22 Μαΐου 2023

Πάνω από +6% το Χρηματιστήριο, λόγω αποτελεσμάτων εκλογών

Πάνω από τις 1.200 μονάδες, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2014, έφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών η καθαρή εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με τον τζίρο μάλιστα να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,09% στις 1.201,32 μονάδες, σε υψηλό 9 ετών. Στους επιμέρους δείκτες ο
 τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 12,47% στις 991,41 μονάδες, σε υψηλό 7,5 ετών. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 6,95% στις 2.959,46 μονάδες, ενώ στο +3,85% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.710,93 μονάδες. 

Το άλμα των 69 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, αύξησε την αποτίμηση στα 83,839 δισ. σχεδόν 5,5 δισ περισσότερα από την Παρασκευή. Παράλληλα σημειώθηκε εκτίναξη των συναλλαγών σε επίπεδα που αντιμετωπίζει η αγορά μόνο σε ημέρες rebalancing. Στη σημερινή συνεδρίαση επιχειρήθηκε να "τιμολογηθεί" η προοπτική επίσπευσης της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αναφέρουν χρηματιστηριακοί παράγοντες.

Ο τζίρος ανήλθε σήμερα στα 362,66 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν τεμάχια αξίας 62,16 εκατ. ευρώ. Το να ανέβει ο τζίρος σε τέτοια επίπεδα, χωρίς μάλιστα να συντρέχει και κάποιο rebalancing, είναι ένα μήνυμα από τους αγοραστές που δεν χωρά αμφισβήτηση. Τα κεφάλαια που βλέπουν να αποκτά η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, γίνονται πόλος έλξης πολλών ξένων θεσμικών επενδυτών που περίμεναν να δουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να διαγνώσουν την επόμενη ημέρα στη χώρα. Και το αποτέλεσμα που ήρθε ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο, καθώς μετά τις νέες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, η χώρα θα έχει μια φιλοεπενδυτική και φιλομεταρρυθμιστική κυβέρνηση.

Έτσι, οι front runners έσπευσαν να καλύψουν το χαμένο έδαφος στις θέσεις που είχαν ούτως ή άλλως σκοπό να λάβουν. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν και το ότι η Eurobank Equities έσπευσε να συστήσει στους επενδυτές να προσθέσουν ρίσκο στα χαρτοφυλάκια τους, καθώς άνοιξε ο δρόμος για το re-rating των ελληνικών μετοχών. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο σενάριο που θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση, ενώ αφήνει περιθώρια για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά (επόμενος καταλύτης είναι η αξιολόγηση από τη Fitch στις 9 Ιουνίου).

ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 22.5.2023 εκτοξεύτηκε από την πρώτη στιγμή των συναλλαγών

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών τώρα, όπου τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν αρκετά για να κάνουν τη διαφορά: ΔΕΗ και Εθνική έκλεισαν με κέρδη 15,93% και 15,30% αντίστοιχα, με την Alpha Bank να κλείνει στο +14,17% και την Πειραιώς στο +13,50%. Η Eurobank περιόρισε στο τέλος στο +8,50%, ο Μυτιληναίος κέρδισε 7,74%, η Λάμδα 6,88%, ενώ άνω του 5% ήταν η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ.

Η άνοδος σε Jumbo, Quest, Motor Oil και ΟΛΠ ξεπέρασε το 4%, η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε κατά 3,68%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Titan, Autohellas, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ να κλείνουν με κέρδη άνω του 2%. Ο ΟΤΕ κέρδισε 1,95%, ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 1,66%, ενώ η Coca Cola έχασε τελικά 0,89%.

afirimeno.com
με στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου