30 Μαΐου 2023

Αιτίες και ευθύνες για την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το εκλογικό «οδυνηρό σοκ» –όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε– της 21ης Μαΐου, αναφέρθηκε συνοπτικά στις τρεις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα, ανέλαβε την ευθύνη όπως ο ίδιος την εννοεί, κήρυξε την λήξη του πένθους και ξεκίνησε τη νέα εκλογική μάχη. Όλα ο ίδιος, μόνος του, στα λόγια και χωρίς αντίλογο.

Οι τρεις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα

Ο Αλέξης Τσίπρας αποπειράθηκε να σχηματοποιήσει τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου σε τρία βασικά σημεία:
  • Η πρώτη αιτία είναι ότι η Ν.Δ. «κατάφερε να επιβάλλει τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου». Πρόσθεσε ότι «η μιντιακή υπεροπλία των αντιπάλων μας έπαιξε ρόλο, όπως και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ».
  • Η δεύτερη αιτία ήταν «η αναγκαστική υπεράσπιση της απλής αναλογικής, που, λόγω της άρνησης των άλλων δυνάμεων, δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Ηταν μια ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής».
  • Η τρίτη αιτία «είναι η εικόνα μας, του κόμματος ως συλλογικού υποκειμένου, ιδίως τις κρίσιμες ημέρες πριν από την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή και συγκρότηση», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξουμε προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τη συλλογικότητα».

Η ανάληψη της ευθύνης της ήττας

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου: «Η ευθύνη για τους πολίτες που δεν μας ψήφισαν είναι δική μας, που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε. Το αποτέλεσμα ήταν ένα οδυνηρό σοκ. Και η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου».

Η ευθύνη λοιπόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εντοπίζεται μόνο σε θέματα επικοινωνίας του κόμματος με τους πολίτες, τους οποίους "δεν καταφέραμε να πείσουμε". Αιχμάλωτος της ριζοσπαστικής και λαϊκίστικης ρητορικής του ο κ. Τσίπρας αφησε μα του διαφύγουν ουσιώδη πρακτικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη, θα δώσω τη μάχη

Δυο μέρες πριν, την περασμένη Τρίτη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την διερευνητική εντολή την οποία τελικά δεν παρέλαβε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, είχε προχωρήσει σε δηλώσεις αναλαμβάνοντας την ευθύνη, που σε καμιά περίπτωση δεν σήμαινε παραίτηση, για την ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Έκανε λόγο για οδυνηρό σοκ, απρόσμενο, τονίζοντας μάλιστα ότι «φοβάμαι πως και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα ακόμα και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ καθώς διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία»!

«Οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, η ήττα μόνο έναν» είπε και πρόσθεσε: «Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο, αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη» τόνισε. 


Λήξη στο πένθος και συναγερμός μάχης

Απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μετά από τρεις ημέρες δύσκολες, θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα σήμερα, στην Κεντρική Επιτροπή, να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα: Να ανασυγκροτηθούμε, να ανασυνταχθούμε άμεσα. Τώρα. Χωρίς καμία καθυστέρηση. Και να δώσουμε τη νέα εκλογική μάχη».

Με δεδομένο ότι η παραίτηση μετά την οδυνηρή ήττα δεν αποτελεί επιλογή για τον κ. Τσίπρα, παρά την μουρμούρα στα κομματικά όργανα, οι επαναληπτικές εκλογές μετατρέπονται πλέον σε μια μάχη για την πολιτική του επιβίωση.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε και ενώ ορισμένοι περίμεναν την έναρξη μιας διαδικασίας τοποθετήσεων, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου παρουσίασε την πρόταση να μην υπάρξουν ομιλίες στην παρούσα φάση, αλλά να κατατεθούν κείμενα με εισηγήσεις όσων μελών επιθυμούν να τοποθετηθούν. Από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης, ζήτησε να τοποθετηθούν από βήματος της Επιτροπής όποια στελέχη ήθελαν. Τελικώς η πρόταση Σβίγκου, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε.

Πάντως, για το θέμα των ευθυνών ακούγονται ήδη πολλά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική η περίπτωση του βουλευτής Νίκου Ξυδάκη που χρέωσε την ήττα στην παραπληροφόρηση και στη… συσκότιση που υπάρχει στα μυαλά μιας ομάδας ψηφοφόρων, κάνοντας μάλιστα λόγο για… Σύνδρομο της Στοκχόλμης. «Ισως σε ένα μέρος του πληθυσμού, μέσα στη συσκότιση, την παραπληροφόρηση και την ομίχλη στα μυαλά, υπάρχει ένα σύνδρομο “είμαστε θυρωροί της νύχτας”, ένα “σύνδρομο της Στοκχόλμης”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τώρα, σε λιγότερο από έναν μήνα πριν στηθούν ξανά οι κάλπες, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να στήσει ένα νέο αφήγημα, που αν δεν δώσει καθαρές απαντήσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, τότε ενδεχομένως τα χειρότερα για το κόμμα να μην έχουν έρθει ακόμα.

afirimeno.com
Με πληροφορίες από kathimerini.gr, tanea.gr, Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου