8 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 8.3.2022

Πόλεμος στην Ουκρανία:
 πόλεμος δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία" προειδοποιεί τις δυτικές χώρες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ABC, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε και πάλι την ανάγκη να διασφαλιστεί ο εναέριος χώρος της χώρας του προτρέποντας εκ νέου ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να βοηθήσουν. Φωτογραφία αριστερά: Το Νew Yorker επέλεξε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του.

H Ρωσία θα κηρύξει κατάπαυση πυρός προκειμένου να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία, για την απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις Κίεβο, Τσερνιχίφ, Σούμι, Χάρκοβο και Μαριούπολη. Η έναρξη έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 ώρα Μόσχας (07:00 GMT).

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τη Χαρκίβ, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένα επιπλέον βήμα στο πλέγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία. Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε: «Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι πλέον αποδεκτό από τα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα σε αυτήν την πολεμική μηχανή». Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, πρόκειται για βήμα που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές της βενζίνης.

Απειλή για διακοπή παροχής φυσικού αερίου. Η Μόσχα απείλησε ότι μπορεί να κλείσει τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου της προς τη Γερμανία, εάν η Δύση προχωρήσει σε απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Η ΕΕ λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού της αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία και δεν έχει εύκολα υποκατάστατα σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού.

Gazprom: Συνεχίζεται η ροή φυσικού αερίου. Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom συνέχισε τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας την Τρίτη με τον ίδιο όγκο 109,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ουκρανία: Οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης

Η πολωνική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε ότι από τις 24 Φεβρουαρίου έως και σήμερα περίπου 1,2 εκατομμύρια Ουκρανοί άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα. Μόνο τη Δευτέρα ο αριθμός των Ουκρανών που πέρασαν στην Πολωνία ήταν 141.500

Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων και στην Ελλάδα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (7/3/2022) εισήλθαν στην Ελλάδα 772 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 259 ανήλικοι. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 5.421 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.690 ανήλικοι.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 21.121 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 54, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.303 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 365 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 133.987 εργαστηριακά τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 15,76%. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.538.168.

Ισχυρές απώλειες 3,9% στο Χρηματιστήριο στις 8.3.2022. Έντονη πίεση με το άνοιγμα των συναλλαγών, δέχθηκαν σήμερα Τρίτη οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) ενσωματώνοντας με μία ημέρα καθυστέρηση (λόγω Καθαράς Δευτέρας) τις χθεσινές απώλειες των διεθνών αγορών, την ώρα μάλιστα που οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί αντιδρούσαν θετικά. Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 789,66 μονάδες με απώλειες 3,9% και με εξαιρετικά υψηλό τζίρο 158,034 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση του Τραπεζικού Δείκτη που έκλεισε στο -5,03% και στις 517,77 μονάδες.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Στις 13 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάνης Οικονόμου. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο και στη συνέχεια θα έχει γεύμα με τον Τούρκο Πρόεδρο, κατόπιν πρόσκλησής του την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός απεδέχθη.

Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου. Την απόφασή της να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, το οποίο «μεταμορφώνεται εσωτερικά από πολυσυλλεκτική και πολυφωνική συλλογικότητα σε μια κλειστή λέσχη εκλεκτών» και να παραμείνει ως ανεξάρτητη βουλευτής, κάνει γνωστή, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η Αγγελική Αδαμοπούλου. «Η αλλοτρίωση του ΜέΡΑ25 στον ίδιο του τον ιδεολογικό και ηθικό πυρήνα και η ιδιοκτησιακή λογική της παραγοντικής του ολιγαρχίας με έχουν αποξενώσει εντελώς από καιρό» προσθέτει.

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας: Τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών υπέστησαν «επίθεση» την περασμένη χρονιά, που συνεχίζεται φέτος, καταγγέλλει με ανακοίνωση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία. «Τα γεγονότα του 2021 και των πρώτων μηνών του 2022 συνωμότησαν για να συντρίψουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών», στηλιτεύει η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Αμνηστίας. «Οι κρίσεις στον κόσμο» που πλήττουν τα δικαιώματα των γυναικών δεν καταλαβαίνουν «από ισότητα, πόσο μάλλον από δικαιοσύνη», προσθέτει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου