9 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 9.3.2022

Πόλεμος στην Ουκρανία:
 
Ανασύνταξη δυνάμεων γύρω από το Κίεβο διαπιστώνουν δυτικοί αξιωματούχοι, προειδοποιώντας ότι προετοιμάζεται νέα επίθεση στην πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες.

Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν για απομάκρυνση αμάχων τις επόμενες ώρες (από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ) μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, ενώ συμφωνήθηκε κατάπαυση πυρός στις περιοχές που εκκενώνονται -μεταξύ άλλων και στη Μαριούπολη.

Σε οχυρό έχει μετατραπεί το κέντρο της Οδησσού (φωτο επάνω αριστερά). Ουκρανοί στρατιώτες έχουν αναλάβει τη φύλαξη της πόλης, ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αεροπορικές ή θαλάσσιες εφόδους των ρωσικών δυνάμεων εισβολής. Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι δίνει «έντονες μάχες» με τις ρωσικές δυνάμεις έξω από την πόλη Μικολάιφ στα νοτια, η οποία ελέγχει τον δρόμο προς την Οδησσό.

Σε πολεμική ετοιμότητα έχουν τεθεί οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, στην ανατολική Μολδαβία, τη λωρίδα γης ανατολικά του Δνείστερου η οποία ελέγχεται από φιλορωσικό καθεστώς.

Συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Τουρκία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στην Τουρκία, όπως επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Λαβρόφ θα μεταβεί στο διεθνές διπλωματικό φόρουμ της Αττάλειας, και η «επαφή» που θα έχει με τον Κουλέμπα σχεδιάζεται να λάβει χώρα εκεί. Τη συνάντηση αυτή, που θα λάβει χώρα αύριο 10 Μαρτίου, πρότεινε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι έχει χαμηλές προσδοκίες για τη προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία και ότι η Μόσχα θα σκεφτεί σοβαρά τι θα κάνει μετά το αμερικανικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και επεσήμανε ότι οι ροές ενέργειας συνεχίζονται.

Έξι προτάσεις Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση. Σχέδιο έξι σημείων προτείνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης που παρατηρείται στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου.

Έρχεται ευρωομόλογο για ενέργεια - άμυνα. Ικανοποίηση προκάλεσε στην κυβέρνηση η είδηση πως η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο για κοινή έκδοση ομολόγων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες των κρατών-μελών για την ενέργεια και την άμυνα, στον απόηχο των επιπτώσεων του Ουκρανικού.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Να επαναλάβω τη δέσμευσή μας ότι η στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση», είπε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τόνισε πως «Το επόμενο δεκαήμερο πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και να δρομολογήσουμε ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους».

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αγοράσει αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο ώστε να μην εξαρτάται από τις ρωσικές εισαγωγές ως το τέλος του χειμώνα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με +4,22% στις 9.3.2022. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 822,97 μονάδες με άνοδο 4,22% και υψηλό τζίρο στα 112 εκατ. ευρώ, ο FTSE 25 σημείωσε κέρδη 4,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που πρωτοστάτησε της ανόδου έκλεισε στις 558,74 μονάδες με άλμα +7,91%. Εμφατική επιστροφή των αγοραστών στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές οι οποίες πραγματοποίησαν ισχυρό ράλι, με τον γερμανικό DAX, τον γαλλικό CAC 40 και τον πανευρωπαϊκό EuroStoxx 50 να ενισχύονται όλοι άνω του 6%.

Κακοκαιρία Φίλιππος: Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου τα σχολεία στη βορειοανατολική Αττική λόγω της κακοκαιρίας Φίλιππος. Επίσης από απόψε το βράδυ θα απαγορευτεί η διέλευση βαρέων οχημάτων στη Νέα Οδό (εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας) και στην Αττική Οδό. Αυτές είναι οι βασικές αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 23.335 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.366 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 360. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.561.503.


Πολωνία για MiG-29: Η Πολωνία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ό,τι αφορά την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία αλλά μόνο εντός του πλαισίου του NATO, όπως δήλωσε σύμβουλος του Πολωνού προέδρου σήμερα Τετάρτη, αφότου οι ΗΠΑ απέρριψαν μια πρόταση να τεθούν πολωνικά αεροσκάφη στη διάθεση της Ουάσιγκτον.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι ήδη 2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν φύγει από την Ουκρανία, καθιστώντας αυτή τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εταιρείες-κολοσσοί McDonald's, Starbucks και Coca-Cola προστέθηκαν στη μακρά λίστα των δυτικών επιχειρήσεων που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου