10 Μαρτίου 2022

Ενέργεια: Ο άσσος στο μανίκι των Ελλήνων εφοπλιστών

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, το ενδεχόμενο εμπάργκο στη Ρωσία και η «άριστη» προετοιμασία των Ελλήνων πλοιοκτητών. Οι νέες προτάσεις για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Φωτογραφία επάνω αριστερά: Τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Από τη Deutsche Welle:

Ενεργειακή κρίση και Έλληνες πλοιοκτήτες

Δημοσίευμα του γερμανού δημοσιογράφου Γκερντ Χέλερ στο Redaktionsnetzwerk Deutschland αναφέρεται στην ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στους Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι «είναι άριστα προετοιμασμένοι», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: 

«Με τον μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων στον κόσμο, οι Έλληνες πλοιοκτήτες κυριαρχούν στις μεταφορές αργού πετρελαίου στους ωκεανούς από τη δεκαετία του 1950. Τώρα θέλουν να επαναλάβουν την ιστορία επιτυχίας με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Μάλιστα στις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν τον άσσο στο μανίκι τους. Οι πλοιοκτήτες από τον Πειραιά αναγνώρισαν την τάση προς τα δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου νωρίτερα από τους ανταγωνιστές τους σε άλλες χώρες με παράδοση στη ναυτιλία. Τώρα επωφελούνται από την κρίση του φυσικού αερίου. (…)

Και επειδή η Ευρώπη βασίζεται ολοένα περισσότερο στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να απελευθερωθεί από την εξάρτηση από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom, η ζήτηση για τις μεταφορικές δυνατότητες αυξάνεται. Αυτή είναι η στιγμή που περίμεναν οι Έλληνες εφοπλιστές: Έχοντας επενδύσει πολλά στην κατασκευή δεξαμενόπλοιων φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, τώρα διαθέτουν τον πιο σύγχρονο στόλο παγκοσμίως».

Εργασίες για τον Nord Stream 2 το 2019 στην στη ρωσική πόλη Κινγκισέπ

«Μειώνουμε κατά 67% τις εισαγωγές αερίου από Ρωσία»

Νέες προτάσεις για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι προτάσεις της Κομισιόν, υπό τον ευφάνταστο τίτλο «Repower EU» δεν περιέχουν κάτι επαναστατικό, αλλά αποτυπώνουν την πολιτική βούληση να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Θέτουν μάλιστα δύο φιλόδοξους στόχους: Nα μειωθούν οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ κατά τα 2/3 μέσα στο 2022 και να εκλείψουν εντελώς «πολύ πριν το 2030». Για να γίνει αυτό τα κράτη-μέλη καλούνται στην χειρότερη περίπτωση να αναζητήσουν νέους παρόχους φυσικού αερίου και στην καλύτερη περίπτωση να επενδύσουν σε νέες- κατά προτίμηση εναλλακτικές- πηγές ενέργειας. Με μία πρόταση θα λέγαμε ότι η στρατηγική «Repower EU» σημαίνει «λιγότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά και λιγότερο φυσικό αέριο γενικώς».

Λεπτομέρειες ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τριτης στο Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η επέκταση των αιολικών πάρκων, κάτι που ωστόσο προϋποθέτει απολοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας. «Δεν μπορεί να διαρκεί επτά μήνες η αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου, πρέπει να αντιμετωπίζεται πλέον ως επένδυση υψιστης προτεραιότητας», τονίζει ο αντιπρόεδρος Τίμερμανς. Επίσης δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην ηλιακή ενέργεια, με στόχο να εγκατασταθούν μέχρι το τέλος του 2022 ηλιακά πάνελ με δυνατότητα να παράγουν 15 τεραβατώρες (TWh) ενέργειας.

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου