11 Αυγούστου 2023

«Θα δούμε επιτέλους καμιά παραίτηση υπευθύνου;»

«
Τα περί πολιτικής ευθύνης των υπουργών και τα "παραιτήσου" είναι το παίγνιο άνευ πρακτικού αντικρίσματος στα χείλη και στα πληκτρολόγια των δημοσιολογούντων» τονίζει σε άρθρο του στο Protagon ο Δημήτρης Ευθυμάκης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: 

«Μόλις συμβεί το παραμικρό ή, τέλος πάντων, κάτι που θα αξιολογηθεί από την ειδησεογραφία και την κοινή γνώμη ως σοβαρό, κατ’ ευθείαν ζητείται η παραίτηση του αρμόδιου υπουργού. Από όλους. Από την αντιπολίτευση, από τα social media, από τους ρεπόρτερ και τους αναλυτές των ειδησεογραφικών σελίδων και ιστοσελίδων, από τα καφενεία κι από τις ρούγες. Εννιά στις δέκα φορές η απαίτηση αυτή είναι καταφανώς υπερβολική». 

«Θα δούμε επιτέλους καμιά παραίτηση υπευθύνου;» είναι το σύνηθες ερώτημα που ακολουθεί κάθε έκτακτο συμβάν. Που αν τύχει (σπανίως) να δούμε παραίτηση, αναβαθμίζεται κατ’ ευθείαν σε «δηλαδή τώρα με μια παραίτηση καθάρισαν με τις ευθύνες;». Και στην συνέχεια διπλοαναβαθμίζεται με το ερώτημα «ναι, αλλά θα κοπεί και από υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ή ούτε γάτα ούτε ζημιά;» Και θα τριπλοαναβαθμιστεί με το κορυφαίο «και ποιος ήταν προϊστάμενος του υπουργού που παραιτήθηκε; Γιατί δεν παραιτείται κι αυτός;».

Αφήνοντας στην άκρη τον Πρωθυπουργό, πάμε πάλι στον απλό υπουργό. Είναι αυτός ο ρόλος του; Να μετατρέπεται σε εξιλαστήριο θύμα κάθε κρίσης; Να καταπέφτει μέσα σε μια στιγμή, συνήθως λόγω ενός τυχαίου γεγονότος, από τα μεγαλεία και τα ταρατατζούμ της υπουργικής εξουσίας στο ευτελισμένο επίπεδο του αποδιοπομπαίου τράγου; Από την άλλη όμως, ποτέ ο υπουργός δεν φέρει ευθύνη για κάτι που συνέβη στον τομέα της γενικής του ευθύνης; Ποιος κρίνει τελικά; 

Όλα αυτά γράφονται με αφορμή την απαίτηση κάποιων να παραιτηθεί ο Γιάννης Οικονόμου για την δολοφονία του Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια... Μπορεί όμως ο πολιτικός προϊστάμενος να εμπλέκεται στους καθαρά υπηρεσιακούς σχεδιασμούς; 

Οπότε μάλλον τα περί πολιτικής ευθύνης των υπουργών και τα «παραιτήσου» είναι το παίγνιο άνευ πρακτικού αντικρίσματος στα χείλη και στα πληκτρολόγια των αενάως δημοσιολογούντων. Πρακτικά μόνο ο Πρωθυπουργός κατανέμει ευθύνες υπουργών και μοιράζει κατά την κρίση του πολιτικές καλύψεις ή απολύσεις που ονομάζονται παραιτήσεις. Και εν τέλει, ο Πρωθυπουργός μαζί με την ομάδα του κρίνονται εν συνόλω στο τέλος της θητείας τους. 

Να παραιτηθεί ο 
Οικονόμου ζητά η αντιπολίτευση

«Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο κ. Οικονόμου θα αποτελούσε ήδη παρελθόν, θα είχε ήδη παραιτηθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας την
Τετάρτη στην τηλεόραση της ΕΡΤ1.

Για «ανεύθυνη στάση» κατηγορεί τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του την Πέμπτη, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: 
«Για ακόμη μία ημέρα συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το μέγεθος της αδράνειας και της ανικανότητας των ελληνικών αρχών, που οδήγησαν στην άγρια δολοφονία στη Ν. Φιλαδέλφεια. Η εφημερίδα "Τα Νέα" αποκαλύπτει σήμερα ότι η Ελληνική Αστυνομία πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο. Ωστόσο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου, παραμένει στη θέση του, σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα, αποποιούμενος κάθε πολιτική ευθύνη για το πρωτοφανές φιάσκο. Ο δε κ. Μητσοτάκης παραμένει εξαφανισμένος για τρίτη ημέρα και δεν βρίσκει μια λέξη να πει για τα όσα σοκαριστικά έχουν συμβεί. Το μόνο που κάνει είναι να καλύπτει και να στηρίζει τον εκλεκτό του στο υπουργείο».

Στο 
νέο «αφήγημα» της κυβέρνησης αναφέρεται σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπου μεταξύ άλλων τονίζει: «Το νέο "αφήγημα" της κυβέρνησης ότι οι υπουργοί δεν εμπλέκονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνεπώς η πολιτική ηγεσία είχε μαύρα μεσάνυχτα για την κάθοδο εκατοντάδων χούλιγκαν στη χώρα μας, την εκθέτει ακόμη περισσότερο και υπογραμμίζει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του κ. Οικονόμου, που όχι μόνο αποφεύγει να αναλάβει, αλλά κυρίως δεν του επιμερίζει ο πρωθυπουργός». 

Πηγές: Protagon.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου