20 Απριλίου 2020

Δ. Σαββόπουλος: Ποτέ δεν ήμασταν πιο μαζί. Ο Τσιόδρας σύνθεση Ανατολής και Δύσης

«Ποτέ δεν ήμασταν πιο μαζί» υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ γι' αυτό το, όπως το αποκάλεσε, «παράξενο και ελπιδοφόρο Πάσχα» της πανδημίας που μείναμε σπίτι ο δημοφιλής τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος. Μίλησε για τον «Θεό που δοξολογήθηκε στις ΜΕΘ», τον Σωτήρη Τσιόδρα που ο δημόσιος λόγος του είναι «σύνθεση Ανατολής και Δύσης», αλλά και για την ευκαιρία που έχει η χώρα μας να εξέλθει δυνατότερη από την υγειονομική κρίση με την πολιτική ηγεσία «να βάζει μπροστά τη γνώση», όπως στην περίπτωση Τσιόδρα. Δεν δίστασε δε, να επικαιροποιήσει και να παραφράσει το χιουμοριστικά το τραγούδι του «Εμείς, του '60 οι εκδρομείς» με μια δόση αυτοσαρκασμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Διονύσης Σαββόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ:

«Ποτέ δεν ήμασταν πιο μαζί, γιατί δεν ήμασταν καθόλου αποξενωμένοι, αντίθετα απ' ό,τι θα περίμενε κάνεις επειδή ήμασταν στα σπίτια μας... ναι πότε δεν ήμασταν πιο μαζί. Ηταν ωραίο αυτό, βγήκαμε στα μπαλκόνια με τα κεριά αναμμένα... Θαυμάσια. Αυτό πραγματικά είναι παράξενο Πάσχα... Από τη μια μεριά υπάρχει ανησυχία και φόβος, από την άλλη πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας, είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κράτος, είδαμε ότι ο κόσμος μπορεί να αυτοπειθαρχεί αρκεί να του εξηγήσεις, ήταν πιο συγκινητικό το πώς ο κόσμος κατάλαβε και έκανε μεγάλο βήμα και η Εκκλησία μας έκανε τις τελετές της με κλειστές τις πόρτες για να προστατέψει την υγεία του κόσμου για να είμαστε ενωμένοι στη ζωή και στην υγειά και όχι στο θάνατο».

«Έχει κάνεις την αίσθηση φέτος ότι ο Θεός δοξολογήθηκε μέσα στις ΜΕΘ, στους θαλαμηπόλους των νοσοκομείων... Τα αγγελούδια ήταν οι ντελιβεράδες, οι νοσηλευτές οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ. Ναι, ήταν παράξενο και ελπιδοφόρο Πάσχα».

«Κάθομαι μέσα στο σπίτι, έχω τα βιβλία μου, δεν χάνω στις 6 η ώρα ανυπερθέτως τον καθηγητή Τσιόδρα. Από τη μια του μεριά είναι επιστήμονας, ορθολογιστής, σύγχρονος άνθρωπος, θα λέγαμε της Δύσης, από την άλλη τα λόγια του έχουν στοργή, πόνο, ενσυναίσθηση που συνήθως αυτά τα πράγματα τα ταυτίζουμε με την Ανατολή. Έχουμε σύνθεση Ανατολής και Δύσης, δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό σε δημόσιο λόγο. Ο πολιτικός μας βίος μέχρι τώρα δεν πέτυχε σύνθεση Ανατολής - Δύσης όπως οι καλλιτέχνες, οι μεγάλοι ποιητές, οι ζωγράφοι οι μεγάλοι του τραγουδιού. Ξαφνικά στο δημόσιο λόγο έχουμε τέτοια σύνθεση από έναν άνθρωπο που ξέρει πολύ καλά τι λέει, έναν επιστήμονα που δεν θέλει καθόλου να προβληθεί δεν βλέπει την ώρα να φύγει από το δωμάτιο. Δεν το είχαμε ξαναδεί».

«Με εντυπωσιάζει ότι η πολιτική ηγεσία έβαλε μπροστά τη γνώση και πάνω στη γνώση έκτισε την πολιτική, τη ρητορική της και την προπαγάνδα της. Αυτό είναι σπουδαίο, γιατί συνήθως η πολιτική προσπαθεί να μανουβράρει τη γνώση και όχι να στηριχθεί πάνω σε αυτήν... Τώρα που είδαμε να μπαίνει πρώτα η γνώση και επάνω να κτίζει η πολιτική, αυτό πρέπει να γίνει σε όλα, και στην Παιδεία και στο περιβάλλον, και σε όλα τα πράγματα». (...)

Τέλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος παρέφρασε και το τραγούδι του «Εμείς, του '60 οι εκδρομείς: Μεις του '60 οι ευπαθείς, του Τσιόδρα οι προσφιλείς, ποντάρουμε πως θα 'ναι θριαμβευτής. Του Πάσχα ο αμνός και νικημένος ποιος, ο κορωνοϊός».

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου