14 Απριλίου 2020

ΔΝΤ: Ύφεση 10% φέτος στην Ελλάδα, ανάπτυξη 5,1% το 2021

Την ισχυρότερη ύφεση μεταξύ όλων των οικονομιών στην Ευρώπη προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την Ελλάδα. Και τούτο λόγω της μεγάλης "έκθεσης" της χώρας στον τουρισμό. Η εκτίμηση που απογοητεύει περισσότερο είναι αυτή για τους ρυθμούς ανάκαμψης του 2021, αφού δεν θα είναι ικανοί να καλύψουν το χαμένο έδαφος της φετινής χρονιάς. Για την ανεργία το ΔΝΤ βλέπει αύξηση 5 μονάδων για τη χώρα μας φέτος και μείωση την επόμενη χρονιά, αλλά όχι επιστροφή στα επίπεδα του 2019. 

Στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες προοπτικές (World Economic Outlook), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της εαρινής του συνόδου, το ΔΝΤ κάνει λόγο για το ισχυρότερο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930.

Κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη η ύφεση υπολογίζεται στο 7,5% φέτος και η άνοδος του ΑΕΠ στο 4,7% το 2021. Στο σύνολο της Ευρώπης η ύφεση φέτος υπολογίζεται στο 6%, με ανάκαμψη 4,5% το 2021.

Για την Ελλάδα, στο "βασικό σενάριο", βλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% φέτος και ανάπτυξη 5,1% το 2021. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη εκτίμησή του, πριν ξεσπάσει η κρίση του νέου κορωνοϊού, έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% φέτος έναντι στόχου της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8%.

Σημειώνεται δε ότι το ΔΝΤ βλέπει βαρύτερο πλήγμα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες οικονομίες του Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία για τις οποίες προβλέπει ύφεση 8% και 9% αντίστοιχα. Ωστόσο εκτιμά ότι θα αναπτυχθούν με ελαφρώς βραδύτερους ρυθμούς την επόμενη χρονιά (4,3% και 4,8% αντίστοιχα).

Το ΔΝΤ εξηγεί ότι είναι πολύ υψηλή η ευαισθησία των κρατών που βασίζονται πάρα πολύ στο τουρισμό, στα ταξίδια και γενικότερα στις υπηρεσίες διασκέδασης και φιλοξενίας. 



Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι πολύ κοντά σε εκείνη της Goldman Sachs για ύφεση 9% φέτος στην Ελλάδα και πιο ζοφερή από τις προβλέψεις των HSBC και Morgan Stanley.

Τα "κακά" σενάρια 


Η παραδοχή στο παραπάνω "βασικό σενάριο" του ΔΝΤ είναι ότι προβλέπει κορύφωση της κρίσης μέσα στο β' τρίμηνο και σταδιακή αποκατάσταση της κατάστασης το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο περιγράφει δύο επιπλέον, δυσμενή, εναλλακτικά σενάρια.

Στο σενάριο κατά το οποίο θα υπάρξει δεύτερος γύρος υγειονομικής κρίσης το φθινόπωρο, τότε υπολογίζει ότι η ύφεση θα είναι κατά 3% μεγαλύτερη φέτος, δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδος θα φτάσει στο 13%.

Στο τρίτο σενάριο, αν η κρίση υγείας κρατήσει έως και το 2021, τότε υπολογίζει πως και τον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν πιέσεις στο ΑΕΠ της τάξης του 8%, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς για ανάκαμψη. 


Ανεργία - αποπληθωρισμός

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις όμως και στο πεδίο της ανεργίας. Στο βασικό σενάριο αναμένεται έκρηξη της ανεργίας από το 17,3% το 2019 στο 22,3% φέτος και υποχώρηση στο 19% το 2021 στην περίπτωση Ελλάδος. Και πάλι πρόκειται για μία εξαιρετικά δυσμενή επίδοση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρωζώνη η ανεργία από το 7,6% φέτος αναμένεται να αυξηθεί στο 10,4% το 2020. Στην Ισπανία, που έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., η ανεργία από το 14,1% φέτος αναμένεται να αυξηθεί στο 20,8% το 2020 και να μειωθεί στο 17,5% την επόμενη χρονιά.

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι φέτος θα έχουμε αποπληθωρισμό στην Ελλάδα (-0,5%), με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να επιστρέφει σε θετικό έδαφος, αλλά να μην υπερβαίνει το 1% την επόμενη χρονιά.

Όσον αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπει διεύρυνση του ελλείμματος στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος από 2,1% πέρυσι. Για το 2021 αναμένει έλλειμμα 3,4%.

Πηγές: naftemporiki.gr , capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου