9 Μαΐου 2023

Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ σαν «τρία προγράμματα Θεσσαλονίκης»!

Παροχολογία χωρίς όρια και χωρις καμιά κοστολόγηση που δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Η παλιά δοκιμασμένη συνταγή αλλά επι τρία, παρουσιάστικε την περασμένη Τετάρτη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, σαν το κοινό πρόγραμμα της λεγόμενης «προοδευτικής κυβέρνησης», με το όνομα «Συμβόλαιο Αλλαγής», με την χρησιμοποίηση δηλαδή των βασικών συνθημάτων και διακηρύξεων του Ανδρέα Παπανδρέου, «Αλλαγή» και «Συμβόλαιο με το Λαό», από τις αρχές της δεκαετίας του 80.

Αντιδρώντας η Χαριλάου Τρικούπη απέρριψε χθες τη συζήτηση για πιθανή μετεκλογική συνεργασία με βάση το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή», το οποίο παρομοίασε με «τρία προγράμματα Θεσσαλονίκης», παραπέμποντας στις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα πριν από τις εκλογές του 2015. Η έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επιστρατεύσει, για άλλη μια φορά, τον όρο «Αλλαγή», συνοδεύτηκε από σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά τον ρεαλισμό και την προοπτική υλοποίησης των προτάσεών του. «Είναι ένα μη ρεαλιστικό πρόγραμμα, που δεν αντέχει σε σοβαρή αξιολόγηση», ανέφεραν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη, θέλοντας να υπογραμμίσουν πόσο ανεδαφικό θεωρουν το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από τον κ. Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, με έντονα επικριτικά και απορριπτικά σχόλια υποδέχθηκαν, όπως αναμενόταν, τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για το «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΜέΡΑ25. Για προτάσεις οι οποίες οδηγούν σε μια «μούφα προοδευτική κυβέρνηση» έκανε λόγο (ΑΝΤ1) ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας. Πηγές του ΜέΡΑ25 υπενθύμιζαν πρόσφατες τοποθετήσεις του Γ. Βαρουφάκη, ότι μαζί με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ «μόνο σκοπό έχει την εξουσία και τη συνέχιση της μνημονιακής απαξίωσης».

Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο «Συμβόλαιο Αλλαγής». Όπως εξήγησε, πρόκειται για τον «οδικό χάρτη της προοδευτικής κυβέρνησης», δηλαδή ένα «συμβόλαιο με την κοινωνία, που εμπεριέχει τις δεσμεύσεις για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακράς πνοής». 

Διαβάζουμε σε ανάρτησή του στο twitter: 

Το Συμβόλαιο Αλλαγής των 11 άρθρων που καταθέσαμε, περιέχει επεξεργασίες χρόνων. Δε θα έρθω μια βδομάδα πριν από τις εκλογές να βγάλω κανένα λαγό από το μανίκι. Ο κ. Μητσοτάκης, βλέποντας τώρα ότι χάνει, είναι σε πανικό και κάνει νέες εξαγγελίες. Ας είμαστε σοβαροί.

Κάπου εδώ όμως ο Αλέξης Τσίπρας τα μπέρδεψε: Ο άσσος βγαίνει από το μανίκι! Ο ταχυδακτυλουργός βγάζει το λαγό από το καπέλο!

Το κόστος των μέτρων

Σημφωνα με δημοσίευμα στην "Καθημερινή" Η ΝΔ έχει εξαγγείλει ένα πακέτο μέτρων με «συγκρατημένο» δημοσιονομικό κόστος, το οποίο στελέχη της υπολογίζουν σε κάτι λιγότερο από 9,5 δισ. ευρώ για την επόμενη 4ετία (1,3-3,3 δισ. το χρόνο). Με αυτόν τον τρόπο παίζει και το χαρτί των παροχών αλλά και αυτό της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, με το άγχος του διεκδικητή, παρουσίασε ένα πακέτο που κοστίζει σε όρους 4ετίας, σχεδόν δεκαπλάσιο ποσό, περί τα 83-84 δισ. (19,8-20,7 δισ. ευρώ τον χρόνο). Τουλάχιστον τόσο το υπολογίζουν στην κυβέρνηση, επικαλούμενοι στοιχεία του προϋπολογισμού και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να υποστηρίξουν ότι δεν υπολείπονται σε δημοσιονομική υπευθυνότητα, αμφισβητούν τους υπολογισμούς και υποστηρίζουν ότι το κόστος των μέτρων είναι 5,6 δισ. ευρώ, αναφερόμενοι προφανώς σε ετήσια βάση. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει το κόστος της αύξησης των δαπανών για την υγεία στο 7,5% του ΑΕΠ και για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, που υπολογίζονται σε 9 δισ. ευρώ ετησίως. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ από το κόστος των υπολοίπων μέτρων αφαιρεί έσοδα 3,7 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση υπερκερδών επιχειρήσεων, βασιζόμενος κυρίως στα κέρδη που είχαν οι εταιρείες ενέργειας το 2022 χωρίς τίποτα να διαβεβαιώνει πως θα υπάρχουν και τα επόμενα χρόνια.

Το βέβαιο είναι πως δεδομένου ότι το 2025 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και η Ελλάδα θα κληθεί να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2% του ΑΕΠ, το κόστος των μέτρων ΣΥΡΙΖΑ, που προσεγγίζει το 10% του ΑΕΠ, ξεπερνά κατά πολύ τις αντοχές του προϋπολογισμού.

Αλλά, παρά τις όποιες επιφυλάξεις μας, ας δούμε τι ανάφέρει το «Συμβόλαιο Αλλαγής» στα 11 άρθρα του: 


Το "Συμβόλαιο Αλλαγής" του ΣΥΡΙΖΑ

Αρθρο 1ο: Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης νομοθετούμε για την αύξηση μισθών και εισοδημάτων”, είπε χαρακτηριστικά και ανέλυσε τις παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένων της άμεσης αύξησης του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και των μισθών στο δημόσιο κατά 10%, του ξεπαγώματος των τριετιών, της επαναφοράς της 13ης σύνταξης και την επιστροφής των αναδρομικών, όπως και της αύξησης 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους, της θέσπισης του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ και της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.

Αρθρο 2ο: Από τις πρώτες μέρες νομοθετούμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη συγκράτηση και μείωση τιμών, σημείωσε, κάνοντας λόγο για μείωση ή και κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με στόχο την αντιμετώπιση των καρτέλ, όπως επίσης για έκτακτη φορολόγηση συσσωρευμένων υπερκερδών και για πλαφόν στην κερδοφορία εταιριών κλάδων που παρουσιάζουν συστηματικά υπερκέρδη, για προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και αποκατάσταση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλους τους νησιώτες και για μείωση του κόστους της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις Δημόσιες συγκοινωνίες από 27 στα 10 ευρώ.

Αρθρο 3ο: Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης προχωράμε σε γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης”, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου και την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ. (...)

Αρθρο 4ο: Αποκαθιστούμε την δικαιοσύνη και τη κανονικότητα στην εργασία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις ΝΔ (Νόμος Χατζηδάκη, νόμος για ΣΣΕ), θα επαναφέρει τη διαπραγμάτευση για το μισθό στους Συλλογικούς Εταίρους από το 2024, θέτοντας ως βάση διαπραγμάτευσης την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, θα αποκαταστήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θα ανασυστήσει το ΣΕΠΕ.

Αρθρο 5ο: Ανακτούμε το δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια και το νερό, συγκροτούμε δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, είπε, ενώ πέρα από τις παρεμβάσεις στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, δεσμεύτηκε για κατάργηση του ΤΧΣ με υπαγωγή των μετοχών του στο Υπουργείο Οικονομικών και για αξιοποίηση του μεριδίου μετοχών του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να αποτελέσει, μαζί με την Αναπτυξιακή, ένα δημόσιο πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα καθοδηγεί τον ανταγωνισμό προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Αρθρο 6ο: Οικοδομούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους”, σημείωσε, δηλώνοντας πως πρόκειται για το “μεγαλύτερο και σημαντικότερο όραμα/αποστολή της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης”. Ειδικότερα, προχώρησε στις εξής δεσμεύσεις: αύξηση των δαπανών για την Υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας, ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών. (...) 

Αρθρο 7ο: Επενδύουμε στο μέλλον με τη γενναία στήριξη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, είπε, κάνοντας λόγο για αύξηση 5% στη χρηματοδότηση και διπλασιασμό της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε βάθος 4ετίας, μείωση στο 5% των αναπληρωτών από 30% που είναι σήμερα και διπλασιασμό των καθηγητών στα Πανεπιστήμιά μας σε βάθος 4ετίας, ενίσχυση των δαπανών για την έρευνα, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά όπως και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Αρθρο 8ο: Στηρίζουμε αποφασιστικά τους νέους και τις γυναίκες, αλλάζουμε τη πολιτική ένταξης και βάζουμε φρένο στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, υπογράμμισε και εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να αποδώσει σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας και να το αυξήσει για το δεύτερο παιδί, από 70 ευρώ στα 105ευρώ/μήνα, διευρύνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης. Επίσης, υποσχέθηκε την εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. (...) 

Αρθρο 9ο: Ενισχύουμε αποφασιστικά τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους της πολιτισμικής δημιουργίας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάγκη θωράκισης του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, της κατάργησης του ΠΔ 85/2022 και της ένταξης των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στην βαθμίδα ΤΕ δια νόμου. (...) 

Αρθρο 10ο: Στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία, σημείωσε, εξαγγέλλοντας αυξήσεις στα επιδόματα κατά 20%, ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος διάγνωσης και πιστοποίησης, μέτρα ενίσχυσης της προσβασιμότητας σε σε όλα τα δημόσια κτίρια και γειτονιές καθώς και εξασφάλιση προσωπικού βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου, ακόμη και σε 24ωρη βάση.

Αρθρο 11ο: Μεταρρυθμίζουμε το κράτος, για περισσότερη αξιοκρατία, λογοδοσία, δικαιοσύνη, είπε, τέλος, ο Αλ. Τσίπρας και υποσχέθηκε κατάργηση του νόμου του επιτελικού κράτους, ότι καμία θέση πάγιας διοικητικής ιεραρχίας δε θα καταλαμβάνεται από μετακλητό υπάλληλο, ενίσχυση του ΑΣΕΠ, Διαύγεια για τη παρακολούθηση των τεχνικών έργων και Ψηφιακό μητρώο για όλες τις δημόσιες υποδομές, μεταρρύθμιση της λειτουργίας και του θεσμικού πλαισίου της Ελληνικής Αστυνομίας, επαναφορά της ΕΥΠ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών, κατάργηση των δυσμενών διατάξεων για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δίκαιου.

afirimeno.com 
με πληροφορίες από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου