30 Απριλίου 2020

Με κέρδη 12,54% τον Απρίλιο το Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρά τη σημερινή πτώση του, με κέρδη 12,54% για τον γενικό δείκτη έκλεισε ο Απρίλιος στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), διακόπτοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών μηνών. Αντίθετα ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τον Απρίλιο, με μηνιαίες απώλειες 4,95%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 4,8 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί το εφιαλτικό α΄ τριμήνου του 2020 στο Χ.Α.  όταν ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 39,09% και ο Τραπεζικός πτώση 59,48%! 

Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη ανέρχονται στο 31,46% ενώ του τραπεζικού στο 61,49%. Παράλληλα η συνολική κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α. υποχωρεί κατά 17,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα σήμερα Πέμπτη, τελευταία ημέρα του μήνα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε σε επίπεδο Γενικού Δείκτη με απώλειες 2,13%, στις 628,25 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 58,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 4,90% και έκλεισε στις 340,90 μονάδες. 

Κίνηση του Γενικού Δείκτη στις 30.4.2020

Μάλλον περίμεναν το … κάτι παραπάνω από τις σημερινές αποφάσεις – ανακοινώσεις της ΕΚΤ οι ενεργοί traders και όταν αυτό δεν προέκυψε, σε συνδυασμό με τις κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και λόγω επερχόμενης αργίας, οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα, υποχώρηση που ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο, αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες εκτιμήσεις για συνέχιση του “window dressing”, λόγω λήξης χρηματιστηριακού τετραμήνου.

Πάντως, αυτό που απογοήτευσε κυρίως τους ξένους επενδυτές ήταν η αδράνεια που επέδειξε η ΕΚΤ στην σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών, ειδικά εκείνων της Goldman Sachs, ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του προγράμματος πανδημίας, του PEPP, κατά 500 δισ., είχε καλλιεργήσει προσδοκίες, οι οποίες τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν, προκαλώντας ένα κύμα risk off σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως και στην ελληνική.

Να σημειώσουμε εδώ ότι σήμερα στην Ευρώπη με απώλειες έκλεισαν οι πιο σημαντικοί δείκτες (DAX στην Φραγκφούρτη στο -2,22%, CAC στο Παρίσι στο -2,31% και FTSE 100 στο Λονδίνο στο -3,50%), ενώ πτωτικά κινείται και η Νέα Υόρκη.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα το αποτέλεσμα στο κλείσιμο ήταν στα χαμηλά ημέρας, όπου δεν υπήρξε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών.

Στο ταμπλό του Χ.Α. τώρα, η Βιοχάλκο δέχτηκε σήμερα ισχυρό πλήγμα από τους πωλητές, κλείνοντας με απώλειες 6,20%, με τις Eurobank, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ να ολοκληρώνουν με πτώση άνω του 5% και τις Εθνική, Πειραιώς, Titan και Alpha Bank με πτώση άνω του 4%. Ο Μυτιληναίος υποχώρησε κατά 3,68% και η ΓΕΚ Τέρνα κατά 3%, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Μένει τώρα να φανεί, αν από την επόμενη εβδομάδα θα ισχύσει το “sell in May and go away”.

Πηγές: Στοιχεία από euro2day.gr και capital.gr

Σχετική ανάρτηση:
Ο εφιάλτης του α΄ τριμήνου 2020 στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) καταγράφει απώλειες 39,09% και ο Τραπεζικός δείκτης πτώση 59,48%...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου