22 Απριλίου 2020

Η τηλεκατάρτιση επιστημόνων που καταργείται ήταν φιάσκο;

Την απόφαση να καταργηθεί το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης έλαβε η κυβέρνηση. Ωστόσο οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ τον Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις. Η απόσυρση του προγράμματος αυτού από την κυβέρνηση "συνιστά ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη", αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. "Η ευθύνη για το φιάσκο αυτό βαρύνει ακέραια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό" σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η εξέλιξη της κατάργησης του προγράμματος της τηλεκατάρτισης επιστημόνων έρχεται εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και κριτικής για την ποιότητα των προγραμμάτων. Να θυμίσουμε ότι φράσεις όπως το «Σκοιλ Ελικικού» και το «Μέτζη του νέουκτη» εντοπίστηκαν, χθες, σε σελίδες ΚΕΚ που έχουν αναλάβει την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων η οποία επιδοτείται με τα 600 ευρώ από την κυβέρνηση. Πρόκειται για φράσεις που δεν βγάζουν νόημα και προφανώς προέρχονται από αυτόματη μετάφραση επιστημονικών εξειδικευμένων όρων μέσω Google.

Η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στόχος του προγράμματος ήταν η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζόμενων και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Ωστόσο το περιεχόμενο σε πολλά σημεία του δεν ανταποκρινόταν σε αυτόν τον στόχο.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).
Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.
Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.
Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις».

Παράλληλα με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. 


Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή"

Η δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων αναφέρει: 

«Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενοχής για το τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα...». 

Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει: «Η απόσυρση μετά τη κατακραυγή, ωστόσο, δε λειτουργεί ως "κολυμβήθρα του Σιλωάμ"». 

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου

Πιο αναλυτική είναι η κριτική που ασκεί η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία σε δήλωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η κυβέρνηση είχε την απόλυτη ελευθερία να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς μεσολάβηση καταρτίσεων όπως προκύπτει από τις σχετικές έγγραφες κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν. Μάλιστα θα μπορούσε να τους ενισχύσει με 800 αντί για 600 ευρώ και ταυτόχρονα να δαπανήσει λιγότερα χρήματα
».

«Η επιλογή της κατάρτισης επομένως αποτελεί αποκλειστικά κυβερνητική απόφαση. Η ποιότητα μάλιστα αυτής της κατάρτισης αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη απάτη κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Πέραν απ’ τις διάφορες λεκτικές ασυναρτησίες στις πλατφόρμες, είναι τουλάχιστον προσβλητικό να ζητάς από μηχανικούς να εκπαιδευτούν στο πώς ανοίγει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και από δικηγόρους στην ταξινόμηση φακέλων. Αυτό το περιεχόμενο του προγράμματος εγκρίθηκε από τον υπουργό Εργασίας
».

Και καταλήγει η κ. Αχτσιόγλου με τα εξής: «Η κυβέρνηση είναι υπόλογη όχι απέναντι στα πολιτικά κόμματα, αλλά στην κοινωνία. Απέναντι στον επιστημονικό κόσμο που τον υποβάλλει σε μια προσβλητική και ανώφελη διαδικασία. Ακριβώς για αυτό ζητάμε την ακύρωση του προγράμματος και την άμεση ενίσχυση των επιστημόνων. Η ευθύνη για το φιάσκο αυτό βαρύνει ακέραια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό
».

Σύντομο συμπέρασμα (δικό μας): 

Αν ήταν σκάνδαλο το συγκεκριμένο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης επιστημόνων εμείς δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Το γεγονός όμως ότι αποσύρθηκε "κακήν-κακώς" προφανώς υποδηλώνει ότι ήταν 
(εν μέσω πανδημίας) μια "προχειροδουλειά" που όμως κατέληξε σε φιάσκο...
.
Πηγές: Με στοιχεία από naftemporiki.gr και
syriza.gr/Al.-Tsiprassyriza.gr/E.-Achtsiogloy

1 σχόλιο:

  1. Στις ελλείψεις του θεσμικού πλαισίου που είχαν διαμορφώσει, την προηγούμενη περίοδο, οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη λειτουργία του συστήματος τηλεκατάρτισης, καθώς και στην πίεση για άμεσες αποφάσεις εν μέσω των επιτακτικών και έκτακτων αναγκών που προκαλεί η πανδημία, απέδωσε την Πέμπτη από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνηση του από το σύνολο της αντιπολίτευσης, με επίκεντρο τα λάθη στα έως χθες προγράμματα τηλεκατάρτισης επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή