20 Απριλίου 2020

Η τιμή του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αρνητική για πρώτη φορά

Στο κλείσιμο μίας εφιαλτικής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Μαΐου καταβαραθρώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του κάτω από τα 0 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι φάνηκαν έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο, ελλείψει των δυνατοτήτων αποθήκευσης που παρατηρούνται.

Το συμβόλαιο (futures 
contract - συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) που εκπνέει αύριο, στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης, σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν αργό πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές. Όμως, καθώς τα αποθέματα είναι υπερκορεσμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για να βρουν αγοραστές: Έτσι η τιμή του βαρελιού του WTI (West Texas Intermediate) έκλεισε την Δευτέρα στα -37,63 δολάρια.

Νωρίτερα το αμερικανικό αργό είχε υποχωρήσει μέχρι και τα αρνητικά επίπεδα των -40,32 δολαρίων το βαρέλι μετά από το σφυροκόπημα που δέχθηκε. Πρόκειται βεβαίως για τα χαμηλότερα επίπεδα, που έχουν καταγραφεί ποτέ. H συντριβή αυτή έχει εν πολλοίς να κάνει με την λήξη του συμβολαίου, αλλά και πάλι είναι πρωτοφανής.

«Αυτό που σας λέει είναι ότι υπάρχει μόνο μια μεγάλη ποσότητα πετρελαίου εκεί έξω, που δεν πρόκειται να εκκαθαριστεί σύντομα», δήλωσε ο John Kilduff, ιδρυτής συνεργάτης του New Capital Energy Hedge Fund Again Capital. «Στην πραγματικότητα, έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στα χέρια μας όσον αφορά την αποθήκευση», πρόσθεσε ο Kilduff. «Η αποθηκευτικοί χώροι γεμίζουν και τα διυλιστήρια δεν αγοράζουν, οι αυτοκινητιστές δεν αγοράζουν, κανείς δεν αγοράζει... Πρέπει να πληρώσετε ακριβά τώρα εάν θέλετε κάποιος να το βγάλει από τα χέρια σας
».

Πιο ομαλή η κατάσταση στο συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου, που η τιμή του διαμορφώθηκε στα 20,43 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένο κατά 4,60 δολάρια ή κατά 18,4% από τον διακανονισμό της Παρασκευής. Αυτό σημαίνει ότι αν μη τι άλλο οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ζοφερά για την αγορά πετρελαίου τους επόμενους μήνες. 


Το αργό τύπου μπρεντ (Brent), το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το αργό που διαπραγματεύεται στο Λονδίνο, δεν βγήκε αλώβητο από το πλήγμα του αμερικανικού αργού. Έχασε στο συμβόλαιο του Ιουνίου 2,51 δολάρια ή 9% για να υποχωρήσει στα 25,57 δολάρια το βαρέλι. 

Οι έντονες αναταράξεις, ή μάλλον το χάος στην αγορά πετρελαίου, επηρέασαν όπως ήταν αναμενόμενο και τη Wall Street. O Dow Jones υποχώρησε κατά 2,44% και ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,79%. 

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕnaftemporiki.grinvesting.com


Τι ακριβώς είναι τα
Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Futures contract)

Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) είναι απρόσωπες συμφωνίες μεταξύ δύο συμβαλλομένων για αγορά ή πώληση μιας συγκεκριμένης ποσότητας ενός υποκείμενου τίτλου (underlying instrument) σε συγκεκριμένη μελλοντική ημερομηνία (maturity) και σε προκαθορισμένη τιμή (delivery price) που έχει συμφωνηθεί κατά την αγοραπωλησία. 

Οι κυριότερες κατηγορίες Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης ανάλογα με την θέση του υποκείμενου τίτλου είναι:
Bonds Futures (ΣΜΕ με υποκείμενο τίτλο τα ομόλογα).
Currency Futures (ΣΜΕ με υποκείμενο τίτλο μια συναλλαγματική ισοτιμία).
Index Futures / Interest Rate Futures (ΣΜΕ με υποκείμενο τίτλο ένα χρηματιστηριακό ή χρηματοοικονομικό δείκτη).
Commodity Futures (ΣΜΕ με υποκείμενο τίτλο ένα εμπορεύσιμο αγαθό).

Κυριότερα χαρακτηριστικά των ΣΜΕ

Ένα Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί, άρα υπάρχει η θέση αγοράς και η θέση πώλησης. Ο αγοραστής του υποκείμενου τίτλου λαμβάνει τη θέση «long position» και αναμένει άνοδο της τιμής του υποκείμενου τίτλου ή προϊόντος. Ο πωλητής λαμβάνει τη θέση «short position» δηλαδή αναμένει την μείωση της τιμής του υποκείμενου τίτλου ή του προϊόντος. Η διαφορά στην τιμή πώλησης και στην τιμή αγοράς αποτελεί το κέρδος ή τη ζημιά του επενδυτή. Ο αγοραστής (Long Futures) έχει περιορισμένη ενδεχόμενη ζημία και απεριόριστο ενδεχόμενο κέρδος, ενώ ο πωλητής (Short Futures) περιορισμένο ενδεχόμενο κέρδος και απεριόριστη ενδεχόμενη ζημία. Πιο συγκεκριμένα, ο αγοραστής, άν η τιμή αγοράς του ΣΜΕ είναι μικρότερη από την τρέχουσα τιμή, μπορεί να εισπράξει κέρδος ίσο με τη διαφορά. Όσο πιο μικρή είναι η τιμή που αγοράζει και όσο πιο μεγάλη η τιμή που έχει ο υποκείμενος τίτλος στην τρέχουσα αγορά τόσο μεγαλύτερο κέρδος έχει. 


Τα κέρδη και ζημίες αντιπροσωπεύουν ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος (zero sum game), που σημαίνει ότι, για κάθε ευρώ που κερδίζει ο ένας των αντισυμβαλλόμενων, ο άλλος πρέπει να το χάσει. Ο επενδυτής ενός ΣΜΕ μπορεί να το αφήσει να εκπνεύσει, δηλαδή αν έχει θέση αγοράς υποχρεούται να αγοράσει το υποκείμενο προϊόν, ενώ αν έχει θέση πώλησης θα πρέπει να το πουλήσει σε συγκεκριμένη τιμή συγκεκριμένη ποσότητα ή μπορεί να επιλέξει να κλείσει τη θέση του. Το κλείσιμο μιας θέσης σε ΣΜΕ γίνεται απλώς αναλαμβάνοντας μια αντίθετη θέση στο ίδιο συμβόλαιο.

Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης είναι τυποποιημένα, υποκείμενα διαπραγμάτευσης σε οργανωμένες ή ρυθμιζόμενες αγορές, υπόκεινται καθημερινά σε διαδικασία αποτίμησης με την μέθοδο «marking to market» και υπάρχει εγγύηση του Χρηματιστηρίου Παραγώγων για την εκπλήρωση τoυς.

Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης χρησιμοποιούνται για την προστασία του χαρτοφυλακίου από το ενδεχόμενο πτώσης των τιμών, αλλά και ως βραχυχρόνια εργαλεία για την λήψη μοχλευμένης θέσης στην αγορά. Χ
ρησιμοποιούνται επίσης και ως μέσα κερδοσκοπίας.

Πηγή: el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου