3 Δεκεμβρίου 2018

Στο +4,7% το Χρηματιστήριο και +9,7% οι τράπεζες στις 3.12.2018

Ξέσπασε ανοδικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών φτάνοντας σε υψηλά δύο μηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 4,68% στις 659,72 μονάδες. Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος του τραπεζικού δείκτη, που έκλεισε με κέρδη 9,66% στις 513,69 μονάδες, αποτυπώνοντας τις θετικές προσδοκίες της αγοράς για την επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων του κλάδου με βάση τα σχέδια των ελληνικών Αρχών (ΤτΕ και ΤΧΣ) για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που έχουν αμφιβολίες γύρω από την αποτελεσματικότητα των σχεδίων αυτών, υποστηρίζοντας ότι "τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ μεγάλα και σοβαρά για να επιλυθούν χωρίς σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου". 

Θα μπορούσε επίσης να υποστηριχθεί ότι αγοραστές σήμερα κινήθηκαν επιθετικότερα, απαλλαγμένοι από το "άγχος" των αναδιαρθρώσεων των Ξένων χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι κινήσεις των funds λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, η οποία τέθηκε σε ισχύ σήμερα με αφαίρεση των Πειραιώς, Εθνικής, Eurobank από τον MSCI Standard Greece και υποβάθμισής τους στον MSCI Small Cap. Σήμερα πάντως οι τρεις τράπεζες έδειξαν ότι έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν αντίστοιχα index funds.

Επίσης, η σημερινή ανακοίνωση του fund που αποκάλυψε τον περασμένο Μάιο το σκάνδαλο της Folli Follie, του QCM, ανακούφισε την ελληνική αγορά, αφού μάλλον φάνηκε να μην υπάρχει άλλη περίπτωση σαν εκείνη της Folli Follie. Αυτοί οι φόβοι λοιπόν διαλύθηκαν και η αγορά έδειξε ότι οι χαμηλές αποτιμήσεις της παραμένουν ελκυστικές.

Σήμερα, ήταν η τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει συνολικά κέρδη 9,39% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 22,66% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί υψηλά διμήνου, ενώ το τελικό +4,68% αποτελεί την μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων 30 μηνών. Επίσης το σημερινό +9,66% του Τραπεζικού δείκτη, αποτελεί την μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων 15 μηνών.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημείωσε άλμα 15,23%, με την Πειραιώς να την ακολουθεί με άνοδο 10,86% και την Alpha Bank με 9,60%. Κέρδη 8,84% σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα, η Βιοχάλκο και ο Μυτιληναίος ολοκλήρωσαν με άνοδο 7,90% και 7,16% αντίστοιχα, ενώ η Eurobank έκλεισε στο +6,38% και η Aegean στο +6,12%. Κέρδη που ξεπέρασαν το 5% σημείωσαν οι Σαράντης, Φουρλής και ΔΕΗ, ενώ η άνοδος σε ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Grivalia και ΟΠΑΠ ξεπέρασαν το 4%.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου