9 Μαΐου 2023

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 9.5.2023

"Το πρόγραμμά μας, το 
«Συμβόλαιο Αλλαγής», είναι κοστολογημένο" υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας που το εκτιμά στα 5,6 δισ. ευρώ. Αντίθετα με τους υπολογισμούς της ΝΔ το ποσό εκτινάσσεται στα 83-84 δισ. ευρώ! Ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τις αντοχές του προϋπολογισμού. Όσο για την κοστολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την έκανε ο Ζήκος! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή.

Το κόστος των μέτρων

Σημφωνα με δημοσίευμα στην "Καθημερινή" Η ΝΔ έχει εξαγγείλει ένα πακέτο μέτρων με «συγκρατημένο» δημοσιονομικό κόστος, το οποίο στελέχη της υπολογίζουν σε κάτι λιγότερο από 9,5 δισ. ευρώ για την επόμενη 4ετία (1,3-3,3 δισ. το χρόνο). Με αυτόν τον τρόπο παίζει και το χαρτί των παροχών αλλά και αυτό της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, με το άγχος του διεκδικητή, παρουσίασε ένα πακέτο που κοστίζει σε όρους 4ετίας, σχεδόν δεκαπλάσιο ποσό, περί τα 83-84 δισ. (19,8-20,7 δισ. ευρώ τον χρόνο). Τουλάχιστον τόσο το υπολογίζουν στην κυβέρνηση, επικαλούμενοι στοιχεία του προϋπολογισμού και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να υποστηρίξουν ότι δεν υπολείπονται σε δημοσιονομική υπευθυνότητα, αμφισβητούν τους υπολογισμούς και υποστηρίζουν ότι το κόστος των μέτρων είναι 5,6 δισ. ευρώ, αναφερόμενοι προφανώς σε ετήσια βάση. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει το κόστος της αύξησης των δαπανών για την υγεία στο 7,5% του ΑΕΠ και για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, που υπολογίζονται σε 9 δισ. ευρώ ετησίως. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ από το κόστος των υπολοίπων μέτρων αφαιρεί έσοδα 3,7 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση υπερκερδών επιχειρήσεων, βασιζόμενος κυρίως στα κέρδη που είχαν οι εταιρείες ενέργειας το 2022 χωρίς τίποτα να διαβεβαιώνει πως θα υπάρχουν και τα επόμενα χρόνια.

Το βέβαιο είναι πως δεδομένου ότι το 2025 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και η Ελλάδα θα κληθεί να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2% του ΑΕΠ, το κόστος των μέτρων ΣΥΡΙΖΑ, που προσεγγίζει το 10% του ΑΕΠ, ξεπερνά κατά πολύ τις αντοχές του προϋπολογισμού.

Σχετική ανάρτηση: 
Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ σαν «τρία προγράμματα Θεσσαλονίκης»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου