19 Αυγούστου 2017

Διαδηλώσεις κατά τουριστών σε Βαρκελώνη και Βενετία

Το θέαμα κατοίκων της Βαρκελώνης να πετούν αυγά σε τουρίστες θα ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια. Συνέβη όμως προ ημερών και δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με το Bloomberg, τέτοιου είδους σκηνές είναι πλέον συνηθισμένες στην πόλη, καθώς πολλοί Ισπανοί βλέπουν τους τουρίστες όχι σαν πηγή εισοδήματος αλλά ως ενόχληση που καταστρέφει το ιστορικό κέντρο της πόλης τους και οδηγεί τα ενοίκια στα ύψη, καθώς πολλοί τουρίστες ακριβοπληρώνουν διαμερίσματα που νοικιάζουν μέσω Airbnb. 

Οργανώνονται, έτσι, και διαμαρτύρονται για τη συμφόρηση στους δρόμους, για την εκτίναξη των ενοικίων, αλλά και την καταχρηστική συμπεριφορά των ξένων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες χώρες που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ο φόβος της ισλαμικής τρομοκρατίας ανάγκασε μεγάλο μέρος των τουριστών να αποφύγει προορισμούς όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος, και να επισκεφθεί την Ιταλία και την Ισπανία.

Στη Βενετία, για παράδειγμα, οι κάτοικοι διοργανώνουν διαδηλώσεις ζητώντας, μεταξύ άλλων, να μην πωλούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις τα διάφορα μέγαρα της ιστορικής πόλης. «Μόλις πουληθεί κάποιο μέγαρο της πόλης γίνεται ξενοδοχείο», δήλωσε στην Deutsche Welle κάτοικος που συμμετείχε σε σχετική διαδήλωση. Στην Τοσκάνη, άλλωστε, ο γερμανικός τουριστικός κολοσσός TUI αγόρασε το μικρό χωριό Καστελφάλφι. 

Στη Βενετία

Στην Ισπανία, όμως, το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Τον περασμένο μήνα, ομάδα νεαρών μασκοφόρων επιτέθηκε σε τουριστικό λεωφορείο, τρύπησε ένα λάστιχό του και έγραψε το σύνθημα «Ο τουρισμός σκοτώνει τις γειτονιές μας». Χθες διοργανώθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των τουριστών στο βασκικό θέρετρο Σαν Σεμπαστιάν.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Aντα Κολάου, μερίμνησε ώστε να απαγορευτεί η ανέγερση καινούργιων ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης και επέβαλε μέτρα κατά της ανεξέλεγκτης ενοικίασης κατοικιών μέσα από πλατφόρμες όπως η Airbnb. 

Στη Βαρκελώνη

Αρκετοί όμως πολίτες στη Βαρκελώνη, που θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα που λαμβάνονται, παίρνουν πρωτοβουλίες μόνοι τους, με αποκορύφωμα την ομάδα «Αρράν» (Arran), που προβάλλεται ως «αυτονομιστική, σοσιαλιστική και φεμινιστική» οργάνωση, που υποστηρίζει πως ο μαζικός τουρισμός «καταστρέφει την περιοχή και καταδικάζει τους εργαζόμενους στη μιζέρια».

Στην καταλανική πρωτεύουσα το κίνημα της λεγόμενης «tourismophobia» εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Πλέον είναι λιγοστά τα σημεία, ιδίως σε περιοχές της παλαιάς πόλης και στα αξιοθέατα, που οι τουρίστες δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με συνθήματα στους τοίχους κατά του τουρισμού. Το σύνθημα «Tourists Go Home» κυριαρχεί σχεδόν παντού στο κέντρο. 


«Αν επισκεφτεί κάποιος τις γειτονιές της Βαρκελώνης που έχουν πληγεί από τον υπερβολικό αριθμό των τουριστών, θα καταλάβει αμέσως την οργή», σχολιάζει σχετικά ο Γιόρντι Αλμπερίτς, διευθυντής της ένωσης επιχειρήσεων Cercle d’Economia, που επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να αλλάξει η κατάσταση.

Ο τουρισμός για πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, που δοκιμάζονται από την κρίση, αποτελεί την υπ’ αριθ. ένα βιομηχανία τους και πολλοί συνδεόμενοι τομείς της οικονομίας στα κράτη αυτά αναμένουν κάθε καλοκαίρι την ευεργετική «εισβολή» των παραθεριστών ως «μάννα εξ ουρανού» για τις επιχειρήσεις τους. Όχι όμως όλοι, και όχι παντού.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , protothema.gr

Σχετική ανάρτηση: Στη Βενετία που κινδυνεύει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου