10 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 10.3.2022

Συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα
. Ολοκληρώθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο πήχης των προσδοκιών βρισκόταν χαμηλά. Δεν υπήρξε πρόοδος, διαπιστώθηκε χάσμα απόψεων.
Δηλώσεις Κουλέμπα μετά τη συνάντηση με Λαβρόφ: Δεν υπήρξε πρόοδος ως προς την κατάπαυση πυρός. Έτοιμοι για νέο γύρο συνομιλιών υπό αυτή τη σύνθεση. Ο Λαβρόφ δεν δεσμεύτηκε για τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη
Δηλώσεις Λαβρόφ μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του: Υπενθυμίσαμε στην Ουκρανία ότι η Ρωσία έχει ήδη παρουσιάσει τις προτάσεις της. Η Μόσχα επιθυμεί μία απάντηση. Η Δύση δημιουργεί κινδύνους στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Δεν θέλουμε τη στρατικοποίηση της Ουκρανίας. Δεν θέλουμε δίπλα μας μία χώρα που ελέγχεται από τους ναζί. Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ουδέτερη.

Σήμερα το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και πώς μπορεί η Ε.Ε. να στηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία ανθρωπιστικά, οικονομικά και πολιτικά - συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης του αιτήματός της για ένταξη στην Ε.Ε. - η μείωση της εξάρτησης από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας, η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε., καθώς και η ενίσχυση των οικονομικών θεμελίων της Ε.Ε είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι βασικές ενότητες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά το απόγευμα στις Βερσαλλίες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από τον βομβαρδισμό ενός Νοσοκομείου Παίδων και Μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, κάτι που προκάλεσε την έντονη καταδίκη παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Βατικανού. Για «fake news» κάνει λόγο η Μόσχα αναφερόμενη στον βομβαρδισμό μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.
Η κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι εφαρμόστηκε χθες μερικώς στις πόλεις Σούμι, Μαριούπολη, Κίεβο, Ενερχοντάρ και Χάρκοβο.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι σχεδόν 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Το ρωσικό πρακτορείο Ίντεφαξ επικαλείται το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα για να αναφέρει ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους τμήμα της Μαριούπολης, στα νότια της περιφέρειας του Ντονμπάς.
Η Ρωσία προτίθεται να κρατικοποιήσει όσες εταιρίες, είτε franchise είτε αντιπροσώπους, έλαβαν εντολή να κλείσουν από τις μητρικές τους πολυεθνικές. Αυτό μπορεί να αφορά έως και 60 εταιρίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Ρωσία και Ουκρανία.

Πληθωρισμός: Έκρηξη στο 7,2% τον Φεβρουάριο. Σε δυσθεώρητα ύψη, που είχαμε να δούμε από το 1996, σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εκτινάχθηκε στο 7,2%. Ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σπάσει και το φράγμα του 8%.
Οι αυξήσεις στην ενέργεια παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Μέσα σε ένα χρόνο, το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε 78,5%, του ηλεκτρισμού κατά 71,4% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 41,5%. Περαιτέρω άνοδο 23,2% σημείωσαν οι τιμές στα καύσιμα και λιπαντικά. Πιο ακριβά κατά 16,8% αγόρασαν οι καταναλωτές τα έλαια κι άλλα λιπαντικά ενώ αύξηση 15,2% είχαμε στα λαχανικά, 14,4% στο αρνί και το κατσίκι και 5,9% στο ψωμί και στα δημητριακά.

Στο -2,37% το Χρηματιστήριο. Η άκαρπη συνάντηση για την Ουκρανία επιβάρυνε κλίμα της ημέρας οδηγώντας το Χρηματιστήριο άμεσα σε αρνητικό έδαφος, και το νέο άλμα του πληθωρισμού ενέτεινε περαιτέρω τις πιέσεις, ωστόσο η στήριξη των 800 μονάδων λειτούργησε βάζοντας ανάχωμα στην πτώση με τον ΓΔ να διατηρεί ανοιχτούς τους βραχυπρόθεσμους στόχους. Ειδικότερα, σε ακόμα μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας με αρκετές εναλλαγές προσήμου στις πρώτες ώρες, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε στις 803,47 μονάδες με σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,37% και υψηλό τζίρο στα 107 εκατ. ευρώ . Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 4,38% στις 534 μονάδες.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 21.863 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.424 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359 (64,3% άνδρες). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.583.366.

Ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο για την οπαδική βία. Συγκεκριμένα, δεκτό κατά πλειοψηφία (επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου) έγινε το σχέδιο νόμου «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων και λοιπές διατάξεις». Επί της αρχής και στο σύνολό του νομοσχεδίου ψήφισαν «ναι» η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, «παρών» η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. 

Πέθανε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς. Απεβίωσε σήμερα το πρωί ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς σε ηλικία 83 ετών. Έφυγε από τη ζωή στο ιδιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες. Ο επιχειρηματίας δραστηριοποιείτο στο χώρο των ασφαλειών, της τηλεόρασης, των αιθουσών κινηματογράφου και του λιανικού εμπορίου.

Μπορέλ: Συμμετοχή του ΝΑΤΟ θα σήμαινε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση για την Ουκρανία, γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Καιρός: Τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών για τον μήνα Μάρτιο καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κακοκαιρία "Φίλιππος". Οι χιονοπτώσεις το πρωί της Πέμπτης 10 Μαρτίου 2022 εντοπίζονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Αν. Θεσσαλίας, των Β. Σποράδων, της Εύβοιας και πάνω από τα 200-300μ υψόμετρο στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα.

Κακοκαιρία Φίλιππος: Την πλήρη διακοπή, από τις 22:00, της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας, στην Αττική Οδό, την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού και την Περιφερειακή Αιγάλεω, αποφάσισε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στο πλαίσιο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.
Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων η σύσκεψη κατέληξε εκ νέου στη σύσταση να παραμείνουν κλειστά, αύριο Παρασκευή 11 Μαρτίου, σε περιοχές του Βόρειου Τομέα, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Σχετικές ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν εντός της ημέρας από την Περιφέρεια Αττικής και τους οικείους δήμους.

Πηγές: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου