26 Αυγούστου 2023

Είναι στ’ αλήθεια νεκρός ο Γεβγκένι Πριγκόζιν;

Τις αμφιβολίες και τις θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι «ο Πριγκόζιν είναι ζωντανός!» παρουσιάζουν ο Guardian και το Politico. 
Από το Protagon.gr:

Ο Guardian σε κείμενο του ανταποκριτή της εφημερίδας στη Μόσχα, Αντριου Ροθ, τονίζει ότι ήδη κάποιοι μοιάζει να αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων που επισφράγισε ο ίδιος ο Πούτιν. Το 2019, θυμίζει η βρετανική εφημερίδα, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δηλώθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα νεκρός μετά τη συντριβή ενός μεταγωγικού αεροσκάφους An-72 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η ρωσική πρεσβεία δήλωσε ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν δύο Ρώσοι και ότι μετέφερε επίσης μέλη του προεδρικού επιτελείου της ΛΔΚ. Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ επανεμφανίστηκε τρεις ημέρες αργότερα.

Την Τετάρτη, αφότου το business τζετ του Πριγκόζιν συνετρίβη, απλώθηκε και πάλι ένα νέφος αμφιβολίας για το αν πράγματι ήταν νεκρός. Οι φήμες, όπως αναμενόταν, προκαλούν προβληματισμό στο Κρεμλίνο.

«Υπάρχει μια μεγάλη αμφιβολία στις πρώτες αναφορές» έγραψε ο Κέιρ Τζάιλς, ανώτερος σύμβουλος στο πρόγραμμα για τη Ρωσία και την Ευρασία στη δεξαμενή σκέψης Chatham House του Λονδίνου. «Ανακοινώθηκε ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ένας επιβάτης με το όνομα Γεβγκένι Πριγκόζιν. Αλλά είναι επίσης γνωστό ότι πολλά άτομα άλλαξαν το όνομά τους σε Γεβγκένι Πριγκόζιν, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αποκρύψει τα ταξίδια του. Ετσι, μέχρι να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τον σωστό Πριγκόζιν, ας μην εκπλαγούμε αν εμφανιστεί σύντομα σε ένα νέο βίντεο από την Αφρική» πρόσθεσε.

Ο Guardian θυμίζει ότι αφότου ο Πριγκόζιν ξεκίνησε την αποτυχημένη στρατιωτική εξέγερση κατά του Κρεμλίνου τον Ιούνιο, ρώσοι κρατικοί αξιωματούχοι άφησαν να διαρρεύσουν έγγραφα από το σπίτι του που έδειχναν ότι είχε επιπλέον διαβατήρια για τους σωσίες οι οποίοι ταξίδευαν με το όνομά του. Υπήρχαν επίσης φωτογραφίες του Πριγκόζιν με διάφορες μεταμφιέσεις, όπως με πυκνά γένια, γυαλιά ηλίου αεροπόρου και στρατιωτικές στολές ξένων χωρών.


Το Politico, σε άρθρο της Εύα Χάρτογκ, επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά τον επίσημο κρατικό μηχανισμό της Ρωσίας, το αφήγημα είναι σαφές: Η συντριβή οφείλεται πιθανότατα σε τεχνικό ζήτημα και ο Πριγκόζιν είναι, πράγματι, νεκρός. Τίποτα το ιδιαίτερο δεν υπάρχει εδώ. Αλλωστε και ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρθηκε στο γεγονός λέγοντας και ότι ο εκλιπών… «είχε κάνει λάθη». 

Ωστόσο δεν πείθονται όλοι ότι είναι νεκρός. «Ενα καμένο αεροπλάνο του προσφέρει την κατάλληλη ευκαιρία να εξαφανιστεί για πάντα, παίρνοντας ένα από τα πολλά εφεδρικά διαβατήρια που διαθέτει. Δεν μένουν κόκαλα για να τα μαζέψουν τα κοράκια, τα άκρα γίνονται στάχτη, τα ίχνη χάνονται», έγραψε η ανεξάρτητη πολιτική αναλύτρια Γεκατερίνα Σούλμαν σε ανάρτησή της στο Facebook την Τετάρτη. Ο Πριγκόζιν –λάτρης των τεχνασμάτων εξαπάτησης τύπου Χουντίνι– μας προσέφερε κατά καιρούς αμέτρητους λόγους για να υποπτεύεται κανείς μια τελευταία ανατροπή σε μια περιπετειώδη ζωή, σχολιάζει η δημοσιογράφος του Politico.

Τον Οκτώβριο του 2019, όταν αναφέρθηκε ότι ο πολέμαρχος βρισκόταν σε αεροπλάνο που συνετρίβη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ανέλαβε να διαψεύσει την είδηση, επικαλούμενο άτομο από το περιβάλλον του το οποίο δήλωσε ότι τελικά ο Πριγκόζιν βρισκόταν στη Ρωσία την ώρα της συντριβής και ότι δήλωνε «έκπληκτος που θεωρείται νεκρός». «Το μόνο βέβαιο όσον αφορά τον Πριγκόζιν είναι ότι δεν θα ήταν πέρα από τις δυνατότητές του να σκηνοθετήσει τον θάνατό του» σχολίασε η Εύα Χάρτογκ του Politico. (...)

«Καταλαβαίνω ότι η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ο Πριγκόζιν έχει πεθάνει», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Λετονίας Κριστιάνις Κάρινς στο Politico. «Θα προτιμούσα να αφήσω τα γεγονότα να αποδειχθούν από μόνα τους… Είτε έχει σκοτωθεί είτε δεν έχει σκοτωθεί». (...)

«Νομίζω ότι είναι απολύτως αναπόφευκτο το 50% του πληθυσμού να παραμένει πεπεισμένο ότι απλώς δραπέτευσε και ότι αυτός ήταν ο τρόπος διαφυγής του», δήλωσε ο Αντρέι Σολντάτοφ, ρώσος δημοσιογράφος και ειδικός στις υπηρεσίες ασφαλείας. «Αυτού του είδους η θεωρία συνωμοσίας θα είναι πάντα πολύ δημοφιλής, ειδικά με δεδομένο το παρελθόν του».

Μέσα σε αυτό κλίμα, το Κρεμλίνο δεν ησυχάζει από τις θεωρίες συνωμοσίας και για έναν λόγο παραπάνω: εξακολουθούν να υπάρχουν και διαφορετικές εκδοχές σχετικά με την αιτία της συντριβής του Embraer Legacy 600. Σύμφωνα με ορισμένους ανεξάρτητους στρατιωτικούς αναλυτές αλλά και την πλειονότητα των αναρτήσεων που συνδέονται με την Ομάδα Βάγκνερ, το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τη ρωσική αεράμυνα. Αλλοι ωστόσο έχουν υποστηρίξει ότι το γεγονός οφείλεται σε έκρηξη στο αεροσκάφος…

Πηγή: Protagon.gr

Σχετική ανάρτηση: Η Γελοιογραφία της Ημέρας 25.8.2023

1 σχόλιο:

  1. Ταυτοποιήθηκε σήμερα η σορός του Πριγκόζιν. Η επιτροπή που είχε συσταθεί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης με την πτώση ή κατάρριψη του ιδιωτικού αεροσκάφους του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, επιβεβαιώνει, όπως ανακοινώθηκε, ότι τα πρόσωπα που αναγράφονταν στη λίστα επιβατών ταυτοποιούνται με τους 10 νεκρούς επιβαίνοντες του αεροσκάφους – μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της Wagner. Η εκπρόσωπος της επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο, δήλωσε ότι οι ιατροδικαστικές εξετάσεις ταυτοποίησαν και τις 10 σορούς που ανασύρθηκαν στον τόπο της συντριβής της Τετάρτης και τα ευρήματα «συμφωνούν με τη λίστα» του αεροπλάνου. Η δήλωση δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή