16 Απριλίου 2020

Δημοσκόπηση Marc: Μόνοι στο σπίτι για το Πάσχα

«Θα μείνουμε στο σπίτι μόνοι μας» το Πάσχα απαντά το 91,6%, ενώ μόλις το 3% σκοπεύει να πάει σε εκκλησία στον Επιτάφιο ή στην Ανάσταση. Αυτό καταγράφει έρευνα της Marc για τον Alpha, από την οποία προκύπτει ότι υπάρχει ευρύτατη αποδοχή των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και της απαγόρευσης των συναθροίσεων, αλλά και των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Πολύ υψηλά τα ποσοστά δημοφιλίας των Σ. Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πιο αναλυτικά από την πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα της Marc, που διενεργήθηκε από 11-13 Απριλίου, για τον Alpha, με βασικά ερωτήματα για τον κορωνοϊό, προκύπτουν τα εξής:

«Θα μείνουμε στο σπίτι μόνοι μας» το Πάσχα απαντά το 91,6%. Αντιθέτως το 6% θα δεχθεί σπίτι μόνο στενούς συγγενείς και το 0,9% δηλώνει πως «θα πάμε στο τόπο καταγωγής μας ή στο εξοχικό μας».

Σε εκκλησία στον Επιτάφιο ή στην Ανάσταση σκοπεύει να πάει το 3%, κάτι που δηλώνει πως θα κάνει και το 6,8% αλλά «άλλη ώρα, μόνος/μόνη μου».

Για τις συνέπειες του εγκλεισμού, οι περισσότεροι (46,6%) από τους ερωτηθέντες απαντούν ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι στις σχέσεις μας» κι ακολουθούν όσοι/όσες δηλώνουν πως «ήρθαμε πιο κοντά» (36,8%).

Στην ερώτηση «τι σας ανησυχεί περισσότερο σ' αυτή την κρίση του κορωνοϊού;», «κυρίως η υγεία η δική μου και της οικογένειάς μου» απαντά το 68,3%, ενώ τις οικονομικές επιπτώσεις στην οικογένειά του υπολογίζει το 12,7%.

Οκτώ στους δέκα (80,4%) θεωρούν ότι τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και της απαγόρευσης των συναθροίσεων ήταν αναγκαία, έναντι 10,5% που τα κρίνει ανεπαρκή και 8,7% που τα χαρακτηρίζει υπερβολικά.

Ως προς τα οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων κι εργαζομένων, θετικά (44%) ή μάλλον θετικά (31,3%) τα αξιολογεί το 75,9%. Αντιθέτως, αρνητικά (11,5%) ή μάλλον αρνητικά (8,1%) τα βρίσκει το 20%.

Σε επίπεδο προσώπων, το 94,6% έχει σχηματίσει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ για τον Νίκο Χαρδαλιά θετική ή μάλλον θετική γνώμη έχει το 84,3%. Το 66,7% των ερωτηθέντων δηλώνει πως παρακολουθεί καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά την ενημέρωση των κυρίων Τσιόδρα και Χαρδαλιά για την πανδημία ή έστω ενημερώνονται σχετικά με αυτήν, την ώρα που το 6,2% δεν την παρακολουθεί ποτέ ή σχεδόν ποτέ. 


Πρόθεση ψήφου 

Έντονες αλλαγές φαίνεται ότι φέρνει, με βάση τη δημοσκόπηση της Marc, η πανδημία του κορωνοϊού και στο πολιτικό σκηνικό, με τη ΝΔ να καταγράφει ευρύ προβάδισμα. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 43,6%, ποσοστό κατά 23,3 υψηλότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ (20,3%). Ακολουθούν ΚΙΝΑΛ (5,4%), ΚΚΕ (4,8%), Ελληνική Λύση (3,1%) και ΜέΡΑ 25 (2%). Οι αναποφάσιστοι λαμβάνουν 13,5%.

Να σημειωθεί εδώ ότι στην προηγούμενη έρευνα της Marc, που διενεργήθηκε στις 21.2.2020, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τότε 14,1 ποσοστιαίες μονάδες. 

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 63,1%, έναντι 19,1% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 17,8% δεν εκφράζει σχετική άποψη.

Τέλος, στην αξιολόγηση υπουργών στην πρώτη τριάδα είναι ο Βασίλης Κικίλιας (19,2%), ο Χρήστος Σταϊκούρας (13,7%) και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (13,2%).

Πηγές: alphatv.gr , naftemporiki.gr , protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου