1 Ιουνίου 2018

Το γηραιότερο δένδρο στην Ευρώπη

Ένα πεύκο 1.230 ετών στο Εθνικό Πάρκο Πολίνο, νότια της Νάπολης στην Ιταλία, είναι πλέον το γηραιότερο γνωστό δένδρο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το πεύκο -με την ονομασία «Ίταλους»- περιστοιχίζεται και από άλλα δένδρα ηλικίας άνω των 1.000 ετών και διαδέχεται τον «Άδωνι», ένα ελληνικό πεύκο στην Πίνδο, το οποίο έχει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ηλικία 1.075 ετών.

Αν και το εσωτερικό του δένδρου ήταν σε κακή κατάσταση -κάτι που έκανε δύσκολη την εκτίμηση της ηλικίας του- οι επιστήμονες τελικά συμπέραναν ότι ο πρώτος δακτύλιος του ιταλικού πεύκου σχηματίστηκε το 789 μ.Χ.

Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετά ακόμη υπεραιωνόβια δέντρα, μερικά από τα οποία πιθανώς έχουν ξεπεράσει και την ηλικία των 1.500 ετών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά η ηλικία τους.

Σε ό,τι αφορά το αρχαιότερο γνωστό -επιστημονικά επιβεβαιωμένο- δένδρο στον κόσμο, πρόκειται για ένα πεύκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, που είναι άνω των 5.000 ετών. 

Σημειώνεται εδώ ότι (σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια) ο αρχαιότερος μη-κλωνικός ζωντανός οργανισμός της Γής ήταν, μέχρι το 1964 που κόπηκε, ένα δέντρο του είδους Πεύκη η μακραίωνη (Pinus longaeva) με το όνομα Προμηθέας (Prometheus), που βρισκόταν στην περιοχή της Νεβάδα και στο πάρκο Wheer. Η ηλικία του υπολογιζόταν ότι έφτανε τουλάχιστον τα 4.862 έτη, ενώ εικάζεται πως πλησίαζε ή ξεπερνούσε τα 5.000 έτη. Η ηλικία του υπολογίστηκε μετά την κοπή του δέντρου. Τότε το πάρκο Wheer απέκτησε τον τίτλο του εθνικού πάρκου ώστε να προστατευθούν τα υπεραιωνόβια δέντρα του. Η θέση που φύτρωνε το δέντρο «Προμηθέας» στη φωτογραφία (από τη wikipedia) στη συνέχεια:


Οι επιστήμονες έχουν επίσης καταγράψει και ένα νορβηγικό έλατο ηλικίας 9.560 ετών, το οποίο ωστόσο ανήκει σε ξεχωριστή κατηγορία καθώς μοιράζεται το ίδιο σύστημα ριζών με άλλα δένδρα, διαθέτοντας ξεχωριστούς κορμούς και κλαδιά.

Πηγές: naftemporiki.gr , 
ΑΠΕ-ΜΠΕ , el.wikipedia.org


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου