6 Ιουλίου 2014

Μια επένδυση που παρέμεινε όνειρο

 Το Νησί των Ονείρων συνδέεται με την Ερέτρια με μια στενή λωρίδα γης. Από τα τέλη του ’60, λειτουργούσαν εκεί τουριστικά καταλύματα, ντισκοτέκ και μια μικρή παραλία. Σύνθετες νομικές διαδικασίες διαμόρφωσαν ένα πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, δόθηκε στον ΕΟΤ για χρήση και εκμετάλλευση για 75 χρόνια.

Με τη μεταπολίτευση όμως και έπειτα από σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, παραχωρείται από τον ΕΟΤ στον Δήμο Ερέτριας η δυνατότητα εκμετάλλευσης 19 στρεμμάτων του νησιού και του κινητού εξοπλισμού του μέχρι το 2043. Ο τελευταίος ενοικιαστής αποχώρησε από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις το 2008 και έκτοτε τα δύο κτίρια των 52 δωματίων και τα 46 bungalows ρημάζουν στο Νησί των Ονείρων.


Οι πρώτοι διαγωνισμοί είχαν γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ωστόσο και οι δύο ήταν άγονοι, καθώς δεν εμφανίστηκαν επενδυτές. 


Αργότερα εξέφρασε ενδιαφέρον ο 54χρονος Λάμπρος Αποστολόπουλος. Αν και γεννήθηκε στη Ζαχάρω Ηλείας, από τα τέσσερά του έτη ζούσε στην Ερέτρια και θυμόταν το Νησί των Ονείρων στις καλές του ημέρες. Στα 18 του έτη μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός. Εκεί άνοιξε δική του επιχείρηση ως εργολάβος δημοσίων έργων στα 21 του. Πριν από μία τετραετία προσπάθησε να μισθώσει από τον Δήμο Ερέτριας το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη νησίδα Πεζονήσι, γνωστή και ως Νησί των Ονείρων. Δεν τα κατάφερε όμως. Ήταν Μια επένδυση που παρέμεινε όνειρο .

«Εμπλεξε η ιστορία σε βουνά γραφειοκρατίας. Στην Αμερική όλα δουλεύουν με ένα σύστημα. Προτείνεις μια ιδέα, σου λένε ναι ή όχι και προχωράς ανάλογα. Στην Ελλάδα δεν ξέρεις τι θα βρεις μπροστά σου», λέει ο υποψήφιος επενδυτής 
Λάμπρος Αποστολόπουλος


Υπάρχουν και άλλες προτάσεις. Να γίνει πολιτιστικό πάρκο, προτείνουν κάποιοι. Τίποτα όμως δεν γίνεται. Αποτέλεσμα; το νησί εξακολουθεί να ρημάζει...

Πηγή: www.kathimerini.gr 06.07.2014
Περισσότερα (πλήρες ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου) στο:
http://www.kathimerini.gr/775069/gallery/epikairothta/ellada/mia-ependysh-poy-paremeine-oneiro






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου