25 Απριλίου 2020

SZ: Η Γερμανία πρέπει να φανεί αλληλέγγυα, αν θέλει να έχει μέλλον η Ε.Ε

Ο ρόλος της Γερμανίας στην οικονομική αντιμετώπιση της πανδημίας και ένα διθυραμβικό δημοσίευμα για την Ελλάδα για τη διαχείριση του κορωνοϊού. 
Από τη Deutsche Welle:

Η Γερμανία πρέπει να φανεί αλληλέγγυα

Σε εκτενές άρθρο η Süddeutsche Zeitung με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη της οικονομίας

κάνει αναφορά στην ιστορία της Ευρώπης και πως αυτή γεννήθηκε από τις στάχτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ για την παρούσα φάση της αντιμετώπισης της κρίσης λόγω της πανδημίας σημειώνει: «Σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία καλείται να παίξει ένα ρόλο όσο ποτέ πριν. Πολύ σωστά Γαλλία και Ιταλία, τα δυο μεγάλα ιδρυτικά έθνη των Συνθηκών της Ρώμης του 1957, ζητούν η ΕΕ να μην αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί μετά από ατελείωτα βράδια διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, αλλά σαν μια απειλή για την ύπαρξή της».

Και λίγο παρακάτω η SZ σημειώνει: «Το Βερολίνο θα πρέπει τώρα να κινηθεί εάν θέλει η ΕΕ να έχει ένα μέλλον. ... Η Γερμανία δεν θα πρέπει να έρθει στην ίδια κατάσταση όπως με την κρίση στην Ελλάδα, όπου η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ζωγραφισμένη σε τοίχους σπιτιών στην Αθήνα με τη στολή των SS και στο τέλος ενέκρινε ό,τι ήταν απαραίτητο για να παραμείνει στην Ευρωζώνη το ταπεινωμένο αυτό κράτος». 

Εγκώμιο στην Ελλάδα για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού

Μια εγκωμιαστική συνέντευξη για τη διαχείριση από πλευράς της Ελλάδας της πανδημίας του κορωνοϊού, φιλοξενεί το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι SWR, το οποίο σημειώνει πως «καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο καλά υπό έλεγχο την πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη όσο η Ελλάδα. 


Ο ανταποκριτής του καναλιού Τόμας Μπόρμαν, ο οποίος ζει στην Αθήνα, εξηγεί το γιατί: «Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αστραπιαία. Ήδη από τον Φεβρουάριο, όταν διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, η κυβέρνηση απαγόρευσε το καρναβάλι. Από τις αρχές Μαρτίου ήδη έκλεισε όλα τα σχολεία και τελικά τα καφέ και τις ταβέρνες. Οι αριθμοί δικαιώνουν τώρα την κυβέρνηση. Και για να διασφαλιστεί το θετικό αποτέλεσμα ισχύουν αυστηρές απαγορεύσεις. Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγουν έξω παρά μόνο για να πάνε στη δουλειά ή για να αγοράσουν τρόφιμα ή για μια σύντομη βόλτα. Αυτό ισχύει εδώ και πέντε εβδομάδες και προς το παρόν τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν».

Ο ανταποκριτής δηλώνει έκπληκτος από το πόσο καλά η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση. «Αλλά, η κυβέρνηση έχει και έναν καλό σύμβουλο, τον Σωτήρη Τσιόδρα. Κάθε απόγευμα στις 6 εμφανίζεται στην τηλεόραση και δίνει συμβουλές. Πρόσφατα δήλωσε πως είναι καλύτερα τα σχολεία και τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά. Έτσι τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων θα παραμείνουν χαμηλά και τα νοσοκομεία δεν θα επιβαρυνθούν. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί εξαιτίας της πολύχρονης οικονομικής κρίσης δεν είναι καλά εξοπλισμένα» συμπληρώνει.

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου