22 Αυγούστου 2023

Τεμαχίζουν γλυπτά για σκραπ

Τελευταίο κρούσμα ο τεμαχισμός του ορειχάλκινου γλυπτού «Σήματα δομών» του Κλ. Λουκόπουλου στα Ιλίσια

Eίναι πρωτοφανές ότι οι δράστες της κλοπής εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. Η αστυνομία τους πρόλαβε μόλις είχαν φορτώσει τα αποκομμένα τμήματα του γλυπτού στο αυτοκίνητο και ετοιμάζονταν να φύγουν», λέει στην «Καθημερινή» ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Λουκόπουλος, αναφερόμενος στην απόπειρα κλοπής και τον βανδαλισμό που υπέστη το έργο «Σήματα δομών» του γλύπτη και πατέρα του, Κλέαρχου Λουκόπουλου, στο κέντρο της Αθήνας. 

Πρόκειται για μία αφηρημένη γλυπτική σύνθεση γεωμετρικών μορφών από ορείχαλκο. Ο γλύπτης τοποθέτησε τους γεωμετρικούς όγκους τον έναν πάνω στον άλλο, δημιουργώντας έτσι ένα έργο που θυμίζει τη σηματοδότηση δρόμων και οδών.

Το γλυπτό τοποθετήθηκε στην πλατεία Βραζιλίας (οδός Μιχαλακοπούλου) το 1995, ενώ ο καλλιτέχνης βρισκόταν ακόμη εν ζωή, και είχε ύψος πάνω από 2 μέτρα και αναλόγως μεγάλο βάρος. 

Τα «Σήματα» δέχτηκαν επίθεση πριν από λίγες ημέρες, νωρίς το πρωί της 8ης Αυγούστου, από άτομα που σύμφωνα με πληροφορίες εμπλέκονται σε οργανωμένο δίκτυο εμπορίας μετάλλων (σκραπ).

αριστερά το γλυπτό άθικτο, δεξιά μετά τον βανδαλισμό του

«Οι δράστες της κλοπής μάλλον χρησιμοποίησαν τροχό», εξηγεί η ιστορικός τέχνης, προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Αθηναίων Ζέτα Αντωνοπούλου, «και βρήκαν τα σημεία που το έργο “πονάει”, δηλαδή είναι ευάλωτο. Ετσι κατάφεραν να κόψουν τους τετραγωνισμένους όγκους που ήταν “χτισμένοι” ο ένας πάνω στον άλλο στις ενώσεις τους».

Το ευτύχημα ήταν ότι μια περαστική αντιλήφθηκε τι συνέβαινε και τηλεφώνησε στην αστυνομία που αντέδρασε γρήγορα. Ομως η ζημιά στα «Σήματα» είχε γίνει, ζημιά που αποκαθίσταται δύσκολα, έχει κόστος και είναι χρονοβόρος (...)

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου