29 Μαρτίου 2022

H επισιτιστική επάρκεια της χώρας

ΥΠΑΑΤ: Ομαλή η ροή της αγοράς και η εφοδιαστική αλυσίδα - Επάρκεια σε ηλιέλαιο, δημητριακά.
Η εισαγωγή δημητριακών ελληνικών εταιρειών από Ουκρανία και Ρωσία.
Προειδοποιήσεις πως «είμαστε αντιμέτωποι εδώ και πολύ καιρό με μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η οποία θα επιδεινωθεί».


ΥΠΑΑΤ: Ομαλή η ροή της αγοράς και η εφοδιαστική αλυσίδα.

Η λειτουργία της αγοράς, η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής εξετάστηκαν χθες σε διυπουργική σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Υπάρχει καθημερινή επαφή των αρμοδίων υπουργών με όλους τους συντελεστές της αγοράς, μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η απόλυτη επάρκεια αγαθών.

Ειδικά για το ηλιέλαιο επιβεβαιώθηκε και για αυτό το προϊόν η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων, ο εφοδιασμός είναι επαρκής, ενώ σε ό,τι αφορά την κίνηση ορισμένων εφοδιαστικών αλυσίδων να προχωρήσουν σε προληπτικό πλαφόν, αυτή έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αποθεματοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος» υπογραμμίζει το ΥΠΑΑΤ.

Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών, η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι δυο εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες (ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ και ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ ΑΒΕΕ) έχουν ενημερώσει το επενδυτικό κοινό με τα ακόλουθα:

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ: "Όσον αφορά στις αγορές σιτηρών από τις εμπλεκόμενες χώρες και ειδικότερα από την Ρωσία, κατά το προηγούμενο έτος αυτές αποτελούσαν το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε ο Όμιλος. Ο Όμιλος εισάγει πρώτες ύλες από αρκετές χώρες και έτσι έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από τις χώρες αυτές". Όσον αφορά στις πωλήσεις προς τις εμπλεκόμενες χώρες (Ουκρανία και Ρωσία), "ο Όμιλος δεν έχει σημαντική έκθεση καθώς οι πωλήσεις της σε αυτές είναι αμελητέες".

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ ΑΒΕΕ: Η εταιρεία ενημερώνοντας το επενδυτικό κοινό, σχετικά με την επίδραση στις δραστηριότητές της από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και Ρωσία, αναφέρει: "Το ποσοστό της αξίας των αγορών σε πρώτες ύλες (σιτηρά) για τη χρήση 2021 από τις χώρες αυτές ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών". Επίσης, "η Εταιρεία παρακολουθεί τις συνεχόμενες εξελίξεις σχετικά με την ένταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών".

Παράλληλα, στη διυπουργική σύσκεψη, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

«Η κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν. Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση κι αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της ΕΕ και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας» δηλώνει το υπουργείο.


«Είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση»

«Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί πάνω από 30% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», λέει ο δρ Μάτιν Κάιμ, καθηγητής Αγροτικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και από τους κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους στον τομέα της γεωργίας. «Ακόμη και πριν από τον πόλεμο όμως, οι τιμές ήταν 50% υψηλότερες από δύο χρόνια νωρίτερα, επειδή η ενέργεια και τα λιπάσματα έγιναν πιο ακριβά. 

«Είμαστε αντιμέτωποι εδώ και πολύ καιρό με μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η οποία θα επιδεινωθεί», προειδοποιεί ο καθηγητής Κάιμ. Δεν βλέπει μάλιστα ενδείξεις άμβλυνσης των επιπτώσεων στη διατροφική αλυσίδα. «Η ζήτηση θα παραμείνει υψηλή, όπως και το κόστος παραγωγής για τους αγρότες και το κόστος μεταφοράς για τους εμπόρους».

«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο. Μαζί με την Ουκρανία καλύπτουν το ένα τρίτο όλων των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Περισσότερες από 25 χώρες στην Αφρική, την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή προμηθεύονται σχεδόν το 50% των εισαγωγών τους σε σιτάρι μόνο από αυτές τις δύο χώρες. Και τώρα απειλούνται με λιμό!» προειδοποιεί ο καθηγητής Κάιμ.

Αλλά και στην Ευρώπη, «όλα τα τρόφιμα θα παραμείνουν διαθέσιμα στα ράφια. Αλλά οι τιμές θα ανέβουν. Θα πληρώνουμε περισσότερα για ψωμί, ζυμαρικά, αλεύρι και λάδια, για παράδειγμα» αναφέρει ο καθηγητής. Η εποχή των «ισχνών αγελάδων» είναι πλέον στον ορίζοντα και η Ευρώπη πρέπει να το αντιμετωπίσει.

Με Πληροφορίες από naftemporiki.gr
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ναυτεμπορική

Σχετική ανάρτηση: DW: Aλλάζει η αγροτική πολιτική της ΕΕ λόγω Ουκρανίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου