24 Αυγούστου 2023

Ο πύρινος εφιάλτης σε κάποιες εικόνες

Αριστερά: 
Ο ήλιος φωτίζει με ένα άρρωστο φως τον Παρθενώνα. Το κέντρο της Αθήνας έχει καλυφθεί και αυτό από τους καπνούς της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα - Φυλή. Andrea Bonetti / SOOC 

Τιτάνια η μάχη πυροσβεστών και εθελοντών στην Πάρνηθα. Η πυρκαγιά κατευθύνεται ανεξέλεγκτη προς την καρδιά του Εθνικού Δρυμού. Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα οι άνεμοι άλλαξαν απότομα κατεύθυνση και δόθηκε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου προς το κέντρο το Αχαρνών. Οι φλόγες εισέβαλαν στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και έκαψαν σπίτια.

Στην Αλεξανδρούπολη για 6η ημέρα δίνουν μάχη με την πύρινη κόλαση οι δυνάμεις της πυροσβετικής, ενώ οι προσπάθειες ανάσχεσης των πύρινων μετώπων στον Έβρο συνεχίζονται και σήμερα. Μεγάλο μέτωπο στη Ροδόπη. Σε πύρινο εφιάλτη και η Βοιωτία.

Εδώ, ο πύρινος εφιάλτης κυρίως σε Αλεξανδρούπολη και Πάρνηθα, σε 12 εικόνες:

Εικόνα της φωτιάς στην Πάρνηθα τη νύχτα. REUTERS/Nicolas Economou 

Πυκνό σύννεφο καπνού από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα απλώνεται πάνω από την Αθήνα. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΛΙΛΙΑ ΑΓΑΘΟΥ]

Στην πυρκαγιά στην Πάρνηθα χθες, λίγο μετά τις 10 το πρωί και ενώ ο κίνδυνος για το αστικό κομμάτι έμοιαζε να έχει περάσει, η φωτιά μπήκε στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, εξαιτίας και της αλλαγής της φοράς των ανέμων. 

Ένας άνδρας μεταφέρει εικόνα της Παναγίας από το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, την ώρα που η φωτιά πίσω μαίνεται. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ] 

Στην πύρινη λαίλαπα της Πάρνηθας - AP Photo/Thanassis Stavrakis

Στην πύρινη λαίλαπα της Πάρνηθας - AP Photo/Thanassis Stavrakis

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αναζωπυρώσεις ήταν διαρκείς και έντονες, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν και πάλι οικισμοί και να σταλεί μήνυμα 112 στους κατοίκους αρκετών περιοχών ώστε να είναι σε ετοιμότητα να απομακρυνθούν αν χρειαστεί.

Εθελοντής σώζει δύο άλογα από την πυρκαγιά στη Χασιά. REUTERS/Alkis Konstantinidis 

Πυρκαγιά στη Φυλή, διάσωση σκύλου, ΑΠΕ- ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης:
 
Πυρκαγιά στη Φυλή, μελίσσια καίγονται, ΑΠΕ- ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης: 
 
Ο καμένος Άβαντας στην Αλεξανδρούπολη από ψηλά. REUTERS/Alexandros Avramidis 

Να θυμίσουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα, στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, εντοπίστηκαν, πλησίον παραπήγματος, 18 απανθρακωμένες σοροί, κατόπιν επιτόπιου ελέγχου της Πυροσβεστικής, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός. «Με δεδομένο ότι από τις γύρω περιοχές δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση εξαφάνισης ή αγνοουμένων κατοίκων διερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα», τόνισε.

«“Εχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα” - Ν. Καζαντζάκης» γράφει η δυσανάγνωστη πλέον επιγραφή σε ένα καμένο δημοτικό σχολείο στο χωριό Παλαγία, βόρεια της Αλεξανδρούπολης Konstantinos Tsakalidis / SOOC 

Περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα έχουν καεί έως τώρα το 2023. Πολύ αρνητικά είναι τα στοιχεία που καταγράφει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας (2023) αντιπυρικής περιόδου. Συγκεκριμένα, συμφωνα με το meteo.gr, έως την Τετάρτη 23.08.2023, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές την έκταση που κατά μέσο όρο (2006 - 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.

SZ: Εικόνες αποκάλυψης και πάλι στην Ελλάδα:

Εικόνα από την πυρκαγιά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Deutsche Welle

Η είδηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, κάνουν το γύρο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Χαρακτηριστικά η Süddeutsche Zeitung 
γράφει: «Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο, η Ελλάδα καίγεται και πάλι, κυρίως στην περιοχή κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Εκεί η πυροσβεστική εντόπισε 18 απανθρακωμένα πτώματα. Οι νεκροί δεν είχαν καταχωρηθεί ως αγνοούμενοι. Έτσι, εξήγησε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της ελληνικής πυροσβεστικής την υποψία του, ότι πιθανότατα πρόκειται για ανθρώπους "που πέρασαν τα σύνορα παράτυπα". Με άλλα λόγια: πιθανότατα πρόκειται για μετανάστες».

afirimeno.com
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: naftemporiki.gr, kathimerini.gr, Protagon.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου