3 Μαΐου 2023

Ζάεφ στη «Ν» για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συνεργασία των δύο χωρών

«Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και 4 χρόνια μετά την ψήφισή της από τα κοινοβούλια, πολλά πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο» τόνισε στο Naftemporiki TV ο Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και υπογράμμισε τη βοήθεια που έλαβε η χώρα του από την Ελλάδα τόσο κατά την πανδημία όσο και κατά την ενεργειακή κρίση.

«Η Ελλάδα είναι πλέον ο δεύτερος στρατηγικός εταίρος μας μετά τις ΗΠΑ. Έχουμε μόνο δύο στραγηγικούς εταίρους. Μέσω αυτής της συνεργασίας ακόμη και η νέα κυβέρνηση μας έχει βοηθήσει πολύ, ξεκινώντας από την πανδημία του κορωνοϊού, μοιραστήκακε εμβόλια, μοιραστήκατε εμπειρία μαζί μας και βοηθήσατε τους ανθρώπους μας να επιβιώσουν. Κατά την ενεργειακή κρίση, επίσης λάβαμε τη μεγαλύτερη βοήθεια από την Ελλάδα. Βαρύ πετρέλαιο, αργό, λιγνίτη, φυσικό αέριο. Όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ εξαρτώμασταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο. Είναι όμως πολύ διαφορετικά όταν έχεις φίλους να βοηθήσουν» είπε.

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως μετά τη Συμφωνία το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 20% – 25%. Αυτή τη στιγμή εκκρεμμούν επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία, κυρίως στην ενέργεια, ανέφερε, γνωστοποιώντας ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τις υπογραφές με τη ΔΕΗ για το μεγάλο project ανάπτυξης του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren. Κατασκευαστικοί όμιλοι όπως Mytilineos, Κοπελούζος, Intrakat επενδύουν επίσης στη χώρα, ενώ οι ελληνικές εταιρείες έχουν παρουσία στη Βόρεια Μακεδονία επίσης σε αγροτικό τομέα, υφαντουργία, τραπεζικό τομέα, ασφάλειες.

«Δεν είναι εύκολη η Συμφωνία για τους πολίτες της Ελλάδας ή της Βόρειας Μακεδονίας, γιατί χρειάστηκε να παραχωρήσουμε κάτι. Αλλά γίναμε φίλοι και αυτή η φιλία θα διατηρηθεί στο μέλλον, γιατί είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε μαζί. Η Ελλάδα είναι μία ανεπτυγμένη χώρα, ένα από τα πρώτα μέλη του ΝΑΤΟ, ένα από τα πρώτα μέλη της Ε.Ε. και ακόμη και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μας βοήθησε πολύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Δένδιας, ο Αλέξης Τσίπρας επί δικής του διακυβέρνησης. Τώρα είμαστε πιο σταθερή χώρα, πιο ασφαλής και το βιοτικό επίπεδο των πολιτικών μας είναι καλύτερο» τόνισε.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι η χώρα του μπορεί να μάθει πολλά από την Ελλάδα στο πεδίο του τουρισμού. «Δεν έχουμε βέβαια θάλασσα για να αναπτύξουμε με αυτόν τον τρόπο τον τουρισμό μας, αλλά έχουμε λίμνες και βουνά και η Ελλάδα έχει πολύ καλά οργανωμένους τουριστικούς οργανισμούς, τουριστικές υπηρεσίες, από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε».

Υπογράμμισε δε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, με στόχο την από κοινή προώθηση της παραγωγής μας στην ευρωπαϊκή αγορά. «Ο αγροτικός τομέας είναι επίσης πολύ σημαντικός – όχι μόνο για να αγοράζουμε προϊόντα η μία χώρα από την άλλη. Μπορούμε να νικήσουμε την Τουρκία, τη νότια Ιταλία, τη νότια Ισπανία με τα προϊόντα μας στην ευρωπαϊκή αγορά, που πληρώνει πολλά»...

Κληθείς να σχολιάσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Ζάεφ είπε: «Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών είχαμε την τιμή να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Τώρα με το ΝΑΤΟ είμαστε ασφαλείς και αυτό ισχύει για όλη την περιοχή όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία. Όπως ξέρετε είμαστε πολυεθνοτική και πολυθρησκευτική χώρα και υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ έχουμε σταθερότητα και ασφάλεια. Χωρίς την ασφάλεια δεν μπορείς να προγραμματίσεις τα οικονομικά σου ούτε καν θέματα οικογένειας».

Δεύτερος στρατηγικός στόχος, τόνισε, είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα η χώρα είναι στο στάδιο της αναλυτικής εξέτασης (screening). «Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία screening έως τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο και στη συνέχεια θα ανοίξουν τα κεφάλαια και τα clusters βάσει της νέας μεθολογίας. Αυτό σημαίνει εξευρωπαϊσμός της Βόρειας Μακεδονίας» σημείωσε... 
«Δεν θέλουμε αυταρχικά καθεστώτα, θέλουμε Δημοκρατία, θέλουμε ελευθερίες, αλληλεγγύη. Αυτή είναι η πρόθεση του λαού μας και η Ευρωπαική Ένωση μας το προσφέρει αυτό» υπογράμμισε...

Και κατέληξε αναφερόμενος και πάλι στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Το πνεύμα της συμφωνιας είναι καλό. Και είμαι ευτυχής που και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να στηρίζει τη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία, συνεχίζει στη σωστή κατεύθυνση, γιατί αυτό θα φέρει οφέλη και για τα δύο έθνη» είπε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου