6 Μαρτίου 2023

Στο -3% το Χρηματιστήριο της Αθήνας στις 6.3.2023

Καθαρά πτωτική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο να μπαίνει σε τροχιά ισχυρής διόρθωσης. Και αυτό στον απόηχο των σεναρίων – εκτιμήσεων που διακινούνται, βασει των οποίων οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές πάνε πιο πίσω από ότι υπολόγιζε η Αγορά, ενώ το αποτέλεσμά τους γίνεται πιο αβέβαιο καθώς αποτιμώνται οι πολιτικές παράμετροι της τραγωδίας των Τεμπών.

Το τραγικό συμβάν στα Τέμπη αλλάζει όλο το προεκλογικό σκηνικό, ενδεχομένως και τον χρόνο των εκλογών, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναπροσαρμόζουν ριζικά τη στρατηγική τους. Αναμένεται μια πιο μακρά προεκλογική περίοδος, η οποία θα χαρακτηριστεί από έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Εγχώρια Οικονομία.

Σήμερα Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,92% στις 1.082,10 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 1.108,89 μονάδων (-0,52%) και 1.075,32 μονάδων (-3,53%). Ο τζίρος, αυξημένος, ανήλθε στα 154,95 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,97% στις 2.646,87 μονάδες, ενώ στο -2,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.558,90 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,27% στις 878,76 μονάδες.

Σε όλη την διάρκεια των συναλλαγών, οι εν δυνάμει πωλητές έδειξαν πως είχαν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης, έστω και αν στο τέλος οι “buyers” μάζεψαν σημαντικό κομμάτι των απωλειών και με τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών. Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ο Γενικός Δείκτης έγραψε ένα πρώτο χαμηλό μέχρι τις 1088,30 μονάδες (-2,37%), ακολούθησε αντίδραση που έφερε τον Δείκτη κοντά στο όριο των 1100 μονάδων, όμως κάπου εκεί οι “sellers” έκαναν εκ νέου αισθητή την παρουσία τους και ο Δείκτης σημείωσε νέα χαμηλά, με απώλειες που ξεπέρασαν το 3,5%, για να αντιδράσει στη συνέχεια.

ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ στις 6.3.2023 

Να σημειωθεί ότι το σημερινό -2,92% του Γενικού Δείκτη, είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 7 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη υποχώρηση να έχει σημειωθεί στις 5/7/2022 (-3,21%).

Ο "Μάρτιος" τείνει τα τελευταία χρόνια να στοιχειώνει την αγορά που βλέπει τον μήνα με πολύ επιφυλακτικότητα. Τον Μάρτιο του 2020 ήταν η πανδημία και τον Μάρτιο του 2022 ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο του 2023 είναι το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο τείνει να πάρει συστημικές διαστάσεις για το πώς μπορεί αυτό να αποτυπωθεί στις επιλογές των ψηφοφόρων στις επικείμενες εκλογές. .

Στο ταμπλό τώρα, η Τράπεζα Πειραιώς έκανε βουτιά 6,63%, με τις Alpha Bank, Titan και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 5%. Στο -4,14% έκλεισε ο Σαράντης, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε Eurobank, Aegean, Autohellas, Μυτιληναίο και ΕΛΧΑ. Οι απώλειες σε ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Εθνική και Λάμδα ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες σε ΟΠΑΠ και Jumbo το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Quest, Coca Cola, Motor Oil και ΟΛΠ. Μόνο ο Ελλάκτωρ έκλεισε σε θετικό έδαφος και στο +1,90%.

Σημειώνεται ότι από σήμερα ισχύουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα νέα όρια διακύμανσης (±10%) των τιμών μετοχών, με διασπορά μικρότερη του 10% του συνόλου των κοινών μετοχών. Εισηγμένης Εταιρείας που ορίστηκαν στο ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής είναι οι τίτλοι των: Trastor, Attica Bank, Πλαίσιο, Καρέλιας, Προντέα, Attica Group, AVE και Alpha Αστικά Ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου