28 Φεβρουαρίου 2021

Η αντιπαράθεση για τον Δ. Κουφοντίνα και η διαδρομή του στις φυλακές

Σε απεργία πείνας πάνω από 50 ημέρες βρίσκεται ο εκτελεστής της 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος νοσηλεύεται για 11η ημέρα στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, με την κατάσταση της υγείας του να χαρακτηρίζεται πλέον κρίσιμη. Παράλληλα, η υπόθεσή του έχει μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες μέρες. Από την άλλη πλευρά, συγγενείς των θυμάτων σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν «τον καλούμε να υποχωρήσει από το αίτημά του και να ζήσει». Και ένα συντομο ιστορικό για τη διαδρομή του Κουφοντίνα στις φυλακές μέχρι και την απεργία πείνας. Πιο αναλυτικά:

Πολιτική αντιπαράθεση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Μετά την επιδείνωση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να αλλάξει την στάση της. «Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί. Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται», ανέφερε σε δήλωσή του που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όπου ζητείται ικανοποίηση του αιτήματός του, το πρωθυπουργικό γραφείο απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ζητεί παραβίαση του νόμου. «Με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση, όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τονίζει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπέρ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα υπό το σύνθημα «όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα» και προσθέτει «ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ.Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του».

Καταλήγοντας το μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι σε ένα κράτος δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. «Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ.Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει» προσθέτει. 


Ανακοίνωση συγγενών των θυμάτων της τρομοκρατίας

Aνακοίνωση με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα, εξέδωσαν συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατίας, απευθυνόμενοι στον εκτελεστή της «17Ν», προς όσους καλούν την κυβέρνηση να υποχωρήσει, αλλά και προς το σύνολο της κοινωνίας.

Οπως, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Εμείς, οι συγγενείς των δεκάδων θυμάτων του δολοφόνου, – νεκρών και τραυματιών- παρακολουθούμε όλο το τελευταίο διάστημα την υπόθεση της απεργίας πείνας του. Παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας του όπως τη διαβάζουμε από τα Μέσα και παρακολουθούμε και ο,τι λέγεται και γράφεται για το θέμα. Θα θέλαμε πολύ να μην το κάνουμε. Αλλά δεν γίνεται. Κάθε είδηση, κάθε ανακοίνωση ξαναζωντανεύει όλες τις μνήμες και όλο τον πόνο με τον οποίο έχουμε μάθει να συνυπάρχουμε για να έχουμε ζωή. Θυμόμαστε τις στιγμές που ζήσαμε με τους δικούς μας και πως θα θέλαμε λίγο ακόμα, θυμόμαστε όλες τις φορές που… δεν ήταν, στα σημαντικά της ζωής μας. Θυμόμαστε και το αίμα. Και όλες αυτές οι μνήμες πονάνε.

Και θέλουμε να πούμε μόνο τρία πράγματα:
1. Προς το δολοφόνο: Παρά το γεγονός ότι δολοφόνησε τους ανθρώπους μας, τον καλούμε να υποχωρήσει από το αίτημά του και να ζήσει. Το να πεθάνει δεν θα φέρει κανέναν από τους δικούς μας πίσω.
2. Προς όσους καλούν το κράτος να υποχωρήσει για να μην πεθάνει ο δολοφόνος: Σας καλούμε, αντί να ζητάτε την υποχώρηση του κράτους, να ζητήσετε από το δολοφόνο να διακόψει την απεργία πείνας. Το δίκιο του, αν θεωρείτε ότι έχει, ας το βρει στα δικαστήρια.
3. Προς όλους: Το Κράτος Δικαίου είναι ακρογωνιαίος λίθος της έννομης τάξης. Δεν εκβιάζεται, γιατί αλλιώς δεν υπάρχει τίποτα πάνω στο οποίο να βασιστούμε όλοι εμείς, που σε αντίθεση με τον δολοφόνο, πιστεύουμε στη Δημοκρατία και τον τρόπο λειτουργίας της.
Και κάτι τελευταίο προς όλους αυτούς που κάνουν δηλώσεις και διαδηλώσεις για τον δολοφόνο: ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΤΕ ΣΑΣ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. Αναρωτιόμαστε εάν το έχετε σκεφτεί έστω και μία φορά». 


Η διαδρομή του Κουφοντίνα στις φυλακές, η απεργία πείνας
Ένα 
συντομο ιστορικό από την kathimerini.gr

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει 
πάνω από 50 ημέρες απεργίας πείνας. Αφορμή στάθηκε μια διάταξη που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και οι αποφάσεις που ακολούθησαν. Η διάταξη εκείνη απαγόρευε ουσιαστικά την παραμονή όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία σε αγροτική φυλακή. Ο Κουφοντίνας ένιωσε πως τον στοχοποιούν, αφού μόνο εκείνος βρισκόταν σε αγροτική φυλακή, στον Βόλο. Μέσα σε λίγες ημέρες βγήκε η απόφαση για τη μεταφορά του. Θεωρητικά και βάσει κανονισμού, θα έπρεπε να επιστρέψει στη φυλακή στην οποία εξέτιε την ποινή του πριν από τον Βόλο, δηλαδή στον Κορυδαλλό. Το υπουργείο όμως αποφάσισε να τον μεταφέρει στον Δομοκό. Ο κύριος λόγος, έγραψαν, ήταν η διασπορά του κορωνοϊού στη Δυτική Αττική αλλά και το γεγονός ότι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων.

Στο παρελθόν

Ο Κουφοντίνας έχει μεταφερθεί ξανά στο παρελθόν (και επί ΣΥΡΙΖΑ) σε άλλη φυλακή και ο επίμαχος κανονισμός –σχετικά με τη φυλακή στην οποία πρέπει να επιστρέψει– εφαρμοζόταν κατά το δοκούν. 

Η πρώτη μεταφορά του πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Αφορμή ήταν η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε στη νομοθέτηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό και ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε εκεί μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της 17Ν. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στη δημιουργία αυτών των φυλακών, κυρίως λόγω των περιορισμών που έθεταν στα προνόμια των βαρυποινιτών. Ετσι, όταν εξελέγη κυβέρνηση, τις κατήργησε.

Τότε ο Κουφοντίνας, βάσει του κανονισμού που τώρα επικαλείται, θα έπρεπε από τον Δομοκό να επιστρέψει στον Κορυδαλλό. Από το υπουργείο όμως είχαν μια αντιπρόταση: να μεταφερθεί στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα. «Θα είσαι κοντά στο σπίτι σου στον Βαρνάβα», του είχαν πει υψηλόβαθμα στελέχη τής τότε ηγεσίας του υπουργείου. Εκείνος αρχικά απόρησε, δεν είχε φανταστεί πώς θα μπορούσε να πάει σε μια τέτοια φυλακή. «Υπάρχει τρόπος», τον διαβεβαίωσαν.

Ο «τρόπος» είχε να κάνει με μια πρακτική που χρησιμοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις: Στο συνεργείο της φυλακής, από τις δεκαπέντε θέσεις ενηλίκων, τρεις χρησιμοποιούνται για επιλογές τής εκάστοτε κυβέρνησης (μεταξύ τους, οι σωφρονιστικοί τούς αποκαλούν «VIP»). Την τακτική αυτή τη γνώριζε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αφού δύο μήνες μετά τις εκλογές είχε στείλει εκεί τον πρώτο δικό της «VIP» – υπόδικο τότε στην υπόθεση του «Noor 1». Η περίπτωση του Κουφοντίνα, όμως, ήταν διαφορετική. Σχεδόν όλοι στον Αυλώνα εξέφραζαν σοβαρές αντιρρήσεις. Εξήγησαν –και γραπτώς– πως δεν υπήρχαν τα ειδικά μέτρα ασφαλείας για έναν κρατούμενο σαν τον Κουφοντίνα. Υπήρχε βέβαια και ένας ακόμη λόγος: Θα προσπαθούσε σύντομα να πάρει άδεια και δεν ήθελαν να το διαχειριστούν εκείνοι.

Η τότε κυβέρνηση, μη θέλοντας να δημιουργηθεί επικοινωνιακό θέμα, αποφάσισε τη μεταφορά του. «Δεν άντεξαν στις πιέσεις ούτε πέντε ημέρες», είπε όταν του ανακοίνωσαν την απόφαση. Μάζεψε τα λιγοστά του πράγματα και μπήκε στην κλούβα που θα τον μετέφερε –βάσει και πάλι του κανονισμού που σήμερα επικαλείται– στον Δομοκό.

Αντέδρασε όμως έντονα και ζήτησε να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό. Το αίτημά του ικανοποιήθηκε. Ούτε όμως στην πτέρυγα που μεταφέρθηκε ήταν ικανοποιημένος και επέμενε να μεταφερθεί στο παράρτημα όπου βρισκόταν τα πρώτα χρόνια κράτησής του. Για να το πετύχει ξεκίνησε απεργία πείνας: «Υπενθύμισα στο υπουργείο ότι υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο η προσωπική αξιοπρέπεια δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά με όρους υγείας ή της ίδιας της ζωής», έγραφε σε επιστολή του. Το αίτημά του ικανοποιήθηκε άμεσα.

Τον Αύγουστο του ’18, με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταφέρθηκε στις αγροτικές φυλακές του Βόλου. Μια φυλακή που μπορεί να μην ήταν κοντά στο σπίτι του, όπως επιθυμούσε, αλλά απολάμβανε προνομιακή μεταχείριση (σε σχέση με τα επισκεπτήρια και τη διάρκειά τους) και οι συνθήκες κράτησης ήταν ιδανικές.

Η… βόλτα

Εν τω μεταξύ, από τον Νοέμβριο του 2017 είχε αρχίσει να παίρνει άδειες. Στην έκτη άδεια, τον Δεκέμβριο του ’18, η βόλτα στο κέντρο της Αθήνας (φωτογραφία αριστερά από το iefimerida.gr) με ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα» και το σχόλιο που ανήρτησε ο νεαρός, πως «αυτοί οι δρόμοι φτιάχτηκαν για να περπατάμε εμείς», προκαλεί. Οταν κάνει ξανά αίτηση για άδεια, οι δικαστές την απορρίπτουν. Το ίδιο γίνεται και τον Μάιο του 2019, και τότε ξεκινάει απεργία πείνας. Σταμάτησε τελικά μετά 21 ημέρες, όταν ο Αρειος Πάγος έκρινε πως, τυπικά, ακόμα και κρατούμενοι όπως εκείνος έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν άδειες. Παρότι ήξερε πως δεν ήταν βέβαιη η χορήγηση άδειας, επέστρεψε στην αγροτική φυλακή και στις επόμενες απορρίψεις των αιτήσεών του για άδεια δεν αντέδρασε – τουλάχιστον όχι δημοσίως. Αλλωστε είχαν ήδη ανακοινωθεί οι ευνοϊκές διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρη αποφυλάκιση και ήξερε πως, ακόμα και εάν αυτές άλλαζαν με μια νέα κυβέρνηση, θα μπορούσε εάν ήθελε να τις χρησιμοποιήσει.

Η ρύθμιση.

Λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, μεταξύ άλλων, μια ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα σε κρατουμένους να απολυθούν πρόωρα από τις φυλακές και να περάσουν το υπόλοιπο της ποινής, μετά 17 χρόνια, στην οικία τους. Επρόκειτο –σύμφωνα με έμπειρους νομικούς– για «φωτογραφική» διάταξη, αφού οι έγκλειστοι της 17Ν ήταν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) οι μόνοι πολυϊσοβίτες που εκείνη τη χρονική στιγμή συμπλήρωναν τόσα χρόνια. 

Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. με την πρώτη ευκαιρία (εκείνο τον Νοέμβριο) άλλαξε τη συγκεκριμένη ρύθμιση και έκτοτε οι κρατούμενοι με ανάλογες ποινές θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη. Πολλές όμως από αυτές τις αλλαγές δεν ισχύουν διότι δεν έχουν αναδρομικότητα και επίσης υπερισχύουν πάντα οι ευνοϊκότερες διατάξεις προς όφελος των κρατουμένων.

Ως εκ τούτου, ο Δημήτρης Κουφοντίνας εάν θελήσει μπορεί φέτος τον Ιούλιο να κάνει αίτηση αποφυλάκισης με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, που προβλέπει την απόλυση μετά 19 χρόνια. Εάν γίνει δεκτή από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο μπορεί να είναι ελεύθερος.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου