24 Απριλίου 2020

Άνοιξε ο χορός των υποβαθμίσεων από τους Οίκους αξιολόγησης

(upd) Υποβαθμίζουν τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας ωστόσο σταθερή την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας 

Μετά την αιφνίδια κίνηση της Fitch χθες αργά το βράδυ που υποβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας, ήρθε η σειρά σήμερα το βράδυ των οίκων αξιολόγησης Standard & Poor's και DBRS να υποβαθμίσουν και αυτοί, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, επίσης τις προοπτικές της χώρας μας, κάτι που ήταν αναμενόμενο. 


S&P- DBRS: Υποβαθμίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας 

Μειώνουν την αξιολόγηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας οι διεθνείς οίκοι 
Standard & Poor's και DBRS, διατηρώντας ωστόσο σταθερή την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας. Πρόβλεψη για ύφεση 9% από S&P στην Ελλάδα το 2020. 

Οι οίκοι περιορίσθηκαν στην υποβάθμιση των προοπτικών και όχι σε προς τα κάτω αναθεώρηση του αξιόχρεου. Παρά τις προβλέψεις για βαθιά ύφεση, το «μαξιλάρι» ρευστότητας που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι προσδοκίες για ανάκαμψη από την επόμενη χρονιά αντιστάθμισαν τους πιστοληπτικούς κινδύνους εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Iσχυρή «ασπίδα» και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο με την επαναφορά του waiver όσο και με την τελευταία κίνηση να αποδέχεται ακόμη και τα ομόλογα Junk ως εγγυήσεις για τη χορήγηση πιστώσεων.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P), κάνοντας θετική αναφορά στον χειρισμό της χώρας έναντι της επιδημίας κορωνοϊού, προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 9% το 2020, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ περιμένει επιστροφή στην ανάκαμψη το 2021.
Μάλιστα, σύμφωνα με την S&P, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι με ρυθμούς ταχύτερους σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. 

«Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψη ότι τα "μαξιλάρια" ρευστότητας αντισταθμίζουν τους κινδύνους στο αξιόχρεο εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών του Covid-19», αναφέρει ο οίκος S&P στην έκθεσή του. Ως εκ τούτου, αναθεωρεί το outlook (προοπτικές) της Ελλάδας σε σταθερό από θετικό. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση στο 'BB-/B'.'

Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και 
ο οίκος αξιολόγησης DBRS, αναθεωρώντας το outlook από θετικό σε σταθερό. Ειδικότερα, ο οίκος διατήρησε την αξιολόγησή του για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BB(low), αναθεωρώντας ωστόσο πτωτικά το trend από "θετικό” σε "σταθερό”.

Δεδομένης της ύφεσης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της νόσου, καθώς και το ότι το χρονοδιάγραμμα και ταχύτητα μιας ανάκαμψης παραμένουν ακόμη αβέβαια, ο οίκος DBRS αποφάσισε την επί τα χείρω αναθεώρηση της προοπτικής. Αναγνωρίζει την ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίσθηκε την κατάσταση. Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα θα μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο, όμως η οικονομία θα εισέλθει σε βαθιά ύφεση φέτος, εξαιτίας της σημασίας του τουρισμού και της ναυτιλίας. Ο DBRS αναμένει και αύξηση της ανεργίας.

Νωρίτερα γράφαμε:

Fitch: Αιφνιδιαστική υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας

Το βλέμμα στραμμένο στους οίκους αξιολόγησης έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μετά την αιφνίδια κίνηση της Fitch, η προσοχή στρέφεται στην «ετυμηγορία» των Standard & Poor's και DBRS, που αναμένεται να υποβαθμίσουν το outlook της ελληνικής οικονομίας, με τους οίκους να επικαλούνται το σαρωτικό πέρασμα του Covid-19 σε οικονομία και δημόσια οικονομικά. 


Η Fitch Ratings, σε μια αιφνίδια εκτός προγράμματος κίνηση
υποβάθμισε την προοπτική της Ελλάδας σε σταθερή από θετική, επιβεβαιώνοντας την πιστοληπτική κατάταξη στη βαθμίδα ΒΒ. Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση του outlook αντικατοπτρίζει το σημαντικό αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα και τα δημόσια οικονομικά. 

Η Fitch προβλέπει ύφεση 8,1% για την ελληνική οικονομία φέτος, ως αποτέλεσμα των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων για να περιορισθεί η εξάπλωση του ιού, σε συνδυασμό με την παγκόσμια ύφεση και τη δραματική πτώση του τουρισμού. «Αναμένουμε ανάκαμψη της δραστηριότητας στο δεύτερο ήμισυ του έτους και την επόμενη χρονιά», σημειώνει ο οίκος στην έκθεσή του, προβλέποντας επιστροφή σε ανάπτυξη 5,1% το 2021. 

Η Fitch προειδοποιεί για αβεβαιότητα, τόσο για την έκταση της ύφεσης όσο και για τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού. Μια παρατεταμένη περίοδος lockdown ή ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ και πιο αδύναμη ανάκαμψη, καθώς ο τουρισμό συνεισφέρει περίπου στο 10% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, αναφέρει η Fitch στην έκθεσή της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, τα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα οδηγήσουν σε έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ φέτος, από πλεόνασμα 1,5% το 2019, ενώ αναμένει έλλειμμα 4,6% του ΑΕΠ και το 2021. Παράλληλα, προβλέπει και αύξηση του χρέους στο 194,8% του ΑΕΠ φέτος από 176,6% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019 και μείωση στο 187,1% του ΑΕΠ το 2021.

Μετά την αιφνίδια κίνηση της Fitch,
 αργά το βράδυ της Πέμπτης, το επόμενο χτύπημα αναμένεται σήμερα, με τους αναλυτές να προετοιμάζονται για υποβάθμιση τoυ οutlook της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s και τον καναδικό οίκο DBRS, ενώ δεν αποκλείουν και δυσάρεστες εκπλήξεις, ακόμη και μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξης. Η S&P αξιολογεί την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ- με θετική προοπτική, η Moody’s στην κατηγορία Β1 με σταθερή προοπτική και η DBRS σε ΒΒ(low) με θετική προοπτική.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου