9 Αυγούστου 2023

Νέα Φιλαδέλφεια: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

Αριστερά: Φασιστοχουλιγκαναϊκός... Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη στη Realnews.

Η αιματηρή επίθεση, τα λάθη, οι παραλείψεις και οι ευθύνες. Ενα κονβόι που δεν σταμάτησε κανείς. Πρωτοφανή τα σφάλματα και η αποτυχία της ΕΛ.ΑΣ. Μπαράζ συλλήψεων και προσαγωγών από την Αθήνα έως τα σύνορα. Το πρωί της Τετάρτης στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες.

Στον «χάρτη» της βίας των χούλιγκανς μπήκε εν μέσω θέρους η χώρα, μετά τη δολοφονική επίθεση Κροατών στη Νέα Φιλαδέλφεια, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο θάνατος του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, ο οποίος δέχθηκε πλήγμα από μαχαίρι, επανέφερε τις μνήμες από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και έδειξε ότι ο δρόμος για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παραμένει εξαιρετικά δύσβατος.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχηματίζεται δικογραφία για τους πάνω από 100 συλληφθέντες, που περιλαμβάνει τρία κακουργήματα, μεταξύ των οποίων η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και η ανθρωποκτονία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει προκύψει ακόμα ποιος κατάφερε τη φονική μαχαιριά και οι ιθύνοντες της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι αυτό θα προκύψει από την ανάλυση του DNA.

Επίσης, ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν δύο Έλληνες, οι οποίοι έχουν φάκελο βαρύ στην ΕΛ.ΑΣ, κυρίως για τη συμμετοχή τους σε επεισόδια οπαδικού χαρακτήρα. Υπάρχει η εκτίμηση ότι είναι αυτοί που συνόδευαν την ομάδα των Κροατών χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

Το δρομολόγιο των χούλιγκανς

Οι Κροάτες χούλιγκανς, παρά την απαγόρευση μετακίνησης, διέσχισαν μία μεγάλη απόσταση μέχρι να φτάσουν στο σημείο της επίθεσης. Η αυτοκινητοπομπή τους πέρασε από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι προς Μαυροβούνιο μεταξύ 03:00 έως 06:00 το πρωί της Δευτέρας και στη συνεχεία κινήθηκε προς την Αλβανία.

Στις 13:00 της Δευτέρας μπήκαν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς, ενώ περί τις 20:00 πέρασαν από τα διόδια της Πάτρας. Δύο ώρες μετά, το κομβόι φτάνει στα διόδια της Ελευσίνας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Κροάτες εντοπίστηκαν από την Ασφάλεια και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση.

Οταν έφτασαν στην Αττική Οδό, στάθμευσαν τα αυτοκίνητα και οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη». Εκεί φέρονται να συναντήθηκαν με Ελληνες χούλιγκανς, οι οποίοι διευκόλυναν τις κινήσεις τους στην περιοχή. Λίγο πριν τις 23:00, η ομάδα των χούλιγκανς -Κροάτες και Έλληνες- φτάνει στον σταθμό «Πευκάκια» και πεζή κινείται προς το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφόρησε στα social media, τους δείχνει πάνοπλους κι έτοιμους για επίθεση.

Λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησαν τα επεισόδια, αρχικά στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και επεκτάθηκαν στις γειτονικές καφετέριες. Οι συγκρούσεις φαίνεται πως ήταν «τυφλές», οι τραυματίες έφτασαν στους 10, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ -σύμφωνα με μαρτυρίες- εμφανίστηκαν περίπου μισή ώρα αργότερα, προχωρώντας σε εκτεταμένη χρήση χημικών και 98 συλλήψεις (που αυξήθηκαν την Τρίτη).


Στις 23:45 έγινε η διακομιδή του Μιχάλη Κατσουρή στον Ερυθρό Σταυρό. Στη 01:20 κατέληξε.
Ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής δέχθηκε χτύπημα από μαχαίρι στο χέρι και πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο της επίθεσης, στον περίβολο του γηπέδου της αγαπημένης του ομάδας.

Ενημέρωση και ευθύνες

H αστυνομία είχε έγκαιρα ενημερωθεί για τις κινήσεις των Κροατών χούλιγκαν. Απέτυχε ωστόσο να αποτρέψει την επίθεσή τους σε οπαδούς της ΑΕΚ που οδήγησε στον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Αναφορές για την επικείμενη άφιξη των Bad Blue Boys (όπως ονομάζονται οι φανατικοί οπαδοί της Ντιναμό) στην Ελλάδα αποτυπώθηκαν και σε πληροφοριακά δελτία της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας.

Μολονότι υπήρχε πρότερη ενημέρωση για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκανς προς την Αθήνα, η ΕΛ.ΑΣ επέδειξε αδράνεια. Λάθη και παραλείψεις παραδέχτηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος δεσμεύτηκε για την απόδοση ευθυνών, ενώ μιλώντας στον Alpha αναφέρθηκε σε «πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα», που χαρακτήρισε «απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα» και για «λάθος αξιολόγηση πληροφοριών».

Για την απόδοση ευθυνών διατάχθηκε ΕΔΕ, που ανατέθηκε στον προϊστάμενο του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα.

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr


Μία ακόμη τραγωδία για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο γερμανικός Τύπος για τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, από τη Deutsche Welle:

Συγκλονισμένη είναι η ποδοσφαιρική και όχι μόνο Ευρώπη από τον τραγικό θάνατο του 29χρονου Μιχάλη, οπαδού της ΑΕΚ, ο οποίος δολοφονήθηκε με πολλαπλές μαχαιριές στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η Welt γράφει στη διαδικτυακή ιστοσελίδα της πως «ο Έλληνας οπαδός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων από Κροάτες χούλιγκανς. Η αστυνομία προέβη σε 96 συλλήψεις. Παρά τη συμφωνία μεταξύ της ΑΕΚ και της Ντινάμο Ζάγκρεμπ να μην επιτρέψουν τη μετακίνηση αντίπαλων οπαδών στους μεταξύ τους αγώνες, 150 έως 200 χούλιγκανς διήλθαν από τα ελληνικά χερσαία σύνορα. Σε βίντεο από κινητά τηλέφωνα φαίνεται ένα κομβόι από μικρά λεωφορεία και αυτοκίνητα στον αυτοκινητόδρομο που ενώνει τη βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα. Δεν είναι ακόμη σαφές το γιατί η ελληνική αστυνομία δεν επενέβη στα σύνορα ή αργότερα στον αυτοκινητόδρομο, ώστε να σταματήσει την αυτοκινητοπομπή».

Από την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει πως «το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει επανειλημμένως επισκιαστεί από βίαια περιστατικά στο παρελθόν - πέρυσι η κυβέρνηση αύξησε τη μέγιστη ποινή για τα περιστατικά οπαδικής βίας από έξι μήνες σε πέντε χρόνια φυλάκισης, μετά από τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι σε βάρος του 19χρονου Άλκη Καμπανού, οπαδού του Άρη. Ο Άλκης σκοτώθηκε σε συμπλοκή μεταξύ οπαδών του Άρη και του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2022. Τον περασμένο μήνα επτά κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τον φόνο του και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Πέντε ακόμη άτομα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης άνω των 19 ετών για συνέργεια. Επρόκειτο για τον τρίτο θάνατο σε οπαδικά επεισόδια μέσα σε τρία χρόνια μόνο στη Θεσσαλονίκη».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου