταρίτης. Οι τοπικές κοινωνίες ακόμα και σήμερα «καρπώνονται» από την προβολή που έλαβαν από τις λιγοστές ταινίες που έχουν προβληθεί με φόντο την Ελλάδα, όπως το «Mamma Mia», το «Απέραντο Γαλάζιο», το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», το «Παιδί και το δελφίνι».

«Θα επιδιώξουμε στη σχολή να φοιτούν κατεξοχήν Ελληνες, οι οποίοι εν συνεχεία θα αποτελέσουν το έμψυχο δυναμικό διεθνών παραγωγών, ώστε να μην καλούνται οι σκηνοθέτες να φέρνουν 300 και 400 άτομα από το εξωτερικό», επισημαίνει ο κ. Economacos. Η επένδυση, έτσι όπως την έχουν υπολογίσει οι εμπλεκόμενοι, κυμαίνεται στα 6 με 6,5 εκατομμύρια δολάρια. «Η προστιθέμενη, όμως, αξία που θα προκύψει από την προβολή της χώρας δεν είναι μετρήσιμη», λέει με καμάρι ο κ. Λεονταρίτης. 


Προς το παρόν, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων «φοράει» τα καλά της. Αν συνεχίσει να φυσάει «ούριος» άνεμος, στα τέλη Σεπτεμβρίου και για τρεις εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα μαθήματα στη σχολή.

Πηγή: kathimerini.gr 

Φωτογραφίες από τη Σύρο: Takis Ant 
Σχετική ανάρτηση: Στην Ερμούπολη της Σύρου






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου