3 Μαΐου 2023

Πρόστιμα για όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο προστίμου είναι όσοι ιδιοκτήτες ή μισθωτές οικοπέδων ή άλλων ακάλυπτων χώρων μέσα σε πόλεις και οικισμούς δεν προχώρησαν έως το Σαββατοκύριακο στον καθαρισμό τους. Η προθεσμία έληξε και σύμφωνα με τον νόμο οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν οι ίδιοι σε καθαρισμό των χώρων από ξερά χόρτα και κλαδιά, χρεώνοντας τον ιδιοκτήτη ή μισθωτή και επιβάλλοντάς του πρόστιμο. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των υπολειμμάτων πρέπει να απομακρύνεται άμεσα σε συνεργασία με τον δήμο.

Μέσα σε οικόπεδα στην πόλη ξερά χόρτα και κλαδιά που πρέπει να καθαριστούν γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς

Για το θέμα αυτό έγινε πρόσφατα νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ ακολούθησε «πυροσβεστική διάταξη», όπως κάθε χρόνο. Σύμφωνα με αυτή:
  • Υπόχρεοι για τον καθαρισμό των οικοπέδων, για την αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς, είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς ή μισθωτές.
  • Αν ο δήμος διαπιστώσει ότι κάποιο οικόπεδο δεν έχει καθαριστεί, καλεί τον υπόχρεο να το πράξει εντός δέκα ημερών. Ο δήμος μπορεί να αναζητήσει τον υπεύθυνο μέσω Εθνικού Κτηματολογίου ή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
  • Αν ο υπεύθυνος δεν ανταποκριθεί, τότε ο δήμος οφείλει να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό. Στην περίπτωση περιφραγμένων ή περιτοιχισμένων χώρων, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία για αυτοψία και προχωράει στην έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας για να μπει στον χώρο.
  • Ο υπεύθυνος του οικοπέδου οφείλει να διατηρεί τον χώρο καθαρό από ξερά κλαδιά και χόρτα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην αρκεί να καθαριστεί μία φορά.
  • Αν ο δήμος προχωρήσει αυτεπαγγέλτως σε καθαρισμό ενός χώρου, τότε χρεώνει στον υπεύθυνο το κόστος καθαρισμού και απομάκρυνσης των υπολειμμάτων και καταλογίζει πρόστιμο 0,50 ευρώ για κάθε τετραγωνικό.
  • Ο καθαρισμός περιλαμβάνει απομάκρυνση ξερών δέντρων, κλαδιών και χόρτων, καθώς επίσης το κλάδεμα των δέντρων σε ύψος 1,5 μέτρου από το έδαφος και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών.
Να σημειωθεί ότι τα υπολείμματα του καθαρισμού θα πρέπει να απομακρύνονται σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας της κάθε περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα πρέπει να ρίχνονται στα κοινά σκουπίδια, αλλά να απομακρύνονται άμεσα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, σε συνεννόηση με τον δήμο.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου