17 Μαρτίου 2022

Μέτρο «ασπιρίνη» η επιδότηση των καυσίμων

Με το... αστρονομικό ποσό των 13 ευρώ το μήνα θα επιδοτηθούν για τις αυξημένες τιμές των καυσίμων όσοι πολίτες έχουν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η συνολική επιδότηση για τους τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο) ανέρχεται σε 40 ευρώ. Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ. 
Και όλα αυτά τη στιγμή όπου Η Ελλάδα έχει τον τέταρτο πιο υψηλό Ειδικό Φόρο στη βενζίνη στην ΕΕ
Η επιδότηση θα δοθεί μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων (στα πρότυπα του freedom pass) και θα μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης.
Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Για όσους δεν έχουν πρόσβαση το ποσό θα κατατεθεί σε λογαριασμό τραπέζης που θα δηλώσουν.
Το μέτρο αφορά φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες για ένα και μόνο όχημα. 
Παράλληλα επιδοτείται στην πηγή η τιμή του πετρελαίου κίνησης αλλά μόνο για τον Απρίλιο με όφελος 15 λεπτά το λίτρο για τον καταναλωτή, ενώ θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί για τον Απρίλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση των μέτρων στήριξης έναντι της ακρίβειας, υποστήριξε ότι η επιδότηση των καυσίμων (αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης) καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου).
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Το ύψος της επιδότησης υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Βενζινοπώλες: Μέτρο – «ασπιρίνη». Ως μέτρο – «ασπιρίνη» χαρακτήρισε η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα, τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για επιδότηση στη βενζίνη με 13 ευρώ το μήνα για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στην ουσία δίνουν τη διαφορά της αύξησης των 0,22 λεπτών. Όμως, για να δούμε αποτέλεσμα πρέπει να μειωθεί για τρεις μήνες κατά 50% ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, μέτρο που θα έριχνε την τιμή του λίτρου κατά 0,43 ευρώ.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι στις προτάσεις που έχουν κάνει προς την κυβέρνηση, εναλλακτικά ζητούσαν τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Afirimeno.com
Με πληροφορίες απο naftemporiki.gr, avgi.gr, skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου