5 Ιουλίου 2014

Ουκρανία: O στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του την Σλαβιάνσκ

Στην Ουκρανία, οι στρατιωτικές μονάδες της χώρας που πραγματοποιούν επιχειρήσεις στις ανατολικές περιοχές κατόρθωσαν να απωθήσουν από την πόλη Σλάβιανσκ, τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Μετά από συγκρούσεις που διήρκεσαν πολλές εβδομάδες και στοίχισαν τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, την πόλη Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης Βλάντιμιρ Πλαβένκο, «οι φιλορώσοι αντάρτες αποσύρθηκαν από την πόλη μετά το συνεχές σφυροκόπημα ουκρανικών μαχητικών αεροσκαφών και μονάδων πυροβολικού». Την είδηση φαίνεται να επιβεβαιώνουν και οι αντάρτες. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι του Κιέβου, ο στρατός ανέβασε την ουκρανική σημαία στο μέγαρο του δημαρχείου της Σλαβιάσνκ, ως ένδειξη ανακατάληψης του ελέγχου της πόλης.


Οι φιλορώσοι μαχητές βρίσκονται καθοδόν προς την πόλη Ντονέτσκ

Όπως παρατηρεί το Γερμανικο Πρακτορείο Ειδήσεων, dpa, επικαλούμενο τον ηγέτη των αυτονομιστών Αντρέι Πούργκιν, «οι φιλορώσοι μαχητές δεν το έβαλαν στα πόδια εξαιτίας της επίθεσης του ουκρανικού στρατού, αλλά μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμάχων». «Η αντίστασή μας δεν κάμφθηκε», τονίζει χαρακτηριστικά ο Πούργκιν.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, οι φιλορώσοι μαχητές βρίσκονται καθοδόν προς την πόλη Ντονέτσκ, ενώ όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν χρήση όλμων και άλλων μέσων προκειμένου να απωθήσουν τους αντάρτες και να θέσουν την πόλη υπό τον έλεγχό τους.

Οι αυτονομιστές προτείνουν διαπραγματεύσεις

Ο Αντρέι Πούργκιν εκφράζει, πάντως, την διάθεση των εξεγερθέντων να διαπραγματευθούν για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον ουκρανικό στρατό. Ως έδρα των διαπραγματεύσεων προτείνει την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, καθώς όπως επισημαίνει: «Η ουκρανική ηγεσία δεν θέλει να έλθει στο Ντονέτσκ εξαιτίας των συγκρούσεων και οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Αντίστασης δεν μπορούν να μεταβούν σε ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ».
Την ίδια ώρα το Κίεβο απειλεί τη Μόσχα με κατάρριψη ρωσικών μαχητικών ελικοπτέρων σε περίπτωση που αυτά παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου


Πηγή: www.dw.de (Deutsche Welle) 05.07.2014
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
O στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του την Σλαβιάνσκ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου