11 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 11.3.2022

ΕΕ: Στήριξη στην Ουκρανία, σοβαρές επιφυλάξεις για fast – track ένταξη.
 Ως μετά τις 2 τα ξημερώματα διήρκεσε η χθεσινή, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής, με τους ηγέτες των «27» να διαπραγματεύονται μέχρις εσχάτων για τη διατύπωση της κοινής δήλωσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης των ευρω-ουκρανικών σχέσεων. Το πιο επίμαχο ζήτημα αφορούσε το δεύτερο ζήτημα, με χώρες κυρίως της Δυτικής Ευρώπης να επιμένουν ότι «δεν υπάρχει fast-track διαδικασία ένταξης» (δήλωση χθες του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε), ενώ ειδικά οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία επέμεναν ότι η Ε.Ε. πρέπει να στείλει ένα ισχυρό σήμα υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία:
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την αναδιάταξη ρωσικής οχηματοπομπής κοντά στο Κίεβο καθώς συνεχίζεται η περικύκλωση της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Επίθεση στην πόλη Ντνίπρο. Τρεις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την πόλη το πρωί της Παρασκευής, έναν σημαντικό βιομηχανικό κόμβο και την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας σε στρατηγική θέση στον ποταμό Δνείπερο.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Η Ρωσία θα στείλει χιλιάδες μαχητές από τη Μέση Ανατολή, μαζί με όπλα, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η Ρωσία είχε λάβει περισσότερες από 16.000 αιτήσεις από εθελοντές στη Μέση Ανατολή που είναι να πολεμήσουν δίπλα στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Το Χάρκοβο βρίσκεται υπό «ασταμάτητα βομβαρδισμό» από τις ρωσικές δυνάμεις είπε δήμαρχος της πόλης.
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι -200.000 περισσότεροι σε σύγκριση με τη χθεσινή εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών- έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ.
Περίπου 222.000 άνθρωποι κατέφυγαν στην Ρωσία και τις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας ισχυρίζεται το πρακτορείο ΤASS.

Βουλή: Μετωπική σύγκρουση για ενεργειακή κρίση και ανατιμήσεις. Σε τροχιά μετωπικών συγκρούσεων βρίσκονται καθημερινά η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, με επίκεντρο τις παγκοσμίως αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας και της ακρίβειας. Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Γ. Οικονόμου επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για «επιμονή στη μικροπολιτική αντιμετώπιση κορυφαίων ζητημάτων για την πατρίδα μας και όλο τον πλανήτη», κατηγορώντας τον κ. Αλ. Τσίπρα πως «είτε δεν αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον είτε συνειδητά ψευδολογεί, όπως το συνηθίζει». Αφορμή στάθηκαν νέες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη Μεσσηνία όπου περιόδευσε: «Η ακρίβεια πλέον παίρνει διαστάσεις κοινωνικής κρίσης. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη παρίστανε τον τροχονόμο των καρτέλ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε το αίτημά του για «προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

ΗΠΑ: Νέος πρέσβης στην Αθήνα. Εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας ο διορισμός του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, Ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία με εκτεταμένη εμπειρία στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels με ισχυρή παρουσία σε όλες τις βορειοανατολικές πολιτείες.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 21.260 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 49 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 26.473. Παράλληλα, σε 361 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.604.626.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα 3,05% στις 11.3.2022. Σε θετικό κλίμα ολοκλήρωσε σήμερα μια δύσκολη εβδομάδα το Χρηματιστήριο της Αθήνας (ΧΑ), καθώς η αναφορά Πούτιν για κάποια πρόοδο στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες έφερε κύμα επενδυτικής αισιοδοξίας διεθνώς. Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 827,96 μονάδες με άνοδο 3,05% και υψηλό τζίρο στα 104,683 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κατάγραψε άνοδο 3,5%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα 5,04% κλείνοντας στις 561,23 μονάδες.

Καιρός: Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την κακοκαιρία «Φίλιππος» προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία που έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό στη βόρεια Ελλάδα και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή.

Πηγές: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου