25 Αυγούστου 2023

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 25.8.2023

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της Wagner, ήταν κάποτε το δεξί χέρι του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ήταν! Το αεροπλάνο στο οποίο αναφέρεται ότι επέβαινε κατερρίφθη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από την ρωσική αεράμυνα.
Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή.

Και το σχετικό ρεπορτάζ:

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ο επικεφαλής της Wagner φέρεται να είναι νεκρός, δυο μήνες μετά την ανταρσία της Wagner, όταν το ιδιωτικό αεροπλάνο στο οποίο αναφέρεται ότι επέβαινε κατερρίφθη την Τετάρτη 23/8 σε περιοχή ανάμεσα στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με κανάλια στο Telegram που συνδέονται με την Wagner το ιδιωτικό τζετ του Πριγκόζιν κατερρίφθη από την ρωσική αεράμυνα.

Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιευμάτων μετά τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν κάνει λόγο για μία προαναγγελθείσα εκκαθάριση. Ηταν, γράφεται, κινούμενος στόχος και ήταν ζήτημα χρόνου πότε θα κατέληγε κατ’ αυτό τον τρόπο έπειτα από την καλοκαιρινή του ανταρσία. Το πρώτο σενάριο, λοιπόν, περιλαμβάνει τις υποθέσεις των ειδικών ότι ο θάνατος του Γεβγκένι Πριγκόζιν ήταν κατ’ εντολήν του Κρεμλίνου. (Γεβγκένι Πριγκόζιν: Τα σενάρια για τον θάνατό του)

Νωρίτερα σήμερα, το Κρεμλίνο διέψευσε πώς έδωσε εντολή να σκοτωθεί ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατό του, επικαλούμενο την ανάγκη αναμονής των αποτελεσμάτων εξετάσεων και της έρευνας.

Πάντως, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος διαμεσολάβησε στη συμφωνία του Κρεμλίνου με τον Πριγκόζιν, δεν συμμερίζεται την εκτίμηση όσων πιστεούν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Δεν μπορώ να πω ποιος το έκανε… Αλλά γνωρίζω τον Πούτιν. Είναι ένας συνετός, πολύ ήρεμος άνθρωπος», δήλωσε ο Λουκασένκο την Παρασκευή. Η εικαζόμενη δολοφονία ήταν «πολύ σκληρή, αντιεπαγγελματική δουλειά για να είναι δική του εντολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου