10 Απριλίου 2020

Eurogroup: Με δημιουργική ασάφεια κατά της κρίσης

Σε συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και αυτό μετά από μαραθώνιες συζητήσεις κατέληξε τελικώς το Eurogroup. Στους ευρωπαίους ηγέτες το αγκάθι των «καινοτόμων εργαλείων». Αντιδράσεις πολιτικών. 
Από τη Deutsche Welle: 

Σε μια «συνειδητά ασαφή» -κατά τον Oλλανδό υπουργό Οικονομικών Χούκστρα- διατύπωση κατέληξε το χθεσινό Eurogroup σχετικά με το συμφωνηθέν ταμείο ανασυγκρότησης για την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Αναφορικά με το αίτημα χωρών της Ευρωζώνης για την έκδοση «κορωνοομολόγου» για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας, στην συνεδρίαση του Eurogroup δεν έγινε συζήτηση, ωστόσο συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι εργασίες για μια συμφωνία για ένα ταμείο ανασυγκρότησης. Στη δήλωση που εκδόθηκε δεν γίνεται αναφορά σε ποσά, αλλά τονίζεται ότι θα χρησιμοποιηθούν «καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία». Οι πρώτες ανεπίσημες συζητήσεις που έχουν γίνει κάνουν λόγο σύμφωνα με κοινοτικές πηγές για ένα πόσο μεταξύ 400-500 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά και προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις των εταίρων στην παρούσα φάση, τα βασικά ερωτήματα που αφορούν στο ταμείο αυτό έμειναν αναπάντητα.

Τα κυριότερα αφορούν το εύρος του ταμείου ανοικοδόμησης και, φυσικά, τις πηγές χρηματοδότησής του. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα «καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησής», στα οποία αναφέρεται η χθεσινοβραδινή συμφωνία «φωτογραφίζουν» την έκδοση κοινών ομολόγων στο μέλλον. Έτσι τουλάχιστον το ερμήνευσε και ο ίδιος ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λεμέρ, ο οποίος επισήμανε ότι τα καινοτόμα εργαλεία ισοδυναμούν με κοινά χρέη και ότι απομένει να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες. 



Δημιουργική ασάφεια

Σε διαμετρικά αντίθετο μήκος κύματος η ανάγνωση από τον αυστριακό ομόλογό του Μπλύμελ, που τόνισε ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει παραθυράκι για κορωνο-ομόλογα. Την αντίθεσή του εξέφρασε για άλλη μια φορά μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης και ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ Χούκστρα.

Το κατηγορηματικό της «όχι» σε ευρωομόλογα είχε εκφράσει χθες στο προοίμιο του Eurogroup εκ νέου και η γερμανίδα καγκελάριος. Η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές άλλες δυνατότητες για να επιδείξει κανείς την αναγκαία αλληλεγγύη στην Ευρώπη και πως η Γερμανία είναι διατεθειμένη να το πράξει. Η ίδια ωστόσο επιμένει στα εργαλεία που έχουν συζητηθεί ήδη από τους υπουργούς Οικονομικών, δηλαδή την πιστοληπτική γραμμή στήριξης του ESM, την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδότησης της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στην αξιοποίηση των δανείων ύψους 410 δισ. ευρώ, που έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM). Κάθε χώρα θα έχει πρόσβαση σε δάνεια μέχρι 2% του ΑΕΠ της (4 δισ. ευρώ περίπου για την Ελλάδα). Η πρόσβαση των χωρών της Ευρωζώνης στα δάνεια του ταμείου θα γίνεται χωρίς δημοσιονομικούς όρους, μνημόνια και ελέγχους, τα δάνεια θα είναι διαθέσιμα άμεσα και θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού. Η δεύτερη απόφαση αφορά την υιοθέτηση ενός χρηματοδοτικού μέσου, που θα φέρει την ονομασία SURE και θα έχει ως στόχο τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να εκδώσουν εγγυήσεις χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια η Κομισιόν να αναλάβει μέσω μόχλευσης στις αγορές να συγκεντρώσει ένα ποσό μέχρι 100 δισ. ευρώ. Η τρίτη απόφαση προβλέπει την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να στηρίξει με δάνεια τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κυρίως τις ΜΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί ενέκριναν τη διάθεση κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, οι οποίες θα της επιτρέψουν να αντλήσει από τις αγορές περίπου 200 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για εργαλεία τα οποία αθροίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια, όπως είπε η κ. Μέρκελ. Μετά την κρίση θα πρέπει να υπάρξει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας και «η Γερμανία θα συνεισφέρει σε αυτό», είπε η καγκελάριος.

Υπέρ κοινών ομολόγων ο Γκ. Σρέντερ 


Στη συζήτηση παρεμβαίνει σήμερα και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (φωτογραφία αριστερά). Σε άρθρο του στην οικονομική Handelsblatt σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις από κοινού ως Ευρωπαίοι». Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος ότι σε ένα επόμενο βήμα «χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο χρέους. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή ευρωομολόγων, ενός κοινού και εφάπαξ ομολόγου κρίσεων ή χρηματοδοτούμενων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό εγγυήσεων».

Στις τάξεις γερμανών βουλευτών και ευρωβουλευτών πάντως οι απόψεις όσον αφορά τα δρομολογηθέντα μέτρα διίστανται σημαντικά. «Τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν αρκούν γι' αυτή την ιστορική κρίση», σχολιάζει η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα Ευρώπης Φραντσίσκα Μπράντνερ. Ο πράσινος ευρωβουλευτής Ράσμους Άντρεσεν επικρίνει την ίδια ώρα το γεγονός ότι «τα δάνεια του ESM προορίζονται μόνον για τα υγειονομικά κόστη της κρίσης» παρότι η κρίση αυτή είναι μια παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως λέει.

Κριτική στα μέτρα, αλλά για διαφορετικούς λόγους, ασκεί ο ειδικός των Φιλελευθέρων σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής Ότο Φρίκε που κάνει λόγο για υπερβολική χαλάρωση των όρων δανειοδότησης από τον ESM. Για «γενναιόδωρη προσφορά» προς τις χώρες της νοτίου Ευρώπης έκανε την ίδια ώρα λόγο ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Ίσμαελ Έρντουγκ.

Πηγή: 
Deutsche Welle  

Σχετική ανάρτηση: Συμφωνία μέσα από συμβιβασμούς στο Eurogroup

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου