25 Αυγούστου 2023

Ναρέντρα Μόντι: Οι λόγοι που έρχομαι στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα σημαντική για την εξωτερική πολιτική της χώρας είναι η σημερινή επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα, καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια.

Oπως προκύπτει από απάντηση του κ. Μόντι σε συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά, ο στόχος της Ελλάδας να γίνει η πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απότελεί επιδίωξη και του Ινδού πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «Θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επενδύσεων και τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ των δύο χωρών μας;» ο πρωθυπουργός της Ινδίας απαντά ως εξής: 

«Δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και των ιστορικά στενών μεταξύ μας σχέσεων, θεωρώ την Ελλάδα σημαντική οικονομική, μεταφορική και στρατηγική πύλη της Ινδίας προς την Ε.Ε. και την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης».

Επιπλέον, ο Ναρέντρα Μόντι, κάνει λόγο για «σπουδαίες ευκαιρίες» στην κατεύθυνση της προσέγγισης ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων και για σαφή εκατέρωθεν δέσμευση για ολοκλήρωση της προσέγγισης αυτής. 

«Υπάρχουν σπουδαίες ευκαιρίες για προσέγγιση μεταξύ ινδικών και ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ σαφής είναι η δέσμευση σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών για ολοκλήρωση της προσέγγισης αυτής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιδείξει σπάνια ηγετική ικανότητα τα τελευταία 4-5 χρόνια στη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας, η οποία πέτυχε τη μετάβαση από την κρίση σε λαμπρό παράδειγμα της Ευρώπης», σημειώνει στην «Κ» και προσθέτει:

«Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα και δημιουργεί νέες προοπτικές στις σχέσεις μας. Οι ινδικές επιχειρήσεις πάντα αναζητούσαν επενδύσεις στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα "Δημιουργήστε στην Ινδία" (Make in India) μεταμορφώνει τη χώρα μας σε παγκόσμιο βιομηχανικό κόμβο. Θα ήθελα να δω ινδικές και ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιούν τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να δημιουργήσουν αλυσίδες παραγωγής πλούτου, που θα συνδέουν ινδικές και ελληνικές επιχειρήσεις με την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά»

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ινδίας

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια. Σε ανάρτησή του στα ελληνικά στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) o Μόντι αναφέρει: «Προσγειώθηκα στη Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έρθω σε επαφή με την Ινδική κοινότητα». 

 Επίσης σε άλλη ανάρτησή του αναφέρει: «Ανάμεσα στα ιστορικά τοπία της Ελλάδας, η ζεστασιά και η φιλοξενία της ινδικής κοινότητας λάμπει έντονα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό καλωσόρισμα». 

Τον κ. Μόντι, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πηγή: kathimerini.gr
Η συνέντευξη του Ναρέντρα Μόντι στον Αλέξη Παπαχελά θα δημοσιευθεί ολόκληρη στο φύλλο της «Κ» της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου