17 Μαΐου 2023

Στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης οι κολοσσοί θυσιάζουν την ασφάλεια

The New York Times / 
Η κόντρα Microsoft - Google

Η εντυπωσιακή επιτυχία του ChatGPT εξώθησε τη Microsoft και τη Google να πάρουν μεγαλύτερα ρίσκα σε ό,τι αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές ηθικής

Τον Μάρτιο, δύο εργαζόμενοι της Google που ήταν υπεύθυνοι αξιολόγησης των προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης της εταιρίας, προσπάθησαν να σταματήσουν την κυκλοφορία του chatbot τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιώντας ότι έδινε ανακριβείς και δυνητικά επικίνδυνες απαντήσεις.

Δέκα μήνες νωρίτερα, αντίστοιχες ανησυχίες είχαν εκφραστεί και στο εσωτερικό της Microsoft από ειδικούς σε θέματα ηθικής και υπαλλήλους άλλων τμημάτων. Σε διάφορα έγγραφα υπογραμμιζόταν πως η τεχνολογία A.I. πίσω από ένα chatbot θα μπορούσε να «πλημμυρίσει» τις ομάδες του Facebook με παραπληροφόρηση, να υποβαθμίσει την κριτική σκέψη, ακόμα και να διαβρώσει τα θεμέλια της σύγχρονης κοινωνίας.

Τελικώς και οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί κυκλοφόρησαν τα chatbots τους. Η Microsoft το παρουσίασε πρώτη, σε μια μεγάλη εκδήλωση τον Φεβρουάριο, αποκαλύπτοντας τον συνδυασμό ενός Α.Ι. chatbot με τη μηχανή αναζήτησης Bing. Η Google ακολούθησε περίπου έξι εβδομάδες αργότερα με το δικό της chatbot, το Bard.

«Οι επιθετικές κινήσεις από εταιρείες που συνήθως αποφεύγουν το ρίσκο καθοδηγήθηκαν από έναν αγώνα δρόμου για τον έλεγχο μιας τεχνολογίας, που θα μπορούσε να είναι “το επόμενο μεγάλο βήμα” της βιομηχανίας: τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης» σημειώνουν οι NYT.

Ο ανταγωνισμός επιταχύνθηκε με ξέφρενο ρυθμό τον Νοέμβριο, όταν η OpenAI, μια νεοσύστατη εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο στην οποία η Microsoft επενδύει δισεκατομμύρια, κυκλοφόρησε το ChatGPT, ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που, μέσα σε λίγους μήνες, έσπασε το ρεκόρ εξάπλωσης, προσελκύοντας 100 εκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο πιο γρήγορα από το TikTok.

Η εντυπωσιακή επιτυχία του ChatGPT εξώθησε τη Microsoft και τη Google να πάρουν μεγαλύτερα ρίσκα σε ό,τι αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές ηθικής, οι οποίες έχουν θεσπιστεί σε βάθος ετών για να διασφαλίσουν ότι η τεχνολογία δεν θα προκαλέσει κοινωνικά προβλήματα, σύμφωνα με 15 νυν και πρώην υπαλλήλους και εσωτερικά έγγραφα των εταιρειών που επικαλούνται οι NYT...

Όταν η τεχνολογική βιομηχανία μετατοπίζεται ξαφνικά προς ένα νέο είδος τεχνολογίας, η πρώτη εταιρεία που θα παρουσιάσει ένα προϊόν «θα αναδειχθεί μακροπρόθεσμα νικήτρια μόνο και μόνο επειδή ξεκίνησε πρώτη», έγραψε. «Μερικές φορές η διαφορά είναι μόλις εβδομάδες».

Πριν περίπου ενάμιση μήνα, το ζήτημα των δυνητικών κινδύνων των Α.Ι. επανήλθε στη δημόσια σφαίρα, όταν περισσότεροι από 1.000 ερευνητές και ηγετικές μορφές του τεχνολογικού κλάδου, μεταξύ των οποίων ο Ελον Μασκ και ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόνιακ, 
ζήτησαν εξάμηνη «παύση» στην ανάπτυξη μιας ισχυρής τεχνολογίας Α.Ι.. Σε δημόσια επιστολή τους, ανέφεραν η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να συνοδευτεί από «σοβαρότατους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα». Οι ρυθμιστικές αρχές διαμηνύουν πως θα παρέμβουν. (...)

Μετά την κυκλοφορία του ChatGPT, ο Κεντ Γουόκερ, ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Google, συναντήθηκε με στελέχη των τμημάτων έρευνας και ασφάλειας του ισχυρού Συμβουλίου Αξιολόγησης Προηγμένης Τεχνολογίας της εταιρείας. Τους είπε ότι ο Σούνταρ Πιτσάι, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, πίεζε πολύ για την κυκλοφορία της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης του τεχνολογικού «γίγαντα». (...)

Ο Σάτια Ναντέλα, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, πίστεψε στα συστήματα Α.Ι. το 2019 και η Microsoft επένδυσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην OpenAI. Το περασμένο καλοκαίρι, έκρινε ότι η τεχνολογία ήταν έτοιμη και πίεσε κάθε ομάδα προϊόντων της Microsoft να «υιοθετήσει» την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το γραφείο Υπεύθυνης Τεχνητής Νοημοσύνης της Microsoft έχει καθορίσει σχετικούς κανόνες και πολιτικές, αλλά οι κατευθυντήριες γραμμές δεν εφαρμόστηκαν ή δεν ακολουθήθηκαν με συνέπεια, δήλωσαν πέντε νυν και πρώην εργαζόμενοι στην αμερικανική εφημερίδα. (...)

Το φθινόπωρο, η Microsoft άρχισε να διαλύει μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της για την δεοντολογία της τεχνολογίας. Η ομάδα, «Ηθική και Κοινωνία», εκπαίδευε και συμβούλευε τους επικεφαλής των προϊόντων της εταιρείας ώστε αυτά να σχεδιάζονται και να κυκλοφορούν με υπευθυνότητα. Τον Οκτώβριο, τα περισσότερα μέλη της ομάδας μετακινήθηκαν σε άλλες ομάδες, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την εσωτερική της δομή. Οι λίγοι που απέμειναν, συμμετείχαν σε καθημερινές συναντήσεις με την ομάδα του Bing, κάνοντας αγώνα δρόμου για την κυκλοφορία του chatbot.

Μετά την παρουσίαση του τροφοδοτούμενο από Α.Ι. Bing, η ομάδα δεοντολογίας κατέγραψε τις απαρασάλευτες ανησυχίες. Οι χρήστες θα μπορούσαν να καταλήξουν υπερβολικά εξαρτημένοι από το εργαλείο. Οι ανακριβείς απαντήσεις θα μπορούσαν να τους παραπλανήσουν χρήστες και κάποιοι θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι το chatbot, το οποίο που μιλά σε πρώτο πρόσωπο και χρησιμοποιεί emojis, ήταν άνθρωπος. Στα μέσα Μαρτίου, τα μέλη της ομάδας απολύθηκαν, ωστόσο εκατοντάδες υπάλληλοι εξακολουθούν να εργάζονται πάνω στα ζητήματα ηθικής.

Η Microsoft κυκλοφορεί νέα προϊόντα κάθε εβδομάδα, με έναν «ξέφρενο ρυθμό για να εκπληρώσει τους στόχους που έθεσε ο κ. Ναντέλα το καλοκαίρι, όταν έκανε προεπισκόπηση του νεότερου μοντέλου της OpenAI» γράφουν οι NYT. Ζήτησε από το chatbot να μεταφράσει τον Πέρση ποιητή Τζελαλεντίν Ρουμι στα Ουρντού και στη συνέχεια να το γράψει με αγγλικούς χαρακτήρες. «Δούλεψε άψογα», δήλωσε σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο. «Τότε είπα, “Θεέ μου, τι είναι αυτό το πράγμα”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου