13 Αυγούστου 2023

Οι πυρκαγιές στη Χαβάη και μια σύγκριση με τη Ρόδο και το Μάτι

Ο απολογισμός της καταστροφής από τις πυρκαγιές στη Χαβάη είναι βαρύς, ανέρχεται σε 89 νεκρούς, αλλά θεωρείται προσωρινός. Οι φονικές πυρκαγιές στο νησί Μάουι της Χαβάης προκαλούν βροχή επικρίσεων προς τις αρχές για την διαχείριση της μεγαλύτερης καταστροφής στην σύγχρονη ιστορία του αμερικανικού αρχιπελάγους.

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε σοκ. Μόλις που αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις διαστάσεις της καταστροφής στο θέρετρο της Λαχάινα που αφανίστηκε από τις φλόγες. Από τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που έδιναν τον χαρακτήρα της παραθεριστικής πολιτείας των 13.000 κατοίκων δεν μένει σχεδόν τίποτε.

Μέσα σε αυτό το τοπίο του ολέθρου, οι κάτοικοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς η τραγωδία αυτή μπόρεσε να λάβει τέτοιες διαστάσεις. Το ίδιο και η δικαιοσύνη, διατάσσοντας έρευνα για την διαχείριση της κρίσης από τις τοπικές αρχές.

Ιδού η Ρόδος, το Μάτι και το Μάουι

Μια σύγκριση με τις πυρκαγιές στη Ρόδο και στο Μάτι επιχειρεί ο Κώστας Συνολάκης* σε άρθρο του στην Καθημερινή με τίτλο "Ιδού η Ρόδος, το Μάτι και το Μάουι".  "Είναι σημαντικό να δούμε διαφορές και ομοιότητες με τις πυρκαγιές στο Μάτι και στην Ρόδο, για να καταλάβουμε τι κάνουμε εμείς λιγότερο καλά ή τι κάνουμε καλύτερα" τονίζει και μεταξύ άλλων αναφέρει: .

«Πριν από λίγες μέρες, στις 10 Αυγούστου 2023, μια από τέσσερις πυρκαγιές στο νησί Μάουι στο αρχιπέλαγος της Χαβάης έκαψε ολοσχερώς την ιστορική πόλη της Λαχάινα και σκότωσε τουλάχιστον 80 ανθρώπους, αν και φοβάμαι ότι ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος. 


Γνωρίζω το Μάουι εξ ίσου καλά όπως την Ρόδο και το Μάτι, και έτσι τα συμπεράσματα εξ αποστάσεως δεν είναι δύσκολα. 
Ας ξεκινήσουμε από την Ρόδο, ένα νησί με περίπου το ίδιο μήκος και πλάτος με το Μάουι. Oπως και στο Μάουι, η οικονομία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό, με περίπου 2.7 εκατομμύρια επισκέπτες το 2022, και το ανάγλυφο είναι ποικιλόμορφο. 

Υπήρξαν όμως μεγάλες διαφορές στην διαχείριση της κρίσης. Στο Μάουι έγινε εκκένωση και απομακρύνθηκαν περίπου 11.000 τουρίστες, κυρίως από δύο οικισμούς. Στην Ρόδο από δώδεκα οικισμούς απομακρύνθηκαν πάνω από 20.000 άνθρωποι, ενώ μερικοί αναφέρουν έως και 30.000. Στην Ρόδο περίπου 1.500 απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης, ενώ στο Μάουι λιγότερο από είκοσι. Στην Ρόδο δεν θρηνήσαμε θύματα στις εκκενώσεις, αλλά θρηνήσαμε ένα εθελοντή πυροσβέστη.

Οι πυρκαγιές στο Μάουι έκαιγαν για δύο μέρες, στην Ρόδο για περίπου οχτώ. Στο Μάουι δεν υπήρχε προειδοποίηση αντίστοιχη του 112, πολλοί κάτοικοι ανέφεραν ότι δεν έλαβαν μηνύματα. Μερικοί ανέφεραν ότι χρειάστηκε να αγοράσουν μαξιλάρια και στρώματα από μαγαζιά για να κοιμηθούν σε σταθμούς συγκέντρωσης. Στην Ρόδο, οι Ροδίτες, ο Ερυθρός Σταυρός, και η Πολιτική Προστασία βοήθησαν να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό η ταλαιπωρία των επισκεπτών. Ειδικά οι προσπαθείς των κατοίκων χαίρουν ιδιαίτερης αναγνώρισης. Δεν φαίνεται, προς το παρόν, ότι στο Μάουι υπήρξε η ίδια αντιμετώπιση.

Αλλά ας συγκρίνουμε τι έγινε στην Λαχάινα με το τι έγινε στο Μάτι, πριν από πέντε χρόνια. Οι φωτογραφίες της καταστροφής είναι δυστυχώς σχεδόν όμοιες. Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνεμοι ήταν κατιόντες από τα βουνά, με ταχύτητες μέχρι περίπου 90 χλμ/ώρα στο Μάτι και 110 χλμ/ώρα στο Μάουι. Στο Μάτι, η πυρκαγιά πήρε περίπου μισή ώρα για να επεκταθεί από την Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την θάλασσα, δεν υπήρξε προειδοποίηση και σκοτώθηκαν 104 άνθρωποι. Στην Λαχάινα υπήρξε κάποια προειδοποίηση, που όπως φαίνεται δεν έφτασε έγκαιρα σε όλους, και η φωτιά πήρε λιγότερη ώρα να επεκταθεί από την αντίστοιχη Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την θάλασσα.

Στο Μάτι η πυρκαγιά διήρκεσε περίπου δυο ώρες από το Νταού Πεντέλης έως την θάλασσα, στο Μάουι περίπου δύο μέρες, επειδή η αρχική πυρκαγιά σβήστηκε και αναζωπυρώθηκε. Στην Λαχάινα όλα τα σπίτια ήταν ξύλινα και περίπου 1.800 κάηκαν τελείως, ενώ στο Μάτι, λιγότερα από 300. Πολλοί κάηκαν στα αυτοκίνητα τους, στο μεν Μάτι μερικοί λόγω εσφαλμένων οδηγιών – ποιός θα ξεχάσει τους ανθρώπους που παραπέμφτηκαν στην Λεωφόρο Ποσειδώνος από την Μαραθώνος δηλαδή οδηγήθηκαν στο κολαστήριο – ενώ στην Λαχάινα άνθρωποι κάηκαν στα αυτοκίνητα μάλλον λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην εκκένωση.
» (...)

*O Κώστας Συνολάκης είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, τακτικό μέλος της Εθνικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου