10 Μαρτίου 2023

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 2,5% στις 10.3.2023

Μεγάλη πτώση 2,5% έφερε 
σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών το παγκόσμιο τραπεζικό sell-off (με αφορμή την κατάρρευση της Silicon Valley Bank*), το οποίο ήρθε να προστεθεί στο ήδη αρνητικό κλίμα που υπήρχε από την αρχή του μήνα στην αγορά, εξαιτίας του περίπλοκου πολιτικού σκηνικού που δημιούργησε η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ενόψει μάλιστα των γενικών εκλογών τις προσεχείς εβδομάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα με πτώση 2,49% στις 1.056,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 114,08 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,85% ενώ στο -1,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με βαρύτερες απώλειες 5,61% στις 793,34 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,24%, διακόπτοντας έτσι το ανοδικό σερί των προηγούμενων 11 εβδομάδων. Επίσης ο FTSE 100 σημείωσε την τελευταία εβδομάδα πτώση 6%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντικές απώλειες 13,57%. Πλέον, από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 13,6% και ο Τραπεζικός κέρδη 23,85%.

Το πολιτικό ρίσκο επέστρεψε στην Ελληνική Αγορά και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο εξωτερικό οδήγησε σε σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες τον Γενικό Δείκτη, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. "Είναι αναμενόμενο μετά από δυόμισι μήνες συνεχούς ανόδου και εξαιρετικών βραχυπρόθεσμων κερδών σε όλο το εύρος της αγοράς να υπάρχει μια συντηρητικότερη αναδίπλωση της επενδυτικής στρατηγικής ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται στο κοντινό μέλλον και που σε κάθε περίπτωση κάθε άλλο παρά αδιάφορες μπορούν να θεωρηθούν. Έτσι, νέα όπως το ΑΕΠ του 2022, η εξαγορά της Enel Romania από την ΔΕΗ και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των Jumbo, Eurobank, Cenergy και Elvalhalcor είχαν μόνο επιλεκτικό ενδιαφέρον με σύντομη διάρκεια" προσθέτει. 

ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ στις 10.3.2023

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έχασε 6,18%, με τις Εθνική και Eurobank να ακολουθούν με -5,94% και -5,32% αντίστοιχα. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Πειραιώς και Σαράντη, η Motor Oil έκλεισε στο -3,50%, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε ΕΛΧΑ, Jumbo, Λάμδα, Μυτιληναίος, Autohellas, Βιοχάλκο και Coca Cola. Η πτώση σε Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Quest ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. Η Aegean κέρδισε 0,28% και ο ΟΠΑΠ έκλεισε με κέρδη 1,52%.

*Η επαπειλούμενη κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Η κρίση στην Silicon Valley Bank (SVB), ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν η τράπεζα, η οποία δανείζει σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), προχώρησε σε πώληση μετοχών για να ενισχύσει τον ισολογισμό της, μετά την πώληση χαρτοφυλακίου που αποτελείτο κυρίως από αμερικανικά κρατικά ομόλογα με ζημία. Την Πέμπτη νεοφυείς επιχειρήσεις άρχισαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, προληπτικά.

Οι προσπάθειες της SVB Financial Group μητρική της Silicon Valley Bank, να αντλήσει χρήματα απέτυχαν, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν συνομιλίες για πώληση της τράπεζας, σύμφωνα με το CNBC, καθώς η κρίση προκάλεσε τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές και έπληξε τις τραπεζικές μετοχές. 

Οι πωλήσεις των μετοχών της SVB Financial Group διακόπηκαν την Παρασκευή, αφού κατέρρευσαν κατά 66% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση.

afirimeno.com
με στοιχεία απο capital.gr, euro2day.gr, naftemporiki.gr

Σχετική ανάρτηση: Στο -3% το Χρηματιστήριο της Αθήνας στις 6.3.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου