12 Μαΐου 2023

Πως η αύξηση των επιτοκίων μειώνει τον πληθωρισμό

Η αύξηση των επιτοκίων καθιστά τα δάνεια πιο ακριβά, έτσι καταναλωτές και επιχειρήσεις δανείζονται λιγότερα χρήματα. Αυτό μειώνει τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση στις τιμές τους. Επίσης η αύξηση των επιτοκίων κάνει τις καταθέσεις πιο ελκυστικές και αυτό συμβάλλει στη μείωση του χρήματος που κυκλοφορεί με συνέπεια τη μείωση του πληθωρισμού. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η απάντηση που πήραμε από την "τεχνιτή νοημοσύνη", στο ερώτημα που θέσαμε "πως η αύξηση των επιτοκίων μειώνει τον πληθωρισμό;"

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι "τα αυξημένα επιτόκια δανείων ανεβάζουν το κόστος που μετακυλίεται στις τιμές των προϊόντων με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών τους και συνεπώς του πληθωρισμού". Επιπρόσθετα, η μέθοδος περιορισμού του χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία με "την αύξηση των φόρων" κρίνεται ως "μη αποτελεσματική", ενώ μπορεί "να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία".

Ακολουθούν αναλυτικά οι ερωτήσεις που θέσαμε στην "τεχνιτή νοημοσύνη" (Bing AI) και οι απαντήσεις που πήραμε: 

Θέσαμε λοιπόν στο Bing AI το ερώτημα
«Τον τελευταίο χρόνο οι Κεντρικές Τράπεζες Αμερικής (FED) και Ευρώπης (ECB) αυξάνουν τα επιτόκια και ακολουθούν όλες οι άλλες τράπεζες. Το δικαιολογούν ότι έτσι θα μειωθεί ο πληθωρισμός. Πως εξηγείται ότι η αύξηση των επιτοκίων μειώνει τον πληθωρισμό;»

Searching for: How does increasing interest rates reduce inflation? 
Και η (άμεση) απάντηση:
«Η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό για δύο λόγους. Πρώτον, η αύξηση των επιτοκίων καθιστά τα δάνεια πιο ακριβά και έτσι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις δανείζονται λιγότερα χρήματα. Αυτό μειώνει τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση στην τιμή τους. Δεύτερον, η αύξηση των επιτοκίων κάνει τα αποταμιευτήρια πιο ελκυστικά συγκριτικά με τη δανειοληψία. Αυτό συμβάλλει στη μείωση του χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία και συνεπώς στη μείωση του πληθωρισμού123.»

Ερώτηση:
«Ναι, αλλά τα αυξημένα επιτόκια δανείων ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και διακίνησης και αυτό μετακυλίεται στις τιμές των προϊόντων και από τις επιχειρήσεις στους καταναλωτές. Έτσι οι αυξημένες τιμές των προϊόντων αυξάνουν αντι να μειώνουν τον πληθωρισμό. Τι νομίζετε για αυτό;»

Searching for: How does increasing interest rates affect production costs and prices?
Απάντηση:
«Είναι αλήθεια ότι η αύξηση των επιτοκίων δανείων μπορεί να αυξήσει το κόστος παραγωγής και διακίνησης και να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων. Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση στην τιμή τους. Επίσης, η αύξηση των επιτοκίων κάνει τα αποταμιευτήρια πιο ελκυστικά συγκριτικά με τη δανειοληψία. Αυτό συμβάλλει στη μείωση του χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία και συνεπώς στη μείωση του πληθωρισμού.
Ελπίζω να βοήθησα! Πες μου αν χρειάζεσαι περαιτέρω βοήθεια.»

Ερώτηση:
«Ναι βοήθησες και σε ευχαριστώ! Αλλά μια ακόμη ερώτηση: Η μείωση του χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία μπορεί να επιτευχθεί και με άλλους τρόπους, όπως η αύξηση των φόρων για παράδειγμα. Είναι σωστό αυτό που γράφω;»

Searching for: How do taxes affect inflation?
Απάντηση:
«Ναι, η αύξηση των φόρων μπορεί να μειώσει το χρήμα που κυκλοφορεί στην οικονομία και να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού. Ωστόσο, η αύξηση των φόρων μπορεί επίσης να μειώσει τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία. Επίσης, η αύξηση των φόρων δεν είναι πάντα αποτελεσματική στη μείωση του πληθωρισμού και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η συγκυρία και η οικονομική κατάσταση123.
Ελπίζω να βοήθησα! Πες μου αν χρειάζεσαι περαιτέρω βοήθεια.»

«Πράγματι βοήθησες! Ευχαριστώ!»

«Παρακαλώ! Είμαι εδώ για να βοηθήσω. Αν χρειάζεσαι περαιτέρω βοήθεια, μη διστάσεις να μου το πεις.»

Απορίες και ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά από ότι φαίνεται η επικρατούσα άποψη, τουλάχιστον στις Κεντρικές τράπεζες Ευρώπης και Αμερικής, είναι αυτή που μας έδωσε η AI. Αλλοι, μπορεί να έχουν διαφορετική ή και την αντίθετη άποψη. Για παράδειγμα, ο Ερντογάν στην Τουρκία προσπάθησε να ρίξει τον υψηλό πληθωρισμό της γείτονος χώρας με μείωση των επιτοκίων, χωρίς όμως επιτυχία.   

Takis Ant / afirimeno.com
με πληροφορίες από το bing.com (Microsoft Bing)

Δείτε και την απάντηση της "τεχνιτής νοημοσύνης" στην ανάρτησή μας:
Θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αν χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου