19 Μαρτίου 2022

Το Σκίτσο της Ημέρας 19.3.2022

Και ένας παράλληλος πόλεμος λαμβάνει χώρα τις τελευταίες 24 μέρες μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Εκείνος της παραπληροφόρησης (fake news), αλλά και της υπέρπληροφόρησης. Δυο σχετικά σκίτσα:
Επάνω αριστερά σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου στην "Εφ.Συν".

Και ένα ενδεικτικό περιστατικό παραπληροφόρησης:
Η επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης και η παραπληροφόρηση
Εικόνες από το χτύπημα του νοσοκομείου της Μαριούπολης έκαναν, πριν από μια εβδομάδα περίπου, το γύρω του διαδικτύου. Η αναπαραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού στον ηλεκτρονικό τύπο πυροδότησε τη διάδοση πληθώρας ισχυρισμών σχετικά με την επίθεση, αλλά και για δυο 
σε προχωρημένη εγκυμοσύνη γυναίκες. Το "Ellinika Hoaxes" σε άρθρο τους προυσίασαν τους ψευδείς ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν τόσο από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και από επίσημους κρατικούς φορείς όπως για παράδειγμα Ρωσικές πρεσβείες ανά τον κόσμο (...)

Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη στο "Ποντίκι"

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και η υπερπληροφόρηση
(...) Μέσα σε λίγα λεπτά από την Ρωσική εισβολή, η παγκόσμια ειδησεογραφία άρχισε να καλύπτει τον πόλεμο με υψηλούς ρυθμούς και έκτοτε δεν έχει σταματήσει. Ενώ είναι ζωτικής σημασίας ο πόλεμος και τα δεινά του ουκρανικού λαού να μεταδίδονται με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και αντικειμενικότητα, η πληθώρα πληροφοριών ενέχει μια δική της μορφή κινδύνου. Η κρίση στην Ουκρανία προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο στην κρίση υπερπληροφόρησης και βλάπτει τη συλλογική ψυχική υγεία με ποικίλους τρόπους (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου