22 Μαρτίου 2022

Δεν βλέπουν νέο κύμα κόκκινων δανείων οι CEOs των τραπεζών

Θετικές εκτιμήσεις, ότι η ουκρανική κρίση δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των κόκκινων δανείων εκφράστηκαν στο πάνελ του Moneyreview Banking Summit με τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, τονίστηκε, οι τράπεζες παρακολουθούν την επίπτωση που θα έχει στην εξυπηρέτηση των δανείων η αύξηση του πληθωρισμού.

Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα:
Ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει κάποια επιβράδυνση, έπειτα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2021, όμως εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το 2023 και το 2024 θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.
«Έχουμε φάει τον γάιδαρο, έχει μείνει η ουρά σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια», είπε και τόνισε πως με τα κεφάλαια των τραπεζών σε αυτά τα επίπεδα, κανείς δεν αμφισβητεί ότι μπορούν να ολοκληρώσουν την κούρσα.
«Εκτιμώ ότι συνολικά δεν θα δούμε αύξηση των κόκκινων δανείων», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξυγίανση των κόκκινων δανείων που έχουν πάει σε funds.
Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας είπε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε μεγάλη πιστωτική επέκταση, όμως αυτό δεν αποτυπώθηκε στις επενδύσεις.
Αναφερόμενος στις τεχνολογικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η ψηφιακή τραπεζική θα επεκταθεί, καθώς την χαρακτήρισε «το μέλλον». «Δεν είναι ανταγωνιστική η σχέση μας με τις fintech», ξεκαθάρισε.

Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος, Eurobank:
Επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά διαχειρίσιμη, προέβλεψε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, καθώς επεσήμανε ότι οι εξελίξεις υπονομεύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θετικό αφήγημα που είχαμε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον CEO της Eurobank, οι συνθήκες δεν ευνοούν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα.
Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο, ίσως το πιο σημαντικό, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το δεύτερο στάδιο έχει να κάνει με την ταχεία αναδιάρθρωση των δανείων που είναι βιώσιμα. Αυτό γίνεται με καλούς ρυθμούς, σημείωσε, τονίζοντας ότι οι πλειστηριασμοί που είναι βασικό μέρος της πτωχευτικής διαδικασίας πρέπει να προχωρήσουν για όλες τις κατηγορίες, εκτός από τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το τρίτο στάδιο για πλήρη λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι τα δάνεια που γίνονται βιώσιμα να επιστρέψουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί πιέζονται ιδιαίτερα από το υψηλό κόστος της ενέργειας και του πληθωρισμού και οι τράπεζες πρέπει να παρακολουθήσουν στενά αν αυτό θα έχει επίπτωση στην εξυπηρέτηση των δανείων.
Παράλληλα, εξέφρασε τη διαπίστωση ότι οι τράπεζες έχουν τους πόρους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. «Θα βρεθούν τα επενδυτικά σχέδια; Τα μηνύματα είναι θετικά. Είμαστε εδώ ως τράπεζες να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε.

Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος, Τράπεζα Πειραιώς:
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πως είναι μια οικονομία που θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα και περισσότερο από την Ευρωζώνη, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο χρέος προς το ΑΕΠ».
Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς επεσήμανε ότι το 2021 ήταν πολύ σημαντική χρονιά στο μέτωπο αυτό. «Μας δόθηκε η δυνατότητα με γρήγορες κινήσεις να κάνουμε ένα από τα μεγαλύτερα ξεκαθαρίσματα ισολογισμών στην Ευρώπη» είπε και εκτίμησε ότι παρά την αβεβαιότητα λόγω της συγκυρίας, οι ενδείξεις για νέα κόκκινα δάνεια είναι μάλλον θετικές.
Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις, σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς προσπαθεί να είναι ψηφιακή και συνεργάζεται με τη Microsoft για να μεταφέρει σε περιβάλλον cloud το σύνολο της τραπεζικής της.

Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Bank:
Την εκτίμηση ότι οι κραδασμοί στην οικονομία θα απορροφηθούν εξέφρασε ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, προβλέποντας ότι η οικονομική δραστηριότητα θα στηριχθεί από μία καλή χρονιά στον τουρισμό αλλά και από τις πολύ σημαντικές σωρευμένες καταθέσεις.
Παραδέχθηκε ότι η ενεργειακή κρίση θα είναι και πιο βίαιη και μεγαλύτερης διάρκειας, τόνισε όμως ότι δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Για την Ελλάδα, σημείωσε ότι δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.
«Μπαίνουμε στην κρίση με πιο δυνατούς ισολογισμούς σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν», ανέφερε ο CEO της Alpha Bank, σημειώνοντας ότι το 2020 και το 2021 έγιναν άλματα στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, με την αρωγή και του κράτους.
Εκτιμώντας ότι η δημοσιονομική χαλάρωση κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί, ίσως όχι με την ίδια ένταση, εξέφρασε την άποψη ότι είναι μάλλον περιορισμένος ο κίνδυνος για νέα κόκκινα δάνεια. «Θα είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου», ανέφερε.
Στο μέτωπο των χορηγήσεων, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι η τράπεζα οφείλει να διαχειρίζεται με σύνεση τη ρευστότητα. «Ο ρόλος μας είναι να χρηματοδοτούμε υγιείς επιχειρήσεις», είπε.
Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Alpha Bank, αυτή έχει δύο σκέλη: Μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία και συνεργασία με fintechs που μπορούν να δώσουν εξειδικευμένες λύσεις, ανέφερε.

Πηγή: moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου