4 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 4.3.2022

Πόλεμος στην Ουκρανία, 9η ημέρα: Παγκόσμιος συναγερμός για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Με τον εφιάλτη μιας πυρηνικής καταστροφής ξημέρωσε η Παρασκευή για την Ευρώπη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν τη νύχτα το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, την οποία οι πυροσβεστικές δυνάμεις μπόρεσαν να κατασβέσουν μόλις στις 6 το πρωί, και αφότου έκαιγε για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Με τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης να έχει περάσει πλέον στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για «πυρηνική τρομοκρατία», με τους ξένους ηγέτες να καταδικάζουν την επίθεση στην Ζαπορίζια.

Για προβοκάτσια Ουκρανών σαμποτέρ στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια κάνει λόγο το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Ο σκοπός της προβοκάτσιας του καθεστώτος του Κιέβου σε μια πυρηνική εγκατάσταση είναι μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η Ρωσία για δημιουργία πηγής ραδιενεργής μόλυνσης» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

Τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν για πρώτη φορά στην ουκρανική πόλη - λιμάνι Μικολάιφ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφεραν σήμερα οι τοπικές αρχές. Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε με ανάρτησή του ότι οι ρωσικές απώλειες στις πρώτες εννέα ημέρες του πολέμου έχουν ξεπεράσει πλέον τους 10.000 στρατιώτες. Παράλληλα ανέφερε ότι είναι τόσα τα ρωσικά άρματα που έχουν κατασχέσει ως λάφυρα οι Ουκρανοί που ξεπερνούν την ουκρανική παραγωγή αρμάτων των τελευταίων οκτώ ετών.

Τρεις απόπειρες δολοφονίες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν επιχειρήσει οι Ρώσοι και έχουν αποτύχει σε όλες, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Times την Παρασκευή, κι αυτό χάρη σε πληροφορίες μελών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που αντιτίθενται στον πόλεμο.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021. Με ρυθμό 8,3% «έτρεξε» η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πέρυσι, με το ΑΕΠ να αυξάνεται στα 181 δισ. ευρώ από 167,1 δισ. ευρώ το 2020. Παράλληλα, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε το δ' τρίμηνο πέρυσι κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ παρουσίασε αύξηση 0,4% σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο του 2021.


Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 16.060 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 56 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 26.092. Παράλληλα, σε 389 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (64.0% άνδρες). Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 296. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.486.262.

Φονικό στην Ανδραβίδα: Ολοκληρώθηκε, σήμερα το μεσημέρι, στην Πάτρα, η ιατροδικαστική εξέταση στις σορούς των τεσσάρων μελών τής οικογένειας από την Ανδραβίδα, που δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους την περασμένη Τετάρτη. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, «τόσο η σορός του 32χρονου πατέρα, όσο και η σορός της 37χρονης μητέρας έφεραν κακώσεις στο κεφάλι από βραχύκαννο πυροβόλο όπλο». Όσον αφορά τα δύο παιδιά, ηλικίας τριών και δύο ετών αντίστοιχα, είπε ότι «αιτία θανάτου και των δύο είναι η ασφυξία διά αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών». Στο μεταξύ η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό ενός άνδρα, κατοίκου της Ανδραβίδας, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο-«κλειδί» για την εξιχνίαση της υπόθεσης και τα ίχνη του έχουν χαθεί από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Ο Σιούσελ αποχωρεί από τη ρωσική Lukoil. Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ αποχωρεί από τη θέση του στο συμβούλιο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Lukoil, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. «Για εμένα, κάποιον που ανέκαθεν υποστήριζε τις εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, η φιλοπόλεμη επίθεση στην Ουκρανία, οι κτηνώδεις επιθέσεις και ο βομβαρδισμός άμαχου πληθυσμού ξεπέρασαν μια κόκκινη γραμμή», έγραψε ο Σιούσελ.

Gazprom: Η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας συνεχίζεται κανονικά βάσει των παραγγελιών των πελατών, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom. Οι παραγγελίες ανέρχονται σε 109,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας, προσθέτει η Gazprom σε ανακοίνωσή της.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου