29 Αυγούστου 2023

«Σκοτώνουν» τα δέντρα κλαδεύοντάς τα

Είναι κάποιες φορές που τ
α δέντρα στον αστικό ιστό κλαδεύονται με τέτοιο τρόπο που καταστρέφονται. Ίσως και αυτός να είναι ο στόχος τους, να τα σκοτώσουν.

Σε μια περίοδο που οι πυρκαγιές είναι όλο και συχνότερες και πιο καταστροφικές, ενω ο πλανήτης εκπέμπει SOS μέσα από την κλιματική αλλαγή, το πράσινο στον αστικό ιστό δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ελαφρότητα, ούτε ως κάποιου είδους πολυτέλεια. Οφείλει να είναι ένα καλά φροντισμένο και αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής ζωής. 

προσφατο κλάδεμα πεύκου σε ιδιοκτησία στη Αρτέμιδα

Και όμως, «το κλάδεμα των δέντρων σε πολλές περιπτώσεις, δεν συμβάλλει στη διατήρηση και ανάπτυξη των αστικών δέντρων, αλλά αποτελεί διεκπεραίωση αφαίρεσης φυτικής μάζας με χαμηλό κόστος και σε ανεπίκαιρο και συμπιεσμένο χρονικό διάστημα», όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.

από τη διαδικασία κλαδέματος του ιδίου πεύκου

Τι ισχύει για το 
Κλάδεμα και την Κοπή Δέντρων εντός ιδιοκτησίας:

Κλάδεμα δέντρων σε ιδιοκτησία. Αν πρόκειται να κλαδέψεις κάποιο δέντρο που βρίσκεται σε οικόπεδο, εντός σχεδίου πόλεως, δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια ενέργεια. Η νομοθεσία για κλάδεμα δέντρων δεν ορίζει την έκδοση σχετικής άδειας από την πολεοδομία ή το δασαρχείο. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, αρκεί να μην είναι δασικές.

Κοπή δέντρων  σε ιδιοκτησία. Για την κοπή δέντρων που βρίσκονται εντός της ιδιοκτησίας, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Όταν το δέντρο βρίσκεται σε εντός σχεδίου περιοχή, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να απευθυνθεί στην πολεοδομία και να εκδώσει “Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας”. Για την κοπή δέντρων που βρίσκονται σε ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου ή σε δασική έκταση, απαιτείται σχετική άδεια η οποία μπορεί να εκδοθεί μόνο από το αρμόδιο δασαρχείο. 

Takis Ant για το afirimeno.com
με πληροφορίες από kathimerini.gr και douleutaras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου