13 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 13.3.2022

(Upd) Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σήμερα κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας παρά τις διαφωνίες, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία. Όπως δήλωσε ο Ερντογάν μετά τις συνομιλίες, οι δύο χώρες φέρουν μια ιδιαίτερη ευθύνη για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, η οποία άλλαξε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η αυξημένη συνεργασία τους θα έχει και περιφερειακά οφέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, «συμφωνήθηκε πως θα γίνει προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής μιας και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή Ουκρανία είναι προς όφελος όλων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να υπάρξει σταθερότητα».

Νωρίτερα γράφαμε: Ξεκίνησε το γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν. Σε εξέλιξη βρίσκεται το γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, από κοινού με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση».

Πιο νωρίς γράφαμε: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Ιδιαίτερη χρησιμότητα υπό τις παρούσες συνθήκες και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία προσλαμβάνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη (13:00 ώρα Ελλάδος ) με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσεκλήθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για να συνεορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι και επ ευκαιρία αυτής της μετάβασης έλαβε την πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν σε γεύμα, πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 11.986 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 48 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 26.473. Παράλληλα, σε 356 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.635.614

Πόλεμος στην Ουκρανία. Με τις ρωσικές δυνάμεις να εντείνουν τις επιθέσεις τους σε πολλά μέτωπα, εκτυλίσσεται για 18η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι διατηρούν ισχυρές δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου, με τον Ζελένσκι να προειδοποιεί για «μάχη μέχρι θανάτου» για την πρωτεύουσα - Πυρετός και σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ το ΝΑΤΟ εκφράζει εκ νέου ανησυχία για χρήση χημικών όπλων
Οι Ρώσοι επεκτείνουν τις επιθέσεις προς τα δυτικά. Όπως αναφέρει το BBC, οι σημερινές επιθέσεις στη στρατιωτική βάση στο Γιάροβιβ, κοντά στο Λβιβ, μια πόλη μόλις 80 χλμ από τα δυτικά σύνορα της χώρας που έχει αποτελέσει καταφύγιο για πολλούς αμάχους, σηματοδοτούν την διεύρυνση των ρωσικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λβιβ, η ρωσική επίθεση στη στρατιωτική βάση άφησε πίσω της τουλάχιστον εννέα νεκρούς και 57 τραυματίες, καθώς εκτοξεύθηκαν πάνω από 30 ρουκέτες.
Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, από δύο πλευρές, βόρεια από το Χάρκοβο και νότια από τη Μαριούπολη. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, ο ρωσικός στρατός, με διεύθυνση από την Κριμαία, επιχειρεί να περικυκλώσει την πόλη Μικολάιβ, με απώτερο στόχο την Οδησσό.

Gazprom: Δεν έχουν μειωθεί οι αποστολές αερίου μέσω Ουκρανίας. Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει τις αποστολές αερίου μέσω της Ουκρανίας, με όγκους 109,6 εκατ. κυβικών μέτρων, από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα που ήταν την προηγουμένη

Το μεγάλο παζάρι της Τουρκίας. Τον τρόπο που επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την ουκρανική κρίση η Αγκυρα για να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες στην εθνική της ασφάλεια και οικονομία περιγράφει σε έκθεσή της για το αμερικανικό Κογκρέσο η Υπηρεσία Ερευνας του σώματος.

Bild: Πολύωρη συνάντηση Σρέντερ – Πούτιν. Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν το βράδυ της Πέμπτης σε μία προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας Bild (Bild am Sonntag), χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για την έκβαση των συνομιλιών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου